Їсти, щоб бачити: 10 продуктів які треба вживати для поліпшення зору

 Як покращити зір в домашніх умовах? Дізнайтеся, про 10 продуктів які треба вживати для поліпшення зору. А ще, розповімо цікаві факти про зір. Вітаміни для очей можуть бути не лише у вигляді препаратів,а й натуральні, які місяться в овочах, фруктах та інших продуктах.

З розвитком науково-технічного прогресу все більше видів діяльності людина виконує, використовуючи комп’ютер, а він, як відомо, який негативно вливає на органи зору. Тому необхідно оберігати очі не лише захисними окулярами, а й різноманітними вітамінами, які можна знайти в доступних для кожної людини продуктах харчування. Потрібно лише включити у щоденний раціон необхідні продукти, і це стане перешкодою для виникнення багатьох хвороб та слугуватиме чудовим захистом для нашого дзеркала душі. Отже, пропонуємо 10 продуктів, які захистять очі та покращать зір.

Продукти для поліпшення зору

Вітаміни й мінеральні речовини важливі для збереження гостроти зору, так як вони потрібні для підтримки життєдіяльності всього організму, в тому числі і для нормальної роботи очей. Адже всім відомо, що зір – найцінніший дар, який у нас є, але багато хтро нехтує простими правилами профілактики, що допоможуть вберегти та покращити зір в будь-якому віці.

Продукти для поліпшення зору

Окрім продуктів, які допоможуть підтримувати зір, необхідно давати їм “відпочити”. Не забувайте про гімнастику для очей, здоровий сон та правильне харчування. В поєднанні з усіма порадами, ви матимете чіткий та відмінний зір.

Дбати про свій зір, неохідно в будь-якому віці, адже мало навіть дітей, які можуть похвалитися 100% зором. Саме тому, необхідно оберігати очі різноманітними вітамінами, які можна знайти у звичних для всіх, продуктах харчування.

1. Чорниця

Чорниця посідає найперше місце з усіх продуктів для покращення зору. Свої корисні властивості вона зберігає і в замороженому вигляді і при легкій термічній обробці. Чорниця містить вітаміни групи В, вітамін А, С, які покращують гостроту зору і захищають від вільних радикалів, оскільки володіють чудовими антиоксидантними властивостями. Лютеїн, який міститься у чорниці допомагає підтримувати в здоровому стані капіляри і знімає втому очей. Рекомендують вживати 2 столові ложки свіжих,  сушених або заморожених чорниць або чорничного варення на день, щоб очі завжди мали свіжий, не втомлений вигляд.

чорниця

Рецепт сирної запіканки з чорницями

2. Гарбуз

Гарбуз містить велику кількість вітаміну D, який рекомендують вживати разом з аскорбіновою кислотою для профілактики різних застудних захворювань. Він допомагає тримати в тонусі серце і зміцнює нервову систему. Також у гарбузі багато вітамінів групи В, які підвищують функції імунної системи та збільшують кількість енергії. У м’якоті гарбуза також міститься вітамін С, який допомагає позбутися авітамінозу, зміцнити імунітет та слугує чудовим антиоксидантом. Крім того, ці всі вітаміни позитивно впливають на стан зору. Особливо бета-каротин, який міститься у гарбузі в більшій концентрації, ніж у моркві. Він запобігає виникненню цілого ряду офтальмологічних захворювань. Чудовим джерелом вітамінів є гарбузова каша або запечений гарбуз в духовці з сухофруктами.

гарбуз

Як приготувати гарбузову кашу та 18 несподіваних фактів про гарбуз

3. Чорний шоколад

Чорний шоколад – це смачні ліки, які позитивно впливають на організм людини, зокрема на покращення зору. Він містить вітаміни A, B (В1, В2, РР), C, D, E, F, багато антиоксидантів, фосфор, кальцій та магній. Шоколад уповільнює процес руйнування колагенових волокон і покращує обмін речовин. Завдяки таким корисним речовинам, як флавоноїди, шоколад допомагає зміцнити рогівку ока та захищає кровоносні судини. Щоб зір був гострим, спеціалісти рекомендують з’їдати декілька шматочків шоколаду, особливо це потрібно водіям, які постійно зосереджені на дорозі.

шоколад

 16 рецептів гарячого шоколаду, якого ви досі не куштували 

4. Кисломолочний сир

Кисломолочний сир багатий на вітаміни групи В, а особливо вітамін В12, який допомагає покращити кровопостачання очей. Вітамін В2 покращує обмін речовин у кришталику та рогівці ока. А ще кисломолочний сир – чудовий помічник при кон’юнктивіті.

