10.12.2015

Новорічна антикласика: 12 нетрадиційних рецептів салату «Олів’є»

«Олів’є» – салат, без якого немислимий традиційний новорічний стіл. Та незважаючи на клеймо урочистості, нині цю страву готують не лише на свято, а й для буденних обідів.

Автор класичного рецепту салату знаменитий француз Люсьєн Олів’є (1838-1883), який працював шеф-кухарем у модному на той час московському ресторані «Ермітаж», готував свою іменну страву із ракових шийок, рябчиків, картоплі, огірків, каперсів, оливок, жельованого м’ясного бульйону і соусу «Провансаль». До кінця свого життя кулінар тримав технологію приготування салату у суворій таємниці. Подейкують, що під час приготування самого майонезу він усамітнювався у темній кімнатці, аби уникнути цікавих очей конкурентів. Розгадати рецепт не вдавалось нікому, а скуштувати салат із унікальним соусом можна було тільки в «Ермітажі», тож популярність закладу росла разом із популярністю унікального салату.

12 нетрадиційних рецептів салату «Олів'є»00

Про еволюцію салату “Олів’є” читайте ТУТ

Сьогодні «Олів’є» вийшов далеко за рамки колишніх шаблонів і готують його з найрізноманітніших продуктів. Пропонуємо 11 нетрадиційних рецептів новорічного салату, які неодмінно припадуть вам до смаку, причому не лише в новорічну ніч.

1. «Олів’є» з морським коктейлем

Інгредієнти

  • 400 г коктейлю з морепродуктів

  • 4 квашені огірки

  • 4 морквини

  • 7 яєць

  • 5 картоплин

  • ½ банки консервованого зеленого горошку консервований

  • домашній майонез для заправки

  • сік 1 лимона

  • сіль

Приготування

  • Морський коктейль обсмажити в невеликій кількості олії 3-5 хвилин. Охолодити.
  • Усі інші інгредієнти зварити, охолодити та порізати кубиками.
  • Подрібнені інгредієнти змішати у великій мисці, заправити майонезом, збитим з лимонним соком.
  • Дати настоятися в холодильнику 20 хвилин.
12 нетрадиційних рецептів салату Олів'є

Рецепт класичного радянського “Олів’є”

2. «Олів’є» з червоною рибою та ікрою

Інгредієнти

  • 4 картоплини

  • 2 морквини

  • 10 перепелиних яєць

  • 100 грам червоної копченої риби

  • 3-4 малосольних огірки

  • 1-2 ст. ложок червоної ікри

  • 1 баночка консервованого зеленого горошку

  • 150 -200 г майонезу

  • зелень для оздоблення

Приготування

  • Картоплю, моркву та яйця порізати дрібними зварити до готовності, почистити та порізати кубиками.
  • Додати ікру, заправити майонезом.
  • Подавати, прикрасивши свіжою зеленню.
12 нетрадиційних рецептів салату «Олів'є»

Смачна історія 5-ти найвідоміших салатів родом з СРСР

3. «Олів’є» з креветками

Інгредієнти

  • 200 г креветок

  • 2 картоплини

  • 2 яйця

  • 1 морквина

  • 50 г консервованого зеленого горошку

  • 1 ст. ложка каперсів

  • 6-8 корнішонів

  • 1 цибулина

  • майонез або суміш майонезу зі сметаною

  • зелень до смаку

Приготування

  • Креветки, картоплю, яйця та моркву відварити.
  • Всі інгредієнти порізати кубиками і змішати.
  • Додати каперси, горошок, корнішони, зелень за бажанням.
  • Заправити  майонезом, поперчити і, якщо потрібно, посолити.
12 нетрадиційних рецептів салату «Олів'є»

Абсолютно нова подача: рецепт салату “Олів’є” у формі желейного рулета

4. «Олів’є» з печерицями

Інгредієнти

  • 4 картоплини

  • 4 яйця

  • 4 квашені огірки

  • 1 морквина

  • 1 баночка консервованого горошку

  • цибулина

  • 200 г печериць

  • майонез

Приготування

  • Гриби порізати та підсмажити з цибулею.
  • Інші інгредієнти відварити та порізати кубиками.
  • Додати смажені гриби та заправити майонезом.
12 нетрадиційних рецептів салату Олів'є

8 рецептів заливної риби, які можна приготувати на новорічний стіл

5. «Олів’є» для сироїдів

Інгредієнти

  • 1 батат (солодка картопля)

  • 250 г кореня селери

  • 3 квашені огірки

  • 1 цибулина

  • 5 ст. ложок оливкової олії

  • 150 г кеш’ю

  • 3 фініки

  • 2 зубці часнику

  • 3 ст. ложки лимонного соку

  • морська сіль

Приготування

  • Батат, корінь селери, огірки і цибулю порізати кубиками. З решти інгредієнтів приготувати майонез «для сироїда».
  • Подрібнити кеш’ю у блендері або комбайні.
  • Дрібно порізати часник та фініки. Змішати кеш’ю, часник, фініки з лимонним соком та олією.
  • Подрібнені овочі змішати з отриманим майонезом.
12 нетрадиційних рецептів салату Олів'є

Рецепт салату з крабових паличок та рису

6. Дієтичний «Олів’є»

