Новорічна антикласика: 12 нетрадиційних рецептів салату «Олів’є»
«Олів’є» – салат, без якого немислимий традиційний новорічний стіл. Та незважаючи на клеймо урочистості, нині цю страву готують не лише на свято, а й для буденних обідів.
Автор класичного рецепту салату знаменитий француз Люсьєн Олів’є (1838-1883), який працював шеф-кухарем у модному на той час московському ресторані «Ермітаж», готував свою іменну страву із ракових шийок, рябчиків, картоплі, огірків, каперсів, оливок, жельованого м’ясного бульйону і соусу «Провансаль». До кінця свого життя кулінар тримав технологію приготування салату у суворій таємниці. Подейкують, що під час приготування самого майонезу він усамітнювався у темній кімнатці, аби уникнути цікавих очей конкурентів. Розгадати рецепт не вдавалось нікому, а скуштувати салат із унікальним соусом можна було тільки в «Ермітажі», тож популярність закладу росла разом із популярністю унікального салату.
Про еволюцію салату “Олів’є” читайте ТУТ
Сьогодні «Олів’є» вийшов далеко за рамки колишніх шаблонів і готують його з найрізноманітніших продуктів. Пропонуємо 11 нетрадиційних рецептів новорічного салату, які неодмінно припадуть вам до смаку, причому не лише в новорічну ніч.
1. «Олів’є» з морським коктейлем
Ingredients
400 г коктейлю з морепродуктів
4 квашені огірки
4 морквини
7 яєць
5 картоплин
½ банки консервованого зеленого горошку консервований
домашній майонез для заправки
сік 1 лимона
сіль
Directions
- Морський коктейль обсмажити в невеликій кількості олії 3-5 хвилин. Охолодити.
- Усі інші інгредієнти зварити, охолодити та порізати кубиками.
- Подрібнені інгредієнти змішати у великій мисці, заправити майонезом, збитим з лимонним соком.
- Дати настоятися в холодильнику 20 хвилин.
Рецепт класичного радянського “Олів’є”
2. «Олів’є» з червоною рибою та ікрою
Ingredients
4 картоплини
2 морквини
10 перепелиних яєць
100 грам червоної копченої риби
3-4 малосольних огірки
1-2 ст. ложок червоної ікри
1 баночка консервованого зеленого горошку
150 -200 г майонезу
зелень для оздоблення
Directions
- Картоплю, моркву та яйця порізати дрібними зварити до готовності, почистити та порізати кубиками.
- Додати ікру, заправити майонезом.
- Подавати, прикрасивши свіжою зеленню.
Смачна історія 5-ти найвідоміших салатів родом з СРСР
3. «Олів’є» з креветками
Ingredients
200 г креветок
2 картоплини
2 яйця
1 морквина
50 г консервованого зеленого горошку
1 ст. ложка каперсів
6-8 корнішонів
1 цибулина
майонез або суміш майонезу зі сметаною
зелень до смаку
Directions
- Креветки, картоплю, яйця та моркву відварити.
- Всі інгредієнти порізати кубиками і змішати.
- Додати каперси, горошок, корнішони, зелень за бажанням.
- Заправити майонезом, поперчити і, якщо потрібно, посолити.
Абсолютно нова подача: рецепт салату “Олів’є” у формі желейного рулета
4. «Олів’є» з печерицями
Ingredients
4 картоплини
4 яйця
4 квашені огірки
1 морквина
1 баночка консервованого горошку
цибулина
200 г печериць
майонез
Directions
- Гриби порізати та підсмажити з цибулею.
- Інші інгредієнти відварити та порізати кубиками.
- Додати смажені гриби та заправити майонезом.
8 рецептів заливної риби, які можна приготувати на новорічний стіл
5. «Олів’є» для сироїдів
Ingredients
1 батат (солодка картопля)
250 г кореня селери
3 квашені огірки
1 цибулина
5 ст. ложок оливкової олії
150 г кеш’ю
3 фініки
2 зубці часнику
3 ст. ложки лимонного соку
морська сіль
Directions
- Батат, корінь селери, огірки і цибулю порізати кубиками. З решти інгредієнтів приготувати майонез «для сироїда».
- Подрібнити кеш’ю у блендері або комбайні.
- Дрібно порізати часник та фініки. Змішати кеш’ю, часник, фініки з лимонним соком та олією.
- Подрібнені овочі змішати з отриманим майонезом.
Рецепт салату з крабових паличок та рису
6. Дієтичний «Олів’є»
Ingredients
2 картоплини
1 морквина
1 банка консервованого зеленого горошку
3 яйця
1 кисле яблуко
200 г курячого філе
200 г солоних огірків
200 г натурального йогурту
лимон
сіль, перець петрушка за смаком
Directions
- Всі інгредієнти порізати кубиками.