кисломолочний сир

Корисно знати: як вибрати кисломолочний сир

5. Морква

Морква багата на вітаміни С, К, Е, РР, групи В та містить велику кількість каротину. Тим самим є чудовим засобом, який зміцнює сітківку очей, запобігає виникненню курячої сліпоти та пересихання рогівки ока. Найкраще моркву поєднувати разом із вживанням сметани чи олії – так вітаміни, які потрібні для збереження зору, краще засвоюються.

морква

Рецепт салату з моркви та квасолі 

6. Грейпфрут

Грейпфрут багатий на вітаміни B2, З, Р, D, каротин, калій, кальцій, ефірні масла, органічні кислоти, клітковину. Це все наділяє його лікувальними властивостями. У грейпфруті містяться тонізуючі речовини, які сприяють відновленню бадьорості, підвищенню життєдіяльності всього організму. Корисні елементи, які містяться в грейпфруті, особливо в гіркуватій прозорій плівочці, яка розділяє на частинки фрукт, уповільнюють старіння очних кришталиків.

Грейпфрут

Топ-5 продуктів з високим вмістом вітаміну С, які повинні бути під рукою

7. Шпинат

Шпинат містить вітаміни  В1, В2, D, С, Р, РР, різноманітні мікроелементи і каротин. Він дуже корисний для організму людини, бо зміцнює імунітет, покращує стан нервової системи та ще й підвищує гостроту зору. А лютеїн, який міститься у шпинаті, захищає очі і робить їх менш чутливими до впливу зовнішніх факторів. Зі шпинату можна приготувати чудові салати, запіканки і соуси.

Шпинат

Рецепт пирога зі шпинатом 

8. Риба

Риба – чи річкова, чи морська – дуже корисна через вміст багатьох корисних вітамінів, мікроелементів, білка і такого цінного елементу як Омега 3. Саме він надзвичайно корисний для зору, оскільки запобігає дегенерації жовтої плями, захворювання, яке погіршує зір. Найбільше корисних елементів міститься в свіжій рибі, а велику кількість Омега 3 можна знайти в скумбрії, палтусі, оселедці, форелі.

Риба

8 простих та доступних рецептів із риби 

9. Горіхи

Ядра горіхів зберігають у собі всі концентровані корисні елементи для людського організму. Мають набір вітамінів А, В, Е, С, Р, білки та вуглеводи. У горіхах міститься цинк, селен та Омега-3. Ці елементи підвищують імунітет, допомагають швидше відновитись організму після хвороби. Омега-кислоти стимулюють розумову діяльність та успішно протистоять респіраторним захворюванням. А ще ці всі корисні елементи запобігають дегенерації сітківки ока, тому потрібно з’їдати декілька горіхів на день, щоб зберегти свій зір.

Горіхи

Цікаві факти про волоські горіхи, які ніколи не були грецькими

10. Капуста

Капуста славиться вмістом вітаміну С, фосфором, калієм, клітковиною і великою кількістю біологічно-активних речовин. Це все допомагає імунітету встояти перед грипом та застудними захворюваннями, а також сприяє регенерації очних клітин та зміцнює кровоносні судини. Якщо у вас постійно червоні очі, необхідно включити в свій раціон капусту – вона зміцнить судини і вони перестануть тріскатись.

Капуста

На допомогу вам – 12 страв із різних видів капусти 

Цікаві факти про зір

Очі, можуть передавати наші емоції, почуття, а й справді, це унікальний орган, про який ми мало що знаємо. Навіть вченим, відомо далеко не все. Саме тому, ми підготували для вас, 5 фактів про очі, яких ви могли й не знати.

Цікаві факти про зір
  1. А ви знали, що людина в середньому, кліпає 15 разів на хвилину. Адже ви не помічаєте те, що стало для вас звичним.До того ж, жінки кліпають вдвічі більше, аніж чоловіки. А от під час сприйняття нової інформації(читання, робота перед монітором, малювання, тощо)частота кліпання, дещо знижується.
  2. Фахівці, стверджують, що чхати з відкритими очима – неможливо. Ну а якщо ж у вас, це виходить, можете подати свою кандидатуру до книги рекордів Гіннеса.
  3. Можете уявити, що карі очі, насправді блакитні, лише під коричневим пігментом? А це, все таки правда. Існує навіть спеціальна лазерна процедура, що перетворить карий колір очей, в блакитний.
  4. Наші відбитки пальців, мають всього 40 унікальних характеристик, а ось сітківка ока – аж 256.
  5. Очі мають здатність, фокусуватися на 50 речах в секунду.

Бережіть очі та не ігноруйте вживання корисних продуктів. Діліться інформацією з друзями в соціальних мережах.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора