22.02.2016

Білокачанна, брюссельська, цвітна: 12 страв з різних видів капусти

У традиційної білокачанної капусти стільки близьких родичів, що просто очі розбігаються! І кожна чимось унікальна, корисна, не кажучи вже про те, що всі вони просто чудові на смак. З капусти можна приготувати борщ і овочеву запіканку, начинку для пиріжків чи вареників та легкий дієтичний салат. Пропонуємо вам обрати для себе капустяну страву і приготувати її за допомогою наших 12-ти простих і смачних рецептів.


1. Котлети з капусти

Інгредієнти

  • 1 кілограм білокачанної капусти

  • 100 грамів борошна

  • 100 грамів панірувальних сухарів

  • 100 грамів манної крупи

  • 50 грамів олії

  • 1 цибулина

  • 3 зубці часнику

  • зелень, сіль

Приготування

  • Капусту почистити від пошкоджених листочків, промити і розрізати на 4 рівних частини, покласти в каструлю і залити гарячою водою, посолити, довести до кипіння, варити 10 хвилин, процідити.
  • Цибулю і часник почистити і порізати на шматочки і пропустити через м’ясорубку разом з капустою, додати подрібнену зелень і ретельно все перемішати.
  • У фарш з капусти додати манну крупу і борошно, добре вимішати, щоб не було грудочок. Сформувати котлети, обваляти їх у панірувальних сухарях і підсмажити на олії з обох боків до утворення рум’яної, апетитної скоринки.
котлети з капусти

Рецепт білокачанної капусти запеченої в рукаві

2. Цвітна капуста в клярі

Інгредієнти

  • 1 качан цвітної капусти

  • 170 мілілітрів води

  • 150 грамів борошна

  • по 2 чайні ложки меленого кмину і коріандр

  • 1/2 чайної ложки розпушувача

  • куркума, сіль

Приготування

  • Качан капусти цвітної добре вимити і опустити в киплячу воду на 3 хвилини, вийняти і відразу опустити в холодну воду. Розділити капусту на суцвіття.
  • Борошно, розпушувач, кмин, коріандр, куркуму і сіль перемішати, додати води і вимісити рідке тісто без грудочок, як густа сметана.
  • Суцвіття капусти опускати в кляр і підсмажувати до золотистого кольору.
капуста в клярі

Рецепт білокачанної капусти в клярі 

3. Крем-суп з цвітної капусти

Інгредієнти

  • 1 качан цвітної капусти

  • 100 грамів козячого сиру

  • 4 болгарські перчини

  • цибулина

  • 2,5 склянки курячого або овочевого бульйону

  • 2 зубці часнику

  • 1 столова ложка оливкової олії

  • 1 чайна ложка паприки

  • 1 чайна ложка чебрецю

  • мелений чорний перець

  • сіль

Приготування

  • Цвітну капусту промити та розібрати на суцвіття, викласти на деко змащене олією і помістити в духовку на 30 хвилин при температурі 200º.
  • Болгарський перець і цибулю почистити і порізати цибулю кубиками а перець розрізати навпіл. Перець підсмажити на сковорідці внутрішньою стороною донизу, смажити приблизно 10 хвилин а потім перекласти в герметичну посудину і залишити на 20 хвилин, після чого зняти шкірку і порізати кубиками.
  • В каструлю влити олію і додати подрібнену цибулю, підсмажити до м’якості, додати чебрець, подрібнений часник, мелений чорний перець, перемішати. Додати половинки болгарського перцю, суцвіття капусти, подрібнений козячий сир, паприку і залити все бульйоном, проварити 10 хвилин.
  • Зняти з плити і збити до однорідної консистенції за допомогою блендера. Перед подачею на стіл можна прикрасити суп шматочками козячого сиру.
крем суп з цвітної капусти

