Сливовий соус до м’яса на зиму | Ткемалі зі слив

Поділитись публікацією:

Як приготувати пряний грузинський сливовий соус до м’яса на зиму? З таким завданням справиться кожна домогосподарка. Пропонуємо легкий рецепт ткемалі зі слив та помідорів в домашніх умовах.

Він потребує мінімум інгрідієнтів, а смак неймовірно пряний, ви не пошкодуєте. Вдале поєднання синіх плодів та помідорів, зробить вашу заправку з кисло-солодкими нотками. Жодна господиння не відмовиться дізнатись, смачний рецепт такого кетчупу.

Як приготувати сливовий соус

Приготування не займе у вас багато часу, але взимку ви та ваша родина смакуватиме такий кисло-солодку приправу, яка стане постійною на вашому столі. Зараз якраз починається сезон слив, отож, користуючись моментом, заготовте кілька баночок і не доведеться купувати магазинний кетчуп. Згодиться і до шашлику, і до птиці, і навіть до макаронів. Таким способом, ви з легкістю урізноманітните свої звичайні страви.

Інгредієнти для заправки

  • 2 кілограми кислих темних слив

  • 8 столових ложок цукру

  • 1,5 чайної ложки солі

  • 0,5 чайної ложки коріандру

  • 1 чайна ложка приправи хмелі-сунелі

  • 6-7 зубків часнику

  • 1 склянка води.

Можна також приготувати червоний абрикосовий соус.

приготування грузинського сливового соусу

  • Сливи помити і варити з водою, поки вони почнуть розварюватися.
  • Перетерти через друшляк від шкірки і кісточок.
  • Отриману однорідну масу варити, щоб вона набула густоти кетчупу.
  • Додати спеції, часник, сіль, цукор, закип’ятити і вилити у чисті сухі банки.
  • Зберігати у холодильнику.

Кісточки варто одразу витягти, щоб ваша заправка не гірчила і не зіпсувалась. Ягоди повинні бути свіжими без всіляких пошкоджень та не перестиглі. Якщо ви любите велику кількість прянощів у стравах, то додайте 2 бутони гвоздики або паличку кориці (не забудьте через кілька хвилин їх витягти, щоб в результаті не зіпсувати смак). Якщо у вас не вистачає часу, то для сливового пюре, можете пропустити велику ягоду через м’ясорубку або блендер, попередньо діставши кісточки. Немає змоги зберігати заправку в холодному місці? Додайте у готову масу одну чайну ложку фруктового оцту.

Приготуйте ткемалі зараз, і взимку вона значно полегшить приготування м’ясних страв, плюс, заощадить ваші кошти, а головна перевага в тому, що він дуже корисний, адже приготований власноруч в домашніх умовах. Наприклад, такий сливовий кетчуп може врятувати суху курятину, всі ми знаємо що курка, особливо філе є досить сухим, в такому випадку на допомогу прийде саме така добавка.

Після повного приготування, банки слід перевернути за накрити рушником, коли вони охолонуть, перемістити у прохолодне місце. Найбільш вдало буде закривати у маленькі баночки, адже навряд чи ви одразу використаєте літру а то й більше соусу. А після того як його відкрити, зберігатиметься він не довго, навіть у холодильнику. Якщо ви зрозуміли, що перебільшили з додаванням перцю чилі, можете додати трохи помідорів та трішки посолити, після чого поварити ще кілька хвилин. Не забувайте під час усього процесу варіння, пробувати страву, щоб він вийшов саме таким як ви бажаєте.

Багато залежить від використання спецій, тож обирайте ті, які ви полюбляєте. Багато залежить від використання спецій, тож обирайте ті, які ви полюбляєте. Щоб маса не підгорала, використовуйте посуд із товстим дном, а лопатка краще підійде саме дерев’яна. Врятувати густе пюре може рідина в якій варились плоди.

Радимо ще рецепт македонського соусу.

Якщо вам сподобався рецепт сливового соусу до м’яса, напишіть про це в коментарях та соціальних мережах. Нам цікава і важлива ваша думка.

Максим Нікітін
Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Схожі публікації

Печиво “Горішки” з бюджетною начинкою — рецепт замість згущеного молока

Що використати замість згущеного молока – простий рецепт начинки з доступних інгредієнтівНу от перше питання. Начинка. Бо класичний...

Домашній Наполеон за 1 годину — простий крем без дорогих вершків, покроковий рецепт

Чому саме заварний крем: економія і смакНу от перше питання. Крем. Бо багато хто каже що справжній Наполеон...

Соління на Новий рік 2026 — ТОП-3 банки консервації для святкового столу

Чому соління — це не просто закуска, а порятунок столуНу от перше питання. Навіщо? Бо можна ж обійтися...

Квашена капуста на святковий стіл — як зберегти хрусткість, секрети подачі 2026

Чому взагалі капуста втрачає хрусткість: розбираємося в причинахНу от перше питання. Фізика процесу. Бо багато хто каже "капуста...