Білокачанна, брюссельська, цвітна: 12 страв з різних видів капусти
У традиційної білокачанної капусти стільки близьких родичів, що просто очі розбігаються! І кожна чимось унікальна, корисна, не кажучи вже про те, що всі вони просто чудові на смак. З капусти можна приготувати борщ і овочеву запіканку, начинку для пиріжків чи вареників та легкий дієтичний салат. Пропонуємо вам обрати для себе капустяну страву і приготувати її за допомогою наших 12-ти простих і смачних рецептів.
1. Котлети з капусти
Ingredients
1 кілограм білокачанної капусти
100 грамів борошна
100 грамів панірувальних сухарів
100 грамів манної крупи
50 грамів олії
1 цибулина
3 зубці часнику
зелень, сіль
Directions
- Капусту почистити від пошкоджених листочків, промити і розрізати на 4 рівних частини, покласти в каструлю і залити гарячою водою, посолити, довести до кипіння, варити 10 хвилин, процідити.
- Цибулю і часник почистити і порізати на шматочки і пропустити через м’ясорубку разом з капустою, додати подрібнену зелень і ретельно все перемішати.
- У фарш з капусти додати манну крупу і борошно, добре вимішати, щоб не було грудочок. Сформувати котлети, обваляти їх у панірувальних сухарях і підсмажити на олії з обох боків до утворення рум’яної, апетитної скоринки.
Рецепт білокачанної капусти запеченої в рукаві
2. Цвітна капуста в клярі
Ingredients
1 качан цвітної капусти
170 мілілітрів води
150 грамів борошна
по 2 чайні ложки меленого кмину і коріандр
1/2 чайної ложки розпушувача
куркума, сіль
Directions
- Качан капусти цвітної добре вимити і опустити в киплячу воду на 3 хвилини, вийняти і відразу опустити в холодну воду. Розділити капусту на суцвіття.
- Борошно, розпушувач, кмин, коріандр, куркуму і сіль перемішати, додати води і вимісити рідке тісто без грудочок, як густа сметана.
- Суцвіття капусти опускати в кляр і підсмажувати до золотистого кольору.
Рецепт білокачанної капусти в клярі
3. Крем-суп з цвітної капусти
Ingredients
1 качан цвітної капусти
100 грамів козячого сиру
4 болгарські перчини
цибулина
2,5 склянки курячого або овочевого бульйону
2 зубці часнику
1 столова ложка оливкової олії
1 чайна ложка паприки
1 чайна ложка чебрецю
мелений чорний перець
сіль
Directions
- Цвітну капусту промити та розібрати на суцвіття, викласти на деко змащене олією і помістити в духовку на 30 хвилин при температурі 200º.
- Болгарський перець і цибулю почистити і порізати цибулю кубиками а перець розрізати навпіл. Перець підсмажити на сковорідці внутрішньою стороною донизу, смажити приблизно 10 хвилин а потім перекласти в герметичну посудину і залишити на 20 хвилин, після чого зняти шкірку і порізати кубиками.
- В каструлю влити олію і додати подрібнену цибулю, підсмажити до м’якості, додати чебрець, подрібнений часник, мелений чорний перець, перемішати. Додати половинки болгарського перцю, суцвіття капусти, подрібнений козячий сир, паприку і залити все бульйоном, проварити 10 хвилин.
- Зняти з плити і збити до однорідної консистенції за допомогою блендера. Перед подачею на стіл можна прикрасити суп шматочками козячого сиру.
4. Пиріг з цвітної капусти
Ingredients
450 грамів цвітної капусти
150 грамів твердого сиру
120 грамів борошна
10 грамів вершкового масла
75 мілілітрів оливкової олії
7 курячих яєць
1 чайна ложка сушеного базиліку
1 чайна ложка куркуми
1/2 чайної ложки розпушувача для тіста
1/2 чайної ложки сушеного розмарину
мелений чорний перець, сіль
Directions
- Цвітну капусту добре промити, розділити на суцвіття і відварити в підсоленій воді до м’якості, процідити і залишити в друшляку, щоб стекла зайва волога.
- Цибулю почистити, промити і порізати кільцями, підсмажити на оливковій олії з розмарином, охолодити.
- Яйця, муку і розпушувач для тіста збити до однорідної консистенції, додати базилік, куркуму і твердий сир натертий на крупній тертці, ретельно вимішати. Додати в тісто цвітну капусту і цибулю, акуратно перемішати.
- Форму для випічки застелити пергаментом, змазати вершковим маслом і вилити тісто. Помістити в розігріту духовку і випікати при температурі 180º близько 45 хвилин.
Рецепт лінивого пирога з капустою
5. Салат з капусти і гранатом
Ingredients
половинка білокачанної капустини
2 морквини
половина граната
мелений чорний перець, сіль
майонез для заправки
Directions
- Капусту промити і дрібно порізати.
- Моркву почистити, промити і натерти на крупній тертці, перемішати з капустою, додати майонез, посолити, поперчити і ще раз вимішати.
- З граната відділити зернятка і посипати ними салат.
Рецепт салату з пекінської капусти з буряком та апельсином
6. Салат з капусти із сухофруктами
Ingredients
1 білокачанна капустина
100 грамів кураги
20 грамів сушеної вишні
4 морквини
1 апельсин
1 склянка зеленого чаю
2 столові ложки меду
пучок кінзи
сіль
Directions
- Промити і дрібно порізати капусту.
