Рукола: смачна і корисна зелень, яка й про фігуру подбає!
Влітку як ніколи хочеться поповнити свій раціон новими, а головне смачними стравами. І якщо закортіло чогось особливого, причому нешкідливого для фігури, рукола – саме те, що треба. Рецепти з руколи – це завжди привід для творчості на кухні. Пропонуємо вам 6 смачних ідей для натхнення! Будь-яка страва з цією корисною зеленню набуває більш вишуканого смаку, але ми вибрали найяскравіші поєднання.
Донедавна руколу (вона ж індау, арагула, ерука, гусеничник, рокет) – рослину з родини капустяних, яка на вигляд нагадує листя кульбаби і редису, в Україні сприймали як бур’ян. Але якщо заглянути в кулінарну книгу зі світовими шедеврами вишуканих страв, то можна побачити, що вона входить до складу не одного десятка запропонованих рецептів. Тому зараз її і у нас рекомендують, як одну з найкорисніших трав у дієтології та здоровому харчуванні. Смак цієї непоказної рослини має вишуканий пікантний, пряний смак і містить нотки гірчиці, перцю та горіха.
Чим корисна рукола
Через смакові особливості, а також набір вітамінів та мікроелементів руколу споживають для покращення здоров’я, стрункості фігури, використовують як афродизіак. Щодо останньої лікувальної властивості руколи, то тут її вплив на чоловічу силу відкрили італійці, які готували з цього зілля еліксир для збудження пристрасті (змішували чорний перець, мед і траву в пропорції 1:1:10) і споживали цю суміш щоранку по чайній ложці.
Рукола також багата мінеральними речовинами, йодом і вітаміном С. Вона сприяє травленню і активізує роботу імунної системи.
А для бажаючих знизити свою вагу або просто підтримати її в нормі , рукола просто знахідка! Вона низькокалорійна : у 100 г цієї трави міститься лише 25 ккал . З нею добре проводити розвантажувальні дні, не обмежуючи себе в її вживанні, а вітаміни і мінерали , яких в руколі предостатньо, легко допоможуть впоратися з відчуттям голоду.
Чим корисна зелень та чому її потрібно споживати навесні
Як вибрати та де зберігати
При виборі руколи звертайте увагу насамперед на свіжість листя. Воно не повинно бути зів’ялим або пожовклим. Крім того, вибирайте рослини з великими листочками – вони менш гіркі. Проте все залежить від ваших особистих уподобань: цілком можете вибрати рослину з дрібним листям, щоб надати страві пікантності.
Свіжу руколу слід тримати в холоді не більше тижня. А щоб вона зберегла всі свої смакові та лікувальні властивості, не висохла, помістіть її в посудину з водою, накрийте і поставте у холодильник. Можете й заморозити, але в такому випадку частина корисних властивостей буде втрачена.
Дізнатися, як заготовити зелень на зиму, ви зможете ТУТ
Як споживати руколу
В кулінарному мистецтві руколу використовують як самостійний інгредієнт і як приправу. От чого вона не любить, то це високих температур, тому її не рекомендується варити чи смажити.
Пам’ятайте: додаючи руколу до салатів, не подрібнюйте її ножем – краще рвіть на шматки. Рукола чудово поєднується з овочами, рибою, м’ясом, морепродуктами та сиром. Кладуть її на канапки, сендвічі. А ще з неї роблять різноманітні соуси, піци, різотто, холодні закуски, навіть десерти. Подрібнене листя можна вимішати з домашнім сиром чи вареною картоплею. Нерідко руколу кладуть і в популярну приправу песто.
7 несподіваних рецептів приготування кабачків
1. Канапки типу «open sandwich»
Ingredients
4 шматочки темного хліба
ст.л. вершкового масла
1-2 філе оселедця
пучок руколи
1 солодка цибулина
1-2 варені буряки
1 ч. л. нерафінованої олії
чорний перець – за смаком
Directions
- Скибки хліба змастити вершковим маслом, викласти порізане філе оселедця та варені чи печені бурячки.
- Прикрасити кільцями цибулі та руколою.
- За бажанням приправити чорним перцем та скропити нерафінованою олією.
Ще 30 вишуканих та простих ідей для канапе
2. Салат з руколою, помідорами чері та моцарелою
Ingredients
170 г руколи
300 г помідорів чері
120 г сиру «Моцарелла»
2 зубчика часнику
пучок базиліку
3/4 ст. оливкової олії
3 ст. л. лимонного соку
1 ст. л. піжонської гірчиці
сіль, перець – за смаком
Directions
- Моцарелу нарізати кубиками, томати черрі поділити на половинки. Змішати ці інгредієнти в глибокому салатнику з руколою.
- Для заправки часник подрібнити за допомогою блендера, додати листя базиліка і знову збити. Готове пюре присмачити оливковою олією, лимонним соком, гірчицею і збити ще раз до однорідності. Посолити і поперчити заправку за смаком.