Інгредієнти

  • 2 картоплини

  • 1 морквина

  • 1 банка консервованого зеленого горошку

  • 3 яйця

  • 1 кисле яблуко

  • 200 г курячого філе

  • 200 г солоних огірків

  • 200 г натурального йогурту

  • лимон

  • сіль, перець петрушка за смаком

Приготування

  • Всі інгредієнти порізати кубиками.
  • Для салату використати 1 яйце з жовтком і два білки.
  • Яблуко очистити і теж порізати кубиками. Щоб яблуко не потемніло, збризнути його соком лимона.
  • Все змішати, додати горошок, посолити, поперчити і заправити натуральним йогуртом або нежирною сметаною.
  • Любителі цибулі можуть порізати в салат трохи ріпчастої – смак буде пікантнішим.
  • Готову страву посипати дрібно порізаною петрушкою.
12 нетрадиційних рецептів салату «Олів'є»

Рецепт крабово-овочевого салату з яйцями та сиром

7. Вегетаріанський «Олів’є»

Інгредієнти

  • 1 склянка ядер соняшникового насіння

  • 2 огірки

  • 1 баночка зеленого горошку консервованого

  • 2 авокадо

  • 1 морквина

  • 2 стебла селери

  • 0,5 ч. ложки порошку гірчиці

  • лимон

  • сіль, мелений перець до смаку

Приготування

  • Усі інгредієнти, окрім насіння соняшника, порізати кубиками.
  • Окремо приготувати майонез: залити ядра соняшникового насіння водою на 1 годину. Змолоти його у блендері, додавши трохи води, щоб отримати консистенцію сметани.
  • Додати порошок гірчиці, лимонний сік, мелений перець та сіль.
12 нетрадиційних рецептів салату Олів'є

8 цікавих фактів про майонез, яких ви могли не знати

8. «Олів’є» з шинкою та ананасом

Інгредієнти

  • 200 г курятини

  • 100 г шинки

  • 2-3 картоплини

  • 1 морквина

  • 100 г ананасу

  • 1 цибулина

  • майонез

  • перець до смаку

Приготування

  • Курку відварити у підсоленій воді, охолодити і дрібно порізати.
  • Шинку порізати кубиками. Картоплю і моркву відварити, очистити і порізати на маленькі кубики.
  • Ананас очистити та подрібнити.
  • Цибулю подрібнити, обдати окропом.
  • Змішати всі інгредієнти, заправити майонезом, посолити, поперчити на смак.
12 нетрадиційних рецептів салату Олів'є

Рецепт смачного печінкового салату

9. «Олів’є» з рисом

Інгредієнти

  • 150 г яловичини

  • 100 г рису

  • 100 г твердого сиру

  • 100 г зеленого консервованого горошку

  • 1 цибулина

  • 4 яйця

  • майонез

  • сіль

Приготування

  • М’ясо відварити і дрібно порізати.
  • Відварити рис у підсоленій воді, відкинути на друшляк і охолодити.
  • Сир потерти на грубій тертці.
  • Цибулю порізати тонкими кільцями.
  • Яйця зварити і дрібно посікти.
  • Викладати інгредієнти шарами: 1-й шар – м’ясо, 2-й шар – рис, 3-й шар – горошок, 4-й шар – цибуля, 5-й шар – яйця, 6-й шар – майонез, 7-й шар – сир.

Рецепт.

12 нетрадиційних рецептів салату «Олів'є»

Рецепт салату з копченою шинкою та сиром

10. «Олів’є» з макаронами

Інгредієнти

  • 300 г макаронів

  • 4 яйця

  • 150 г маринованих огірків

  • 1 цибулина

  • 250 г докторської ковбаси

  • 2 морквини

  • 350 г консервованого зеленого горошку

  • майонез і сіль до смаку

Приготування

  • Макарони відварити до готовності.
  • Яйця та моркву зварити, охолодити і порізати кубиками.
  • Цибулю, огірки також подрібнити.
  • Все змішати, посолити. Заправити майонезом.
12 нетрадиційних рецептів салату «Олів'є»

Рецепт італійського салату з макаронами

11. «Олів’є» з цукіні

Інгредієнти

  • 150 г цукіні

  • 200 г курячого філе

  • 4 яйця

  • 2 картоплини

  • 1 морквина

  • половина банки консервованого зеленого горошку

  • 2 ст. ложки оливкової олії

  • майонез

  • зелень, сіль та перець до смаку

Приготування

  • Цукіні порізати кружечками, посолити, залишити на 20-30 хв., щоб пустили сік. Злити рідину, просушити, обсмажити на оливковій олії.
  • Викласти на кухонні серветки, щоб позбутися зайвого жиру.
  • Відварити яйця, курку, картоплю і моркву.
  • Усі інгредієнти порізати кубиками. Посікти зелень.
  • З’єднати усі інгредієнти і заправити салат майонезом. Посолити й поперчити за смаком.
12 нетрадиційних рецептів салату «Олів'є»

Рецепт ніжного печінкового салату

12. «Олів’є» з оселедцем та кукурудзою

Інгредієнти

  • 4 картоплини

  • 2 морквини

  • 1 цибулина

  • 3 свіжі огірки

  • філе 1 оселедця

  • 1 банка консервованої кукурудзи

  • 3 яйця

  • майонез

  • сіль, перець до смаку

Приготування

  • Картоплю, моркву та яйця зварити, охолодити і почистити.
  • Оселедець почистити, видалити кістки, порізати кубиками. Так само подрібнити варені овочі, яйця та свіжі огірки.
  • Додати кукурудзу, майонез, поперчити та за потреби посолити.
12 нетрадиційних рецептів салату «Олів'є»

Рецепт лінивої шуби в яєчних човниках

Якщо вам сподобалися нетрадиційні рецепти найпопулярнішого новорічного салату, якщо маєте рецепти ще більш несподівані та оригінальні, будь ласка, напишіть про це у коментарях.

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.