Грибний кіш, або пиріг з грибами за рецептом Оксани Ричук

Грибний кіш, або пиріг з грибами і цибулею –  універсальна страва, яку можна подавати як на сніданок, обід, вечерю, так і на святковий стіл. Пропонуємо 2 варіанти приготування: з печерицями та сушеними грибами з сиром, за рецептом Оксани Ричук та класичний рецепт з шампіньйонами, цибулею та куркою. 

Кіш (quiche) – це відкритий, зазвичай несолодкий пиріг з основою з пісочного тіста і начинкою з яєць, вершків та сиру. Начинки можуть варіювати від легких грибних, овочевих до ситних рибних та м’ясних. Нині кіш вважається французькою стравою, проте його рецепт французи перейняли від німців Лотарингії. Там пиріг готували із учорашніх решток та тіста, яке залишалося при замісі хліба. Із хлібного тіста робили основу та заповнювали її начинкою та заливкою з яєць і молока. Французи додали свої «п’ять копійок», доповнивши рецепт твердим сиром, а основу пирога стали готувати з пісочного або листкового, від чого кіш став ще смачнішим.

Рецепт грибного пирога з цибулею і сиром

Рецепт грибного пирога з цибулею і сиром

Відкритий пиріг – страва яка смакує як в гарячому так і в холодному вигляді. Варіантів приготування Кіша існує безліч, але ми пропонуємо 2 смачних та традиційних рецепти заливного пирога. Начинка може бути різноманітною, зазвичай, використовується те, що міститься у вашому холодильнику.

Грибний кіш готується досить легко та швидко, тому не варто зволікати, мерщій починайте готувати. А щоб у вас вдалося все з першого разу, ми підготували рецепт з відео. Тут ви дізнаєтесь як краще та простіше підготувати пісочне тісто для пирога та всі інші секрети приготування. Для вас готуватимуть Максим Нікітін та Оксана Ричук. Переходьте, та дізнайтеся, чия насправді це страва та хто зазвичай її готував.

Грибний кіш дуже смачний, ви можете експериментувати з начинками або додавати щось своє. Наприклад, сметану можна замінити вершками, додати будь-яке м’ясо, овочі або рибу. Також, сметанну заливку можна змішати з сиром і тоді заливати пиріг або викласти ще шматочки свіжих або в’ялених томатів. Місця для фантазії багато, тому порадуйте родину відкритим французьким пирогом на обід або вечерю. Прикрасити можна гілочками розмарину або іншою зеленню.

Ingredients

  • Гриби (сушені та печериці)

  • 500 г борошна

  • 1 ч. л. розпушувача

  • Цибуля

  • 200 г масла

  • 250 мл сметани

  • Яйце

  • Спеції: сіль, чорний мелений перець, базилік

  • Олія

Спробуйте, закритий пиріг з м’ясом та картоплею.

Як приготувати пиріг з печерицями та сушеними грибами

  • Сушені гриби заздалегідь заливаємо водою та відставляємо.
  • Просіяне борошно змішуємо з шматочками масла, додаємо розпушувач, частинами доливаємо воду та замішуємо тісто.
  • Форму, у якій випікатимемо пиріг, змащуємо вершковим маслом. Тісто розкатуємо, викладаємо у форму та робимо бортики. Відправляємо у холодильник на 40-60 хвилин.
  • Тепер ріжемо цибуля, відпавляємо у сковорідку та смажимо на олії до золотистого кольору. Порізані пластинами шампіньйони кидаємо до цибулі.
  • З сушених лісових грибів віджимаємо воду та дрібно нарізаємо,відправляємо до сковороди. Смажимо все до готовності. В кінці додаємо сіль та перець.
  • Готову грибну начинку викладаємо у форму з тістом.
  • Для заливки, змішуємо сметану з яйцем та поливаємо нею пиріг, рівномірно розподіляючи соус по всій поверхні.
  • Грибний кіш випікаємо 30 хвилин, після чого дістаємо, посипаємо тертим сиром та базиліком і знову відправляємо випікатися, ще на 10 хвилин, щоб сир розплавився.

Вам сподобається, пиріг зі шпинатом.

Кіш з цибулею, грибами та куркою

Кіш з грибами та куркою не лише смачний, а й досить ситний. Він може подаватися як самостійна страва або бути доповненням до перших страв. Традиційно, заливка готується з вершків та яйця,але можна використати і сметану. Замість твердого сиру, можна взяти і плавлений за бажанням. Хоча саме твердий сир, дасть ту золотисту скоринку, яка зробить пиріг ще смачніше.

Приготуйте, лінивий пиріг з капустою.

Якщо замісити подвійну норму тіста і половину заморозити у морозильній камері, у вас буде чудова заготовка для кішу «на чорний день». Залишиться тільки розморозити та покласти будь-яку начинку. А після тривалого перебування у холоді пісочне тісто стає ще смачнішим.

Інгредієнти для пирога

  • Тісто:
  • 250 г борошна

  • 100 г вершкового масла або маргарину

  • 2-3 ст. ложки холодної води

  • щіпка солі

  • Начинка:
  • 300 печериць

  • 3 цибулини

  • 300 г курячого філе

  • 2 яйця

  • 200 мл сметани

  • 80 г твердого сиру

  • олія або вершкове масло для смаження

  • сіль, перець, ароматні трави до смаку

Пропонуємо, заливний пиріг з картоплею і грибами.

Як приготувати пісочний пиріг з грибами та куркою

  • Охолоджене вершкове масло порізати маленькими кубиками, покласти у миску з просіяним і змішаним із сіллю борошном. Перетерти масло з борошном в крихту.
  • Додати в цю суміш воду і вимісити тісто. Поставити в холодильник мінімум на 30 хвилин.
  • Тим часом приготувати начинку. Курку ріжемо на шматочки, солимо, перчимо, можна додати спецій, підсмажуємо на пательні з додаванням вершкового масла або олії до золотистого кольору. Цибулю порізати півкільцями та кинути до м’яса. Додати порізані пластинками печериці, смажити до повного випарування рідини, посолити, поперчити до смаку. Зняти з вогню, охолодити.
  • Розкачати тісто, перекласти у глибоке деко, застелене пергаментом для випічки, розрівняти, сформувати бортики.
  • На тісто рівномірно викласти охолоджені гриби з куркою та цибулею.
  • Яйця збити зі сметаною та щіпкою солі, вилити цю суміш поверх грибної начинки.
  • Поставити кіш у розігріту до 180 градусів духовку на 30 хв.
  • Коли начинка, загусне, дістати пиріг, зверху посипати тертим сиром і поставити ще на 20 хвилин, щоб сир розплавився і трішки підрум’янився.
  • Готовий кіш дістати з духовки, порізати на порційні шматочки.
  • Можна споживати як гарячим, так і охолодженим. Найкраще смакує з келихом білого або червоного сухого вина.

Спробуйте, грецький пиріг на швидку руку.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора