Наливка, настоянка, лікер – у чому різниця?

Ягідний сезон – найсмачніший та найкорисніший. Більшість намагаються досхочу наїстися свіжими натуральними вітамінками, дарами щедрої природи. Вправні господині задумуються, як зберегти цілющі властивості ягід та фруктів на зиму (варять компоти та варення, заморожують чи сушать). А от поціновувачі благородних напоїв не пропускають нагоди, щоб і собі в сезон заготовити наливки, лікеру та інших ароматних напоїв.


Натуральні алкогольні напої, виготовлені в домашніх умовах із вирощених рослин у власному садку, — смачні, ароматні, корисні і дешеві. У них містяться енергія сонця і життєва сила рослин. І такі напої, на відміну від магазинних, готуються винятково на натуральних інгредієнтах.

Настоянка, наливка, лікер

Рецепт ягідної наливки “Асорті” 

Рецептів алкогольних напоїв є сотні, та й назв їх – чимало. Українці, здебільшого звикли до ягідних наливок, трав’яних настоянок або солоденьких лікерів. У кожного є навіть родинні рецепти їх приготування. Але якщо ви вирішили вперше приготувати домашні спиртні напої, спочатку потрібно визначитись, що саме ви хочете мати в результаті.

У цій статті ми розповімо про основні відмінності між наливкою, настоянкою і лікером, а також запропонуємо найкращі рецепти їх приготування.

Настоянка, наливка, лікер

Рецепт домашнього спотикача 

Наливка

Наливка – солодкий, духмяний плодово-ягідний напій, для бродіння якого використовується тільки цукор. Іноді наливку доповнюють спиртом (справа виключно алкогольного смаку). Міцність – 18-20% , вміст цукру – 28-40%.

Процес приготування натуральних наливок досить простий та доступний: у скляну банку або бутель насипають  стиглі плоди улюблених ягід, засипають їх цукром, прикривають посудину марлею чи полотном і ставлять у сонячне місце на 3 – 5 днів, періодично збовтуючи. Як тільки розпочнеться процес бродіння, на посудину встановлюють водяний затвор (гумова трубку діаметром 8-10 мм і довжиною 30-40 см, один кінець якої герметично вставляється в пробку, що закриває шийку посудини, а інший занурюється в склянку з водою) або вдягають стерильну гумову рукавичку з проколеними дірочками та переміщають у темне місце. . Якщо посудину залишити без водяного затвора чи рукавички, то в неї буде надходити кисень, який розкладає спирт на оцтову кислоту й воду – і наливка вийде кислою. Скоростиглі наливки з полуниці, суниці, малини, ожини дозрівають протягом місяця, а середньостиглі – з вишні, сливи, смородини, брусниці, калини дозрівають протягом 1,5 – 2,5 місяців. Наливки з яблук, груш, абрикосів, дині, айви, агрусу та горобини  вважаються пізньостиглими, бо дозрівають протягом 3 – 6 місяців. Смак наливки залежить від сорту плодів та ягід, тому слід вибирати найсолодші та найбільш стиглі.

Цей не дуже міцний спиртний напій особливо смакує жінкам, оскільки він солодкий, дуже ароматний і найкраще підходить для посиденьок з коліжанками. Найароматніші наливки виходять з вишень, фантастична наливка – з шипшини, а найдивовижніша – з терну. Наливка – це такий напій, з яким можна сміливо імпровізувати та поєднувати різні складники.
1449296241_christmas-cocktail-ideas-230548438-1280

Рецепт домашньої пулуничної наливки

 Рецепт калинової наливки

Ingredients

  • 7 кг ягід калини

  • 3 кг цукру

Directions

  • Ягоди калини перебрати, промити, засипати в банку або бутель, додати цукор, зав’язати марлею в один шар і поставити в темне місце на 3-5 днів для бродіння.
  • При появі ознак бродіння марлю зняти і вставити заздалегідь водяний затвор або вдягнути гумову рукавичку. Наливку з затвором витримати 15-20 днів до повного припинення бродіння.
  • Після цього її проціджують, розливають в пляшки і щільно закупорюють. Зберігати наливку потрібно в темному прохолодному місці.
b8f508df84c3f959fa58d8f2cd4

Рецепт найпростішої домашньої наливки 

Настоянка

hlxm9BHWAS8

Настоянка – алкогольний напій, який готується шляхом настоювання спирту на різних плодах, кісточках, прянощах, запашних і цілющих травах, з додаванням цукру або без нього.


Свіжі або висушені плоди і рослини витримують у спирті до тих пір, поки ефірні масла і біологічно активні речовини не перейдуть у алкоголь. Тривалість настоювання буває від 2 до 6 тижнів, при необхідності час настоювання можна скоротити до 7-10 днів за рахунок підвищення температури до 50-60 °C. Настоянки містять до 30% цукру при міцності до 45% об. спирту. Вони менш солодкі, але міцніші, ніж наливки, мають приємний смак і можуть бути як алкогольним напоєм, так і лікарським засобом. Зберігати настоянки слід в щільно закритих пляшках темного кольору.

Рецепт горіхового коньяку 

Декілька загальних порад щодо приготування настоянок

1. Під час настоювання варто якомога рідше відкорковувати пляшку – інакше ви ризикуєте зіпсувати настоянку.

2. Готовність настоянки можна визначити за рівномірним забарвленням усіх компонентів.

3. Для зберігання вибирайте прозору скляну тару з герметичною кришкою. Якщо ви ще тільки вчитеся готувати настоянки, краще не експериментуйте з температурою зберігання, почніть з кімнатної.

4. Для своїх перших експериментів виберіть алкоголь-основу з нейтральним смаком – горілку або спирт. Настоянки на ромі, джині, віскі можуть видатися цікавішими, але тут вже треба вміло компонувати складові, щоб вони доповнювали і не псували одна одну.

5. Якщо перед використанням ви заморозите ягоди або фрукти, настоянка приготується швидше, оскільки в процесі заморожування клітини ягід руйнуються, що прискорює перехід їх вмісту в алкоголь.

Настоянка, наливка, лікер

Ідеальна парочка: 8 несподівано вдалих поєднань закусок та алкоголю 

Рецепт настоянки «Тернівка»

Настоянка плодів терену – це ароматний напій красивого темного кольору з насиченим смаком. В залежності від вмісту цукру подається перед їжею або на десерт. Для тернової настоянки потрібні стиглі свіжі, заморожені або сушені плоди. Свіжі спочатку потрібно перебрати, видаливши зіпсовані і запліснявілі ягоди. Заморожені розморозити і просушити. Сушеного терну потрібно в 2-3 рази менше, ніж у рецепті, та й напій з нього вийде міцнішим. Терен настоюють на горілці, розведеному до 40-45% етиловому спирті, коньяку (дає цікавий присмак) і очищеному самогоні (бажано подвійної перегонки).

Настоянка, наливка, лікер

Ingredients

  • 1,5 кг ягід терену

  • 1 л горілки (спирту, коньяку)

  • щіпка мускатного горіха

  • 100-300 гр цукру

Directions

  • Ягоди добре помити, видалити кісточки. М’якоть зі шкіркою скласти в банку або бутель з широким горлечком, додати мускатний горіх , залити горілкою. Добре перемішати, щільно закрити кришкою і поставити на 12-15 днів у темне місце з кімнатною температурою.
  •  Перші 7 днів вміст банки струшувати раз на добу. Процідити тернову настоянку через кілька шарів марлі і вату, щоб очистити напій від каламуті. Додати цукор за смаком, перемішати, щільно закрити.
  • Витримати 2-3 дні, потім розлити в пляшки для зберігання. Міцність – близько 30%. Термін придатності до 5-ти років.

Рецепт швидкого полуничного лікеру в домашніх умовах

Лікер

Лікери – тема смачна, хоча й досить специфічна. Значно більше інтересу до цих напоїв сьогодні – у представниць ніжної статі, тож навколо них, як правило і розвивається сюжет лікерно-коктейльних варіацій. А втім, якщо подивитись глибше в історію – ще кілька століть тому тенденції були кардинально іншими.

Красивих панянок звісно частували лікерами, але ціль була інша – вилікувати! Ну, в крайньому випадку – причарувати. І то, не в переносному значенні, а в прямому! Справа в тому, що протягом багатьох століть лікери були основним засобом цілителів, монахів і алхіміків: одні шукали ідеальну формулу, щоб побороти ряд недугів, а інші шукали еліксир життя, мріючи збагатитись, омолодитись чи до безпам’ятства закохати в себе якусь норовливу красуню.

Відмінною особливістю лікеру є ще й те, що до його рецептури можуть входити уже готові продукти, як-то: ягідне варення або сироп, кава, шоколад, згущене молоко тощо.

Настоянка, наливка, лікер

Рецепт лікеру “Бейліс” по-домашньому 

Для збільшення лікувальних властивостей лікерів до їх рецепту додавали мед, спиртові настоянки, настоянки різних цілющих трав. Лікер – зазвичай дуже солодкий та досить міцний напій, що поліпшує травлення та збуджує апетит, а мускатний горіх, гвоздика, кориця, м’ята та інші прянощі, які часто входять до складу напою, покращують кровообіг, нормалізують тиск.

Сучасні виробники лікерів збільшили вміст спирту, щоб зробити даний напій більш міцнішим, однак багато хто надає перевагу домашнім лікерам, встановлюючи пропорції інгредієнтів на свій смак.  Традиційно лікери поділяються на міцні, десертні та креми. Вживаються як нерозбавленими, так і в складі безлічі змішаних напоїв і коктейлів, добре змішуються з різними соками. Використовуються також для приготування різноманітних страв.

Настоянка, наливка, лікер

Рецепт кавового лікеру 

Рецепт смородинового лікеру

Ingredients

  • 1 кг перебраних ягід чорної смородини

  • 6-8 смородинових листочків

  • 1 л горілки

  • 1 кг цукру

  • 750 мл кип’яченої води

Directions

  • Покласти в скляну банку чи бутель вимиті та просушені ягоди, додати 6-8 подрібнених листочків смородини, залити горілкою і щільно закрити кришкою. В такому стані ємність повинна вистояти в теплому приміщенні 5-7 тижнів. Після цього вміст банки профільтрувати через кілька шарів марлі.
  • Зробити цукровий сироп. Для цього в 750 мл кип’яченої води додати 1 кг цукру і проварити на повільному вогні до початку піноутворення (приблизно 10 хвилин). Потім зняти сироп з вогню і остудити до кімнатної температури.
  • Змішати смородинову настоянку на горілці з цукровим сиропом. Отриманий напій розлити в пляшки, щільно закупорити і витримати 5 днів для поліпшення смакових якостей. Після чого можна дегустувати. Традиційно лікер споживають охолодженим і зберігають у темному прохолодному місці.
256

Рецепт домашнього вишневого крем-лікеру 

Виготовлення домашніх настоянок, лікерів, наливок — процес дуже захоплюючий, творчий, який дає поживу для розуму і фантазії. До того ж, це ще один прекрасний спосіб зберегти вирощений урожай і запастися на довгі зимові місяці зігріваючою вітамінною продукцією.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора