20.11.2015

Кіш з цибулею та грибами

Кіш (quiche) – це відкритий, зазвичай несолодкий пиріг з основою з пісочного тіста і начинкою з яєць, вершків та сиру. Начинки можуть варіювати від легких грибних, овочевих до ситних рибних та м’ясних. Нині кіш вважається французькою стравою, проте його рецепт французи перейняли від німців Лотарингії. Там пиріг готували із учорашніх решток та тіста, яке залишалося при замісі хліба. Із хлібного тіста робили основу та заповнювали її начинкою та заливкою з яєць і молока. Французи додали свої «п’ять копійок», доповнивши рецепт твердим сиром, а основу пирога стали готувати з пісочного або листкового, від чого кіш став ще смачнішим.

Інгредієнти для пирога

  • Тісто:
  • 250 г борошна

  • 100 г вершкового масла або маргарину

  • 2-3 ст. ложки холодної води

  • щіпка солі

  • Начинка:
  • 300 печериць

  • 3 цибулини

  • 2 яйця

  • 200 мл сметани

  • 80 г твердого сиру

  • олія або вершкове масло для смаження

  • сіль, перець, ароматні трави до смаку

Як приготувати кіш з грибами та цибулею

  • Охолоджене вершкове масло порізати маленькими кубиками, покласти у миску з просіяним і змішаним із сіллю борошном. Перетерти масло з борошном в крихту.
  • Додати в цю суміш воду і вимісити тісто. Поставити в холодильник мінімум на 30 хвилин.
  • Тим часом приготувати начинку. Цибулю порізати півкільцями і підсмажити на пательні з додаванням вершкового масла або олії до золотистого кольору. Додати порізані пластинками печериці, смажити до повного випарування рідини, посолити, поперчити до смаку. Зняти з вогню, охолодити.
  • Розкачати тісто, перекласти у глибоке деко, застелене пергаментом для випічки, розрівняти, сформувати бортики.
  • На тісто рівномірно викласти охолоджені гриби з цибулею.
  • Яйця збити зі сметаною та щіпкою солі, вилити цю суміш поверх грибної начинки.
  • Поставити кіш у розігріту до 180 градусів духовку на 30 хв.
  • Коли начинка, загусне, дістати пиріг, зверху посипати тертим сиром і поставити ще на 20 хвилин, щоб сир розплавився і трішки підрум’янився.
  • Готовий кіш дістати з духовки, порізати на порційні шматочки.
  • Можна споживати як гарячим, так і охолодженим. Найкраще смакує з келихом білого або червоного сухого вина.
  • Порада від ЇСТИ: якщо замісити подвійну норму тіста і половину заморозити у морозильній камері, у вас буде чудова заготовка для кішу «на чорний день». Залишиться тільки розморозити та покласти будь-яку начинку. А після тривалого перебування у холоді пісочне тісто стає ще смачнішим.

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.