- Для салату використати 1 яйце з жовтком і два білки.
- Яблуко очистити і теж порізати кубиками. Щоб яблуко не потемніло, збризнути його соком лимона.
- Все змішати, додати горошок, посолити, поперчити і заправити натуральним йогуртом або нежирною сметаною.
- Любителі цибулі можуть порізати в салат трохи ріпчастої – смак буде пікантнішим.
- Готову страву посипати дрібно порізаною петрушкою.
Рецепт крабово-овочевого салату з яйцями та сиром
7. Вегетаріанський «Олів’є»
Ingredients
1 склянка ядер соняшникового насіння
2 огірки
1 баночка зеленого горошку консервованого
2 авокадо
1 морквина
2 стебла селери
0,5 ч. ложки порошку гірчиці
лимон
сіль, мелений перець до смаку
Directions
- Усі інгредієнти, окрім насіння соняшника, порізати кубиками.
- Окремо приготувати майонез: залити ядра соняшникового насіння водою на 1 годину. Змолоти його у блендері, додавши трохи води, щоб отримати консистенцію сметани.
- Додати порошок гірчиці, лимонний сік, мелений перець та сіль.
8 цікавих фактів про майонез, яких ви могли не знати
8. «Олів’є» з шинкою та ананасом
Ingredients
200 г курятини
100 г шинки
2-3 картоплини
1 морквина
100 г ананасу
1 цибулина
майонез
перець до смаку
Directions
- Курку відварити у підсоленій воді, охолодити і дрібно порізати.
- Шинку порізати кубиками. Картоплю і моркву відварити, очистити і порізати на маленькі кубики.
- Ананас очистити та подрібнити.
- Цибулю подрібнити, обдати окропом.
- Змішати всі інгредієнти, заправити майонезом, посолити, поперчити на смак.
Рецепт смачного печінкового салату
9. «Олів’є» з рисом
Ingredients
150 г яловичини
100 г рису
100 г твердого сиру
100 г зеленого консервованого горошку
1 цибулина
4 яйця
майонез
сіль
Directions
- М’ясо відварити і дрібно порізати.
- Відварити рис у підсоленій воді, відкинути на друшляк і охолодити.
- Сир потерти на грубій тертці.
- Цибулю порізати тонкими кільцями.
- Яйця зварити і дрібно посікти.
- Викладати інгредієнти шарами: 1-й шар – м’ясо, 2-й шар – рис, 3-й шар – горошок, 4-й шар – цибуля, 5-й шар – яйця, 6-й шар – майонез, 7-й шар – сир.
Рецепт.
Рецепт салату з копченою шинкою та сиром
10. «Олів’є» з макаронами
Ingredients
300 г макаронів
4 яйця
150 г маринованих огірків
1 цибулина
250 г докторської ковбаси
2 морквини
350 г консервованого зеленого горошку
майонез і сіль до смаку
Directions
- Макарони відварити до готовності.
- Яйця та моркву зварити, охолодити і порізати кубиками.
- Цибулю, огірки також подрібнити.
- Все змішати, посолити. Заправити майонезом.
Рецепт італійського салату з макаронами
11. «Олів’є» з цукіні
Ingredients
150 г цукіні
200 г курячого філе
4 яйця
2 картоплини
1 морквина
половина банки консервованого зеленого горошку
2 ст. ложки оливкової олії
майонез
зелень, сіль та перець до смаку
Directions
- Цукіні порізати кружечками, посолити, залишити на 20-30 хв., щоб пустили сік. Злити рідину, просушити, обсмажити на оливковій олії.
- Викласти на кухонні серветки, щоб позбутися зайвого жиру.
- Відварити яйця, курку, картоплю і моркву.
- Усі інгредієнти порізати кубиками. Посікти зелень.
- З’єднати усі інгредієнти і заправити салат майонезом. Посолити й поперчити за смаком.
Рецепт ніжного печінкового салату
12. «Олів’є» з оселедцем та кукурудзою
Ingredients
4 картоплини
2 морквини
1 цибулина
3 свіжі огірки
філе 1 оселедця
1 банка консервованої кукурудзи
3 яйця
майонез
сіль, перець до смаку
Directions
- Картоплю, моркву та яйця зварити, охолодити і почистити.
- Оселедець почистити, видалити кістки, порізати кубиками. Так само подрібнити варені овочі, яйця та свіжі огірки.
- Додати кукурудзу, майонез, поперчити та за потреби посолити.
Рецепт лінивої шуби в яєчних човниках
Якщо вам сподобалися нетрадиційні рецепти найпопулярнішого новорічного салату, якщо маєте рецепти ще більш несподівані та оригінальні, будь ласка, напишіть про це у коментарях.