8 рецептів страв із фаршу в духовці
Фарш – чудовий і чи найбільш універсальний інгредієнт, який використовується у приготуванні багатьох страв як української кухні, так і багатьох кухонь світу. Його можна придбати готовим у супермаркеті, та все ж найкраще зробити його власноруч.
Фарш буває свинячим, яловичим, курячим або рибним. Із ним чудово поєднуються будь-які овочі, а також смакують різноманітні соуси. Його можна використати в приготуванні котлет, супів, запіканок, голубців, начинок для млинців, пиріжків – перелік нескінченний.
Що приготувати з м’ясного фаршу
Рецептів з фаршу, існує безліч, від звичайних котлет до вишуканих запіканок, а ще фарш може слугувати начинкою для пиріжків чи овочів. Найголовніше, обрати правильно сам продукт, він повинен мати приємний запаз, та ніжно рожевий коляр. Краще купити шматок м’яса а потім власноруч приготувати фарш. Приготувати його можна з будь-якого м’яса: курячого, індичого, яловичого, тощо. Або з’єднати два різіні, наприклад, яловичину та свинину.
Пропонуємо вам 8 рецептів доступних страв із фаршу, які під силу приготувати кожному: тефтелі з грибами у духовці, котлети, м’ясний рулет з яйцем, відбивні з фаршу, м’ясний хлібець та відбивні з фаршу.
1. Котлети в духовці з сиром
Приготуйте смачні котлетки для своїх дітей та чоловіка за цим рецептом, вони точно будуть в захваті. А ви, зможете заощадити час, приготувавши смачний гарнір, та ще й отримаєте соковиті та дієтичні котлети на пару (якщо використовувати пароконвектомат). Проте, і в духовці вони вийдуть нічим не гірші.
Інгредієнти для яловичих котлет
1 кг фаршу (яловичого)
Цибуля
2 булочки
2 яйця
Кефір
Часник
Пармезан
Твердий ср
Спеції: чорний перець, сіль, копчена паприка, орегано, сушена петрушка
Олія для змащування
Приготування котлет на пару
- Булочку ділимо на шматки, заливаючи кефіром.
- Беремо фарш, додаємо до нього збиті яйця, подрібнені часник та цибулю.
- Два види сиру, натираємо на тертку і теж, відправляємо до фаршу. Тепер потрібно ретельно все вимішати, щоб маса стала більш однорідною.
- Формуємо котлети, змащуючи руки злегка в олії, щоб потім вони не прилипли до деко. Варто добре вибити з них повітря, щоб вони не тріскались.
- Кладемо наші котлети на деко і ставимо у пароконветомат або у звичайну духовку на 20-30 хвилин, при температурі 180 градусів.
Спробуйте приготувати, ці смачні та домашні котлети на пару за покроковим відео-рецептом. Гарантуємо, вам сподобається, а ще, ви отримаєте масу позитиву та задоволення від перегляду.
2. Тефтелі з грибами в томатному соусі в духовці
Тефтелі з грибами це смачна страва, яку можна приготувати швидко, особливо в духовці. До того, вони виходять більш дієтичні, адже на приготування не потрібно використовувати масу олії. Можна приготувати не лише з печерицями, а й з гливами або будь-якими іншими лісовими грибами. За цим рецептом, вам буде легко та просто приготувати смачні та ситні м’ясні тефтелі в томатному соусі.
Ingredients
450 грамів м’ясного фаршу
300 грамів печериць
90 грамів твердого сиру
150 мілілітрів води
неповна склянка рису
1 цибулина
1,5 склянки томатного соку
5 столових ложок сметани
3 столові ложки борошна
1 чайна ложка цукру
2 зубці часнику
кріп, мелений чорний перець, сіль
Directions
- Рис промити, зварити і охолодити. Цибулю, печериці та часник подрібнити ножем або за допомогою блендера. Твердий сир натерти на крупній тертці. М’ясний фарш розім’яти, додати рис, подрібнену цибулю з печерицями і часником, все ретельно вимішати.