- Заварити зелений чай, процідити і залити рідиною курагу з сушеними вишнями на 30 хвилин. Процідити, просушити паперовим рушничком і порізати соломкою.
- З апельсина вижати сік і натерти цедру, перемішати все це з медом, і залити апельсиновим маринадом потерту на крупній тертці моркву і так залишити на зо хвилин.
- Капусту перемішати з кінзою і сіллю, легенько прим’яти, додати мариновану моркву, курагу і вишні, заправити апельсиновим соком з цедрою, акуратно перемішати.
Рецепт перців, фаршированих капустою
7. Брюссельська капуста з беконом
Ingredients
500 грамів брюссельської капусти
150 грамів бекону
1 цибулина
по 2 столові ложки оливкової олії і сметани
мелений чорний перець, сіль
Directions
- Брюссельську капусту промити і відварити в підсоленій воді.
- Бекон порізати прямокутниками, цибулю почистити і порізати кільцями.
- Підсмажити цибулю з беконом на оливковій олії, додати брюссельську капусту, сметану, мелений чорний перець і сіль, акуратно перемішати і смажити ще 3 хвилини.
Рецепт брюссельської капусти під соусом бешамель
8. Капуста з грибами
Ingredients
1 білокачанна капустина
200 грамів грибів
морквина
2 лаврових листочка
2 столові ложки олії
мелений чорний перець, сіль
Directions
- Капусту промити і дрібно порізати, викласти в каструлю, додати олії, закрити кришкою і тушкувати на маленькому вогні.
- Моркву почистити, промити і натерти на крупній тертці, додати в каструлю до капусти, ретельно перемішати, поперчити, посолити і додати лавровий лист, вимішати.
- Гриби промити, порізати невеличкими шматочками, проварити 25 хвилин, процідити і додати до капусти. Перемішати, трішки прикрити кришкою і тушити до повної готовності.
Рецепт капусти тушкованої з яблуками та родзинками
9. Пиріжки з капустою
Ingredients
1 білокачанна капустина
500 грамів дріжджового тіста
50 мілілітрів олії
1 цибулина
1 куряче яйце
мелений чорний перець, сіль
Directions
- Цибулю почистити, порізати і підсмажити на олії до золотистого кольору.
- Капусту промити, дрібно порізати і відправити в сковорідку до цибулі. Поперчити, посолити і смажити до готовності постійно помішуючи.
- Тісто розділити на маленькі шматочки, розкачати з кожного невеличкий корж, по центру покласти начинку з капусти, загорнути щоб утворився пиріжок.
- Деко змастити олією, викласти пиріжки, змазати їх збитим яєчним жовтком і випікати приблизно 20 хвилин при температурі 200º.
Рецепт запіканки з цвітної капусти і грибів
10. Французький пиріг з капустою романеско
Ingredients
1 капустина романеско
1 лист прісного бездріжджового тіста
1 склянка молока
6 яєць
150 грамів твердого сиру
1 столова ложка оливкової олії
мелений чорний перець, сіль.
Directions
- Капусту розділити на суцвіття і готувати на парі 25 хвилин.
- Форму для випікання застелити пергаментом, змазати оливковою олією, і викласти розкатане тісто, викласти на нього капусту.
- Ретельно збити яйця з молоком, поперчити, посолити і добавити твердий сир натертий на крупній тертці, все добре вимішати і залити сумішшю капусту. Випікати близько 25 хвилин при температурі 180º.
Рецепт капустяних шніцелів із сиром
11. Червоноголова капуста з родзинками
Ingredients
500 грамів червоноголової капусти
50 мілілітрів винного білого оцту
30 грамів вершкового масла
20 грамів коричневого цукру
1 столова ложка світлих родзинок
гілочка чебрецю
мелений чорний перець, сіль
Directions
- Вершкове масло, оцет, цукор і столову ложку води перемішати в каструлі, поставити на вогонь, щоб все розтопилось.
- Додати дрібно порізану капусту, родзинки, гілочку чебрецю, мелений чорний перець і сіль, ретельно перемішати і довести до кипіння.
- Потім поставити каструлю в розігріту духовку і випікати близько 2 годин, кожні 30 хвилин перемішуючи капусту, при температурі 160º. При потребі доливати трішки води, щоб не підгоріла.
Рецепт салату з червоноголової капусти з грибами
12. Салат з картоплею і капустою кале
Ingredients
800 грамів картоплі
200 грамів капусти кале
по 3 столові ложки оливкової олії і яблучного оцту
3 цибулі шалот
2 зубці часнику
мелений чорний перець, сіль
Directions
- Почистити картоплю і порізати великими кубиками, готувати на парі близько 20 хвилин.
- Порізати капусту кале, збризнути столовою ложкою оливкової олії, перемішати. Яблучний оцет перемішати з оливковою олією, додати подрібнений часник, дрібно порізану цибулю шалот, поперчити, посолити і ще раз перемішати.
- У салатницю викласти капусту, картоплю, полити готовим соусом і перемішати. Салат готовий.
Рецепт капусти квашеної по грузинськи з часником і буряком
Діліться цікавою інформацією з друзями в соціальних мережах і не забувайте коментувати.