- Подавати страву до столу відразу ж, поливаючи заправкою. Смачно їсти цей салат із тостами.
Рецепт салату “Вітамінний” з руколою
3. Теплий салат для закоханих: рукола з грушою
Ingredients
150 г руколи (великий пучок)
150-200 г сиру дорблю ( чи будь – якого іншого сиру з блакитною пліснявою)
склянка грецьких горіхів
2 великі грушки
половинка лимона
оливкова олія
мелений чорний перець і сіль – за смаком
1 ст. л. масла
Directions
- Листя руколи помити в холодній воді та просушити. Помити грушки і обібрати. Кожну грушку розрізати уздовж на 4 частини і видалити насіння. Кожну частинку порізати вздовж на тонкі пластинки. Сир порізати так само, як грушки.
- На сухій гарячій пательні злегка підсмажити горішки і дати їм захолонути. Підсмажити на невеликому вогні і з вершковим маслом з двох сторін шматочки груші , поки вони не стануть красивого золотистого кольору . При цьому важливо не перестаратися , інакше груша розм’якне і перетвориться в кашу, а в салаті вона повинна бути тверденькою .
- На велику мілку тарілку викласти руколу, на неї – шматочки грушок і сиру. Скропити оливковою олією і лимонним соком, посипати горішками, посолити і поперчити за смаком.
Рецепт салату з руколою і полуницею
4. Макарони із соусом песто з руколи
Ingredients
пучок руколи, 500 г макаронів (з твердих сортів пшениці)
150 г пармезану
4 ст. л. оливкової олії
0,5 склянки волоських горіхів
листя базиліку – за бажанням
Directions
- Помити і підсушити руколу. Приготувати соус песто із руколи та горіхів. Для цього налити в чашу блендера трохи оливкової олії, вкинути частину руколи, горіхів і тертого пармезану. Почати збивати суміш і поступово додавати решту руколи, горіхів та сиру (30-40 г сиру залишити для посипання готових макаронів).
- Збивати суміш на малій швидкості доти, доки вона не стане однорідною і за консистенцією нагадуватиме сметану (до речі, цей соус можна використовувати і для інших страв – різотто, салатів, картоплі або риби).
- Макарони зварити у ледь підсоленій воді до готовності (на упакованні повинен бути вказаний час готування). Злити воду і в каструлі змішати макарони зі щойно приготованим соусом.
- Викласти страву на тарілки і прикрасити листям базиліку. Подавати до столу з тертим пармезаном.
Рецепт зеленого соусу песто на сметані
5. Крем-суп «Альбіон»
Ingredients
240 г руколи
200 мл вершків (жирність 15-20%)
160 мл бульйону (курячого або овочевого)
2-3 ст. л. олії
цибулина
2 яйця
кріп
мелений чорний перець і сіль до смаку
Directions
- Зварити яйця вкруту і дати їм охолонути. Обібрати, розімняти виделкою або посікти їх ножем. Руколу і кріп помити, просушити. Відділити від руколи невеликий пучечок і дрібно посікти. Кріп також подрібнити.
- Цибулю нарізати на кубики. На розігріту пательню влити олії та обсмажувати в ній цибулю до легкого золотистого кольору. Додати до цибулі цілі листочки руколи, влити бульйон і готувати страву на середньому вогні.
- За 10 хвилин у пательню до цибулі та руколи влити вершки і протушити все ще 5 хвилин. Суміш трохи вистудити і перекласти у чашу блендера. Змибати до однорідної маси. Додайте також подріблену руколу.
- Налити суп у невеликі тарілки і поставити їх до холодильника на 10-15 хвилин. Перед подачею на стіл посипати страву подрібненим яйцем і кропом.
Рецепти освіжаючих літніх супів
6. Зелене морозиво з руколою
Ingredients
2 пучка руколи
2 банани
авокадо
лайм
1 ст. л. меду
волоські або будь-які інші горіхи
Directions
- Обібрати банан. Авокадо також обібрати і видалити з нього кісточку. Порізати банани і авокадо на невеликі шматочки. Руколу помити і посушити. Лайм також помити і розрізати на дольки.
- Всі підготовані складники покласти у чашу блендера і подрібнити до однорідної маси. Отриману суміш перекласти у термостійкий посуд та помістити у морозилку на 40 хвилин (можна й на довше).
- За годину до подачі на стіл переставити морозиво у холодильник. Подавати прохолодну страву, посипавши зверху горішками та поливши медом.
Дізнайтеся 5 секретів, як вибирати морозиво правильно
Полюбляєте свіжу зелень та особливо шануєте корисну та пікантну руколу? Маєте на озброєнні ще більш незвичні та перевірені рецепти? Розкажіть про це в коментарях та соцмережах.