- До фаршу додати натертий сир, подрібнену зелень кропу, сіль і перець, все добре вимішати. У форму для запікання викладати сформовані з фаршу кульки-тефтельки в один шар. В окремій ємності перемішати томатний сік з цукром, додати сметану і ще раз вимішати.
- У склянку холодної води додати борошно, перемішати, щоб не було грудочок і з’єднати з томатним соком, вимішати все та залити цією сумішшю тефтельки. Накрити форму для запікання фольгою і відправити в розігріту духовку на годину, випікати при температурі 180º.
Спробуйте ще рецепт м’ясних тефтелей в овочевому соусі
3. Котлети в панірувальних сухарях в духовці
Запечені котлети в сухарях, вийдуть хрусткими, але водночас і ніжними всередині, до того ж, якщо використати фарш з курятини або індички і запекти в духовці, вийде дієтична страва з м’ясного фаршу, яка підійде й для дітей. Подавати можна з різним гарніром, наприклад, гречаною кашею, картопляним пюре або рисом, а ще чудово підійдуть свіжі овочі або салат.
Ingredients
500 грамів змішаного м’ясного фаршу
2 склянки панірувальних сухарів
1 яйце
цибулина
столова ложка крохмалю
мелений чорний перець, сіль
Directions
- Цибулю дрібно порізати і додати в розім’ятий фарш, перемішати. До фаршу додати яйце, крохмаль, перець і сіль, все ретельно перемішати. Форму для запікання змазати олією.
- З фаршу сформувати невеличкі, акуратні, однакового розміру котлетки, обваляти їх у панірувальних сухарях і викласти в форму для запікання.
- Пекти близько 20 хвилин при температурі 200º.
Варто знати: історія та правила приготування смачних котлет
4. М’ясний рулет з яйцем
Це дуже швидка та смачна страва, ка підійде і на кожен день і на святковий стіл, тим паче, ще й недорого. Можна взяти м’ясне асорті або низькокалорійний фарш з курячого філе. Курячі яйця можете замінити перепелиними, адже в них міститься багато вітамінів, та вони не такі калорійні. Для пікантності, можна додати кілька зубчиків часнику. А щоб при запіканні, рулет не розвалився, покладіть його швом вниз. Для того щоб верхня частина не була сухою, можна змастити сметаною або кетчупом.
Ingredients
500 грамів м’ясного фаршу
5 яєць
1 цибулина
4 столові ложки молока
петрушка
мелений чорний перець, сіль
Directions
- Зварити 4 курячих яйця, остудити. 1 яйце збити з молоком і додати в фарш, добре вимішати. Цибулю та петрушку дрібно порізати, додати в фарш, вимішати, посолити, поперчити та ще раз перемішати. Форму для запікання застелити фольгою, викласти на неї частину фаршу.
- На фарш уздовж розкласти варені яйця, а поверх викласти фарш, який залишився. За допомогою фольги сформувати рулет.
- Випікати при температурі 180º, близько 40 хвилин.
Рецепт ще одного м’ясного рулету – з грибами та яйцями
5. М’ясний хлібець із болгарським перцем
Завдяки солодкому перцю, така м’ясна страва з фаршу виходить дуже соковитою та ніжною. Якщо ви любитель гостенького, можна нарізати трішки перцю чилі, або кілька зубців часнику. Можна ще додати моркву, цибулю порей, або поекспериментувати з сухофруктами: чорносливом, курагою, тощо. Прикрасити кунжутом або подрібненою свіжою зеленню. Подавати краще, коли хлібець трішки охолоне.
Ingredients
600 грамів м’ясного фаршу
130 мілілітрів молока
1 яйце
1 болгарський перець
2 столові ложки олії
пів чайної ложки паприки
мелений чорний перець, сіль
Directions
- Болгарський перець помити, просушити паперовим рушничком і змазати олією, помістити на деко і поставити в розігріту до 180º духовку на 15 хвилин. Дістати перець, зняти шкірку, вийняти середину з насінням і порізати кубиками м’якоть.
- Фарш перемішати, додати сіль, мелений чорний перець, паприку, яйце, молоко, болгарський перець і все перемішати за допомогою блендера.