Рецепт крем-супу з броколі 

4. Пиріг з цвітної капусти

Інгредієнти

  • 450 грамів цвітної капусти

  • 150 грамів твердого сиру

  • 120 грамів борошна

  • 10 грамів вершкового масла

  • 75 мілілітрів оливкової олії

  • 7 курячих яєць

  • 1 чайна ложка сушеного базиліку

  • 1 чайна ложка куркуми

  • 1/2 чайної ложки розпушувача для тіста

  • 1/2 чайної ложки сушеного розмарину

  • мелений чорний перець, сіль

Приготування

  • Цвітну капусту добре промити, розділити на суцвіття і відварити в підсоленій воді до м’якості, процідити і залишити в друшляку, щоб стекла зайва волога.
  • Цибулю почистити, промити і порізати кільцями, підсмажити на оливковій олії з розмарином, охолодити.
  • Яйця, муку і розпушувач для тіста збити до однорідної консистенції, додати базилік, куркуму і твердий сир натертий на крупній тертці, ретельно вимішати. Додати в тісто цвітну капусту і цибулю, акуратно перемішати.
  • Форму для випічки застелити пергаментом, змазати вершковим маслом і вилити тісто. Помістити в розігріту духовку і випікати при температурі 180º близько 45 хвилин.
пиріг з цвітної капусти

Рецепт лінивого пирога з капустою 

5. Салат з капусти і гранатом

Інгредієнти

  • половинка білокачанної капустини

  • 2 морквини

  • половина граната

  • мелений чорний перець, сіль

  • майонез для заправки

Приготування

  • Капусту промити і дрібно порізати.
  • Моркву почистити, промити і натерти на крупній тертці, перемішати з капустою, додати майонез, посолити, поперчити і ще раз вимішати.
  • З граната відділити зернятка і посипати ними салат.
Салат з капусти і гранатом

Рецепт салату з пекінської капусти з буряком та апельсином 

6. Салат з капусти із сухофруктами

Інгредієнти

  • 1 білокачанна капустина

  • 100 грамів кураги

  • 20 грамів сушеної вишні

  • 4 морквини

  • 1 апельсин

  • 1 склянка зеленого чаю

  • 2 столові ложки меду

  • пучок кінзи

  • сіль

Приготування

  • Промити і дрібно порізати капусту.
  • Заварити зелений чай, процідити і залити рідиною курагу з сушеними вишнями на 30 хвилин. Процідити, просушити паперовим рушничком і порізати соломкою.
  • З апельсина вижати сік і натерти цедру, перемішати все це з медом, і залити апельсиновим маринадом потерту на крупній тертці моркву і так залишити на зо хвилин.
  • Капусту перемішати з кінзою і сіллю, легенько прим’яти, додати мариновану моркву, курагу і вишні, заправити апельсиновим соком з цедрою, акуратно перемішати.
Coleslaw

Рецепт перців, фаршированих капустою 

7. Брюссельська капуста з беконом 

Інгредієнти

  • 500 грамів брюссельської капусти

  • 150 грамів бекону

  • 1 цибулина

  • по 2 столові ложки оливкової олії і сметани

  • мелений чорний перець, сіль

Приготування

  • Брюссельську капусту промити і відварити в підсоленій воді.
  • Бекон порізати прямокутниками, цибулю почистити і порізати кільцями.
  • Підсмажити цибулю з беконом на оливковій олії, додати брюссельську капусту, сметану, мелений чорний перець і сіль, акуратно перемішати і смажити ще 3 хвилини.
Брюссельська капуста з беконом

Рецепт брюссельської капусти під соусом бешамель 

8. Капуста з грибами

Інгредієнти

  • 1 білокачанна капустина

  • 200 грамів грибів

  • морквина

  • 2 лаврових листочка

  • 2 столові ложки олії

  • мелений чорний перець, сіль

Приготування

  • Капусту промити і дрібно порізати, викласти в каструлю, додати олії, закрити кришкою і тушкувати на маленькому вогні.
  • Моркву почистити, промити і натерти на крупній тертці, додати в каструлю до капусти, ретельно перемішати, поперчити, посолити і додати лавровий лист, вимішати.
  • Гриби промити, порізати невеличкими шматочками, проварити 25 хвилин, процідити і додати до капусти. Перемішати, трішки прикрити кришкою і тушити до повної готовності.
Капуста з грибами

