Шовковиця – найкращий замінник цукерок
Шовковиця – дивовижна ягода. На Сході це дерево вважають священним, а її плоди — природною цукеркою. Хто з нас у дитинстві не наїдався цією смакотою, забруднивши руки й обличчя! Сезон цієї напрочуд солодкої і корисної ягоди в самому розпалі. Але часу їй відведено, на жаль, дуже мало. Плоди шовковиці швидко достигають і відразу ж опадають. Тож ми розповімо вам, як же зберегти на зиму цей солодкий шматочок літа.
10 аргументів на користь іншої літньої ягоди – черешні
Найкращою вважається темно-вишнева і біла шовковиця. Інші сорти тутовника (друга назва цього дерева) – рожева, червона – не такі солодкі, але і вони містять чимало вітамінів. Тому у сезон наїдатися шовковицею дійсно потрібно. Багатющий набір вітамінів, який міститься в цій улюбленій дітьми ягоді, не просто підвищує вміст мікроелементів в організмі, а й сприяє зміцненню імунітету. Ці ягоди оберігають людський зір, нирки, лікують серце, легені й бронхи. Соком шовковиці з його протизапальною дією можна вберегтися від застуд і сезонних інфекцій, а також це один із кращих відхаркувальних засобів при кашлі.
А чи ви знали, що… 12 цікавих фактів про полуницю
Чимало господинь, аби зберегти і потім використати усі ці поживні та лікувальні властивості шовковиці, навчилися заготовляти ягоди на зиму. Їх сушать, роблять відвари та настоянки з плодів тутовника, а також смачні десерти, які, до речі, не потребують багато цукру, бо це ж найсолодша ягода! Плоди шовковиці використовують також для приготування десертів, пирогів, компотів, киселів, пастили, шербету, начинок для вареників, пиріжків. Її також використовують як сировину для приготування алкогольних напоїв.
Чи знаєте ви, чим корисні чорниці?
1. Варення з шовковиці
Інгредієнти: 1 кг ягід шовковиці, 1,2 кг цукру, 400 г води, 2-3 г лимонної кислоти.
Приготування. Ягоди помити і зачекати, поки стече вода. Засипати шовковицю в емальовану посудину і залити гарячим цукровим сиропом (цукор при температурі 80°С розчиняють у воді). Варення варити на слабкому вогні 5 хвилин і охолодити до 20-25 °С. Другий раз варити 8-10 хвилин і знову охолодити. Втретє потрібно варити уже з додаванням лимонної кислоти. Готове кипляче варення розлити у нагріті сухі банки, накрити прокип’яченими кришками і закатати. Банки перевернути і дати охолонути.
Рецепт п’ятихвилинного варення зі смородини
2. Пастила – смачна та корисна заміна цукерок
Пастила (франц. Pastille, італ. Pastiglia) – солодощі, виготовлені з пюре фруктів або ягід.
Інгредієнти: 1 кг шовковиці, 1 скл. цукру.
Приготування. Ягоди шовковиці перетерти через сито, додати цукор і варити 30 хв. Маса має виваритися і стати тягучою. Потім її викласти на пергаментний папір і сушити з обох сторін (в духовці, на сонці чи в електросушці). Готову пастилу або легенько скручують у трубочку, або нарізають шматочками і зберігають у картонній коробці.
3. Мармелад із шовковиці по-англійськи
Інгредієнти: 1 кг шовковиці, 200 г цукру, 200 мл води, 5 г лимонної кислоти, 25 г желатину.
Приготування. У шовковичного мармеладу виходить приємний кисло-солодкий смак. Його готують з білої, рожевої та чорної шовковиці. Єдина вимога до ягід – повна стиглість.
Вимиті і перебрані ягоди пересипати цукром. Потім масу збити блендером. Додати 100 мл води, інші 100 мл призначені для розчинення желатину. Каструлю з шовковично-цукровою масою поставити на вогонь і кип’ятити 30 хвилин, вона повинна загуснути і потемніти. Значна частина рідини випарується. Желатин розчинити у гарячій кип’яченій воді, розмішати до повної однорідності. Рідкий розчин желатину вилити у гарячий мармелад, вимкнувши перед цим вогонь. Після додавання желатину мармелад більше не кип’ятити, а відразу розлити у стерилізовані банки. Коли желатин вливають у мармелад, то потрібно постійно помішувати масу дерев’яною ложкою. Мармелад зазвичай розливають у маленькі банки, щоб він вийшов густим і тугим. Семе у такому вигляді його найкраще намазувати на тости поверх тонкого шару вершкового масла.
4. Молочний напій з шовковицею
Інгредієнти: 200 г шовковиці, 300 г нежирного молока, цукор – за смаком.
Приготування. Перебрати шовковицю, помити, видалити плодоніжки, подрібнити плоди блендером до стану однорідної кашки. Залити холодним молоком, додати цукор і збити усе до появи піни. Розлити у келихи.
Рецепти заморожених літніх коктейлів
5. Настоянка з шовковиці
Інгредієнт: 500 г шовковиці, 750 г спирту, 750 г холодної кип’яченої води, 1-1,5 ст. цукру.
Приготування. Шовковицю ретельно промити. У банку з закруткою засипати шовковицю, до неї додати цукор. Туди ж влити спирт і воду. Перемішати ложкою і закрити банку. Настоювати в теплому місці 2-3 тижні. Перед подачею готову наливку з шовковиці охолодити.
Дізнайтеся, чим різняться настоянка, наливка і лікер
Народна вірменська легенда каже, що великий полководець Олександр Македонський дійшов аж до Індії лише тому, що частувався напоями на основі шовковиці. Якщо хочете теж мати таку ж велич, силу та здоров’я, – поласуйте і ви солодкою ягодою, яка зарядить вас енергією, наповнить силами і дасть міцну базу для майбутніх подвигів.
А насамкінець, пропонуємо вам переглянути відео, у якому відома українська телекухарка Даша Малахова готуватиме сорбет з шовковиці.
Якщо вам сподобалася інформація та запропоновані рецепти, якщо ви володієте іншими секретами приготування цієї ягодами від ваших мам та бабусь, будь ласка, поділіться ними в коментарях.