- Невеличку форму для запікання, з високими бортиками застелити фольгою, змазати олією і викласти фарш, зверху фольгу загорнути. Пекти при температурі 200º пів години, а потім розкрити м’ясний хліб щоб підрум’янився і ще випікати близько 20 хвилин.
Рецепт класичного м’ясного хлібця
6. Котлети з вівсяними пластівцями
Замінивши вівсяними пластівцями хліб, ви отримаєте дієтичні котлети, які сподобаються навіть дітям. Вони підійдуть і для дитячого сніданку, обіду та навіть вечері. Готувати їх значно швидше ніж класичні котлети на сковороді. Цибулю краще пропускати через м’ясорубку або в блендері, адже якщо порізати, вона може недостатньо просмажитися.
Ingredients
500 грамів м’ясного фаршу
50 грамів панірувальних сухарів
50 мілілітрів молока
півсклянки вівсяних пластівців
півсклянки води
1 куряче яйце
цибулина
зубчик часнику
мелений чорний перець, сіль, зелень за смаком
Directions
- Яйця збити з молоком до однорідної маси і залити вівсяні пластівці, щоб настоялись півгодини. М’ясний фарш розім’яти, додати замочені вівсяні пластівці, подрібнену цибулю, зелень, перець і сіль, все ретельно перемішати.
- З фаршу сформувати котлетки, виваляти їх в панірувальних сухарях і підсмажити з обох сторін до рум’яності. Викласти всі котлети в сковорідку, додати трішки води, закрити кришкою і тушкувати на маленькому вогні приблизно 20 хвилин.
Рецепт котлет у вафельному кожушку
7. Рибні котлети в духовці
Головним критерієм смачних котлет з риби, це її свіжість, інакше страва з рибного фаршу не вдасться. премішуйте краще руками, час від час змочуйте їх у воді. Ця страва чудово підійде для дітей, адже не містить шкідливих продуктів, а навпаки є дуже корисною, особливо, якщо готувати в духовій шафі. На гарнір смакуватиме картопля з сиром, яка довершить смак рибних котлеток, які смачні в гарячому та холодному вигляді.
Ingredients
600 грамів рибного фаршу
250 грамів сметани
3 цибулини, куряче
яйце
5 столових ложок води
3 столові ложки вівсяних пластівців
2 столові ложки олії
2 столові ложки соєвого соусу
чайна ложка паприки, мелений чорний перець
Directions
- Цибулю дрібненько подрібнити, перемішати з рибним фаршем, додати яйце, соєвий соус, вівсяні пластівці, олію, мелений чорний перець, 2 столові ложки сметани і все ретельно перемішати. В окремій ємності перемішати сметану, яка залишилась з водою, меленим чорним перцем і паприкою.
- У форму для запікання покласти ложку сметани, потім шар з рибних котлеток. полити соусом з паприкою, і знову шар котлеток политих соусом. Для цього краще обрати невеличку форму для запікання але глибоку.
- Помістити в розігріту духовку і випікати 40 хвилин при температурі 160º.
Рецепт котлет із рибних консервів – дешево і смачно
8. Ліниві відбивні з фаршу
Відбивні з фаршу, або як їх ще називають ледачі відбивні, готуються швидко, а виходять смачні та соковиті. В яєчний кляр, можна додати ложку сметани або майонезу, це додасть ніжності для відбивних з індичого фаршу. Не забувайте додавати спеції, наприклад, куркуму, карі, базилік, тощо. Вони нададуть приємного аромату.
Ingredients
500 грамів індичого фаршу
4 курячі яйця
5 столових ложок борошна
мелений чорний перець, сіль
Directions
- Фарш можна використовувати і зі свинини, яловичини чи навіть курячий. Фарш має бути не рідким, додати в нього сіль, перець, ретельно вимішати. 4 яйця гарненько збити, посолити, поперчити.
- З фаршу сформувати невеличкі кульки і сформувати невеличкі відбивні, виваляти їх в борошні, вмочити в яйце і смажити на олії до готовності.
Рецепт люля-кебаб із яловичини
У кожної господині існує свій улюблений рецепт із використанням з фаршу, отож, діліться інформацією в соціальних мережах з друзями і не забувайте коментувати.