Рецепт капусти тушкованої з яблуками та родзинками 

9. Пиріжки з капустою

Інгредієнти

  • 1 білокачанна капустина

  • 500 грамів дріжджового тіста

  • 50 мілілітрів олії

  • 1 цибулина

  • 1 куряче яйце

  • мелений чорний перець, сіль

Приготування

  • Цибулю почистити, порізати і підсмажити на олії до золотистого кольору.
  • Капусту промити, дрібно порізати і відправити в сковорідку до цибулі. Поперчити, посолити і смажити до готовності постійно помішуючи.
  • Тісто розділити на маленькі шматочки, розкачати з кожного невеличкий корж, по центру покласти начинку з капусти, загорнути щоб утворився пиріжок.
  • Деко змастити олією, викласти пиріжки, змазати їх збитим яєчним жовтком і випікати приблизно 20 хвилин при температурі 200º.
Пиріжки з капустою

Рецепт запіканки з цвітної капусти і грибів 

10. Французький пиріг з капустою романеско

Інгредієнти

  • 1 капустина романеско

  • 1 лист прісного бездріжджового тіста

  • 1 склянка молока

  • 6 яєць

  • 150 грамів твердого сиру

  • 1 столова ложка оливкової олії

  • мелений чорний перець, сіль.

Приготування

  • Капусту розділити на суцвіття і готувати на парі 25 хвилин.
  • Форму для випікання застелити пергаментом, змазати оливковою олією, і викласти розкатане тісто, викласти на нього капусту.
  • Ретельно збити яйця з молоком, поперчити, посолити і добавити твердий сир натертий на крупній тертці, все добре вимішати і залити сумішшю капусту. Випікати близько 25 хвилин при температурі 180º.
Французький пиріг з капустою романеско

Рецепт капустяних шніцелів із сиром 

11. Червоноголова капуста з родзинками

Інгредієнти

  • 500 грамів червоноголової капусти

  • 50 мілілітрів винного білого оцту

  • 30 грамів вершкового масла

  • 20 грамів коричневого цукру

  • 1 столова ложка світлих родзинок

  • гілочка чебрецю

  • мелений чорний перець, сіль

Приготування

  • Вершкове масло, оцет, цукор і столову ложку води перемішати в каструлі, поставити на вогонь, щоб все розтопилось.
  • Додати дрібно порізану капусту, родзинки, гілочку чебрецю, мелений чорний перець і сіль, ретельно перемішати і довести до кипіння.
  • Потім поставити каструлю в розігріту духовку і випікати близько 2 годин, кожні 30 хвилин перемішуючи капусту, при температурі 160º. При потребі доливати трішки води, щоб не підгоріла.
червоноголова капуста

Рецепт салату з червоноголової капусти з грибами

12. Салат з картоплею і капустою кале

Інгредієнти

  • 800 грамів картоплі

  • 200 грамів капусти кале

  • по 3 столові ложки оливкової олії і яблучного оцту

  • 3 цибулі шалот

  • 2 зубці часнику

  • мелений чорний перець, сіль

Приготування

  • Почистити картоплю і порізати великими кубиками, готувати на парі близько 20 хвилин.
  • Порізати капусту кале, збризнути столовою ложкою оливкової олії, перемішати. Яблучний оцет перемішати з оливковою олією, додати подрібнений часник, дрібно порізану цибулю шалот, поперчити, посолити і ще раз перемішати.
  • У салатницю викласти капусту, картоплю, полити готовим соусом і перемішати. Салат готовий.
Салат з картоплею і капустою кале

Рецепт капусти квашеної по грузинськи з часником і буряком 

Діліться цікавою інформацією з друзями в соціальних мережах і не забувайте коментувати.

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.