Крем-сир з ряжанки
Cир з ніжною текстурою крему та ароматом топленого молока смакує і зі шматочком тоста, і з крекером, і чудово підходить до десерта “Тірамісу”.
Ingredients
2 л молока (найжирнішого або домашнього)
4 ст. ложки сметани (жирність не менше 2,5%)
Directions
- Молоко поставити на плиту і довести до кипіння. Перелити молоко в керамічну ємність, так щоб до верху посуду ще залишалося місце, щоб «не втекло», кришкою не накривати. Поставити в розігріту до 100 градусів духовку. Кришкою не накривати.
- Десь через 1,5 години на поверхні молока утвориться шкірочка кремового кольору. Обрізати її по краю посудини і втопити в молоці. Від цієї рум’яної шкірочки залежить колір і смак майбутнього крем-сиру.
- Загалом тримати молоко в духовці не більше 3 годин. За цей час його суттєво поменшає. Дістати з духовки, процідити.
- Охолодити топлене молоко до 38-40 градусів (щоб не пекло в палець). Відлити півсклянки і дуже ретельно розмішати у ньому сметану. Все це влити назад в молоко. Каструлю вкутати ковдрою і поставимо в тепле місце. Через 5-8 годин ряжанка готова.
- Готову ряжанку помістити в морозилку, щоб повністю перетворилася на лід.
- Покришити лід ножем. Замерзлі шматочки покласти в складену у кілька шарів марлю і підвісити над ємністю для сироватки.
- Коли сироватка перестане виділятися, крем-сир готовий.
За цим же принципом можна приготувати сир і з магазинної ряжанки, однак слід купувати найжирнішу.