Як зробити твердий сир в домашніх умовах | 10 рецептів домашнього сиру

Як зробити твердий сир в домашніх умовах? Спробуйте 10 рецептів приготування домашнього сиру: адигейський, плавлений, твердий, моцарела, фета, бринза на заквасці або на кефірі, маскарпоне з вершків або зі сметани.

Будь-які сири, назви яких раніше можна було зустріти хіба у книжках, нині можна придбати у першому-ліпшому супермаркеті. Однак у якості магазинного сиру, особливо якщо його ціна не захмарна, не можна бути впевненим. Сьогодні всі прагнуть до натуральності та прагнуть споживати якісні продукти. Щоб отримати хороший, смачний, корисний і на 100% натуральний сир – його варто готувати власноруч. Виготовлення сиру в домашніх умовах сьогодні набирає великої популярності. Це навіть стало однією з бізнес-ідей. Отож, готуємо різні види сиру в домашніх умовах за нашими рецептами.


1. Домашній твердий сир

Ingredients

  • 1 кілограм домашнього кисломолочного сиру

  • 1,5 літрів молока

  • 1 чайна ложка соди

  • 1 чайна ложка солі

  • яйце

  • 100 грамів масла

Directions

  • Сир залити молоком і поставити на маленький вогонь, варити до того моменту, коли сир стане в’язким. Викинути сир на друшляк, застелений марлею, гарно відтиснути. Додати в сир яйце, масло, соду, сіль і ретельно вимішати.
  • Отриману масу варити на маленькому вогні близько 10 хвилин, поки не стане схожою на розплавлений твердий сир. Чим довше варити, тим твердішим сир буде.
  • Сирну масу вилити у формочку застелену плівкою і охолодити.
Домашній твердий сир

Прислухайтеся до порад, як вибрати кисломолочний сир

2. Домашня «Бринза»

Ingredients

  • 1 літр незбираного домашнього молока

  • 250 грамів сметани

  • 2 неповні столові ложки солі

  • 3 яйця

Directions

  • Молоко довести до кипіння, зменшити вогонь і додати сметану перемішану з яйцями до однорідної маси. Посолити і кип’ятити 5 хвилин на маленькому вогні (молоко має згорнутись), постійно помішуючи.
  • Друшляк застелити марлею і вилити молочну суміш. Залишити в такому стані на декілька годин. Потім міцно зв’язати сир марлею, помістити під прес. Або сир в марлі покласти на тарілку, накрити дощечкою і поставити на верх каструлю з водою.
  • Так сир має постояти ніч, після чого помістити його в холодильник.
Домашня бринза з яйцем

Рецепт твердого сиру в маринаді по-італійськи

3. Домашня «Бринза» на заквасці

Ingredients

  • 2 літри молока

  • 2 столові ложки натурального йогурту без цукру та наповнювачів

  • 10 крапель закваски на основі пепсину

  • вода і сіль

Directions

  • Молоко підігріти до 35º, додати йогурт, закваску, перемішати і вилити в скляну банку. Закутати банку рушником і поставити в тепле місце на годину. Перемішати і знову залишити на пів години.
  • В каструлю помістити друшляк накритий щільним шматком марлі, молочну суміш процідити і залишити на 30 хвилин, щоб стекла сироватка. Щільно зв’язати сир і покласти на ніч під прес.
  • Отриману сироватку, кип’ячену воду і сіль перемішати і покласти в цей розчин сир на одну добу. Через добу бринза готова.
Домашня бринза на заквасці

Рецепт домашнього розсільного сиру в мультиварці

4. Домашня «Бринза» на кефірі

Ingredients

  • 1 літр молока

  • 200 мілілітрів сметани

  • 100 мілілітрів кефіру

  • 3 яйця

  • столова ложка солі

Directions

  • Молоко і сіль довести до кипіння, акуратно ввести збиті яйця, перемішуючи, додати сметану, кефір та варити 5-7 хвилин поки не виділиться сироватка.
  • Друшляк застелити марлею (декілька шарів), вилити сирну суміш і дати стекти сироватці.
  • Через 2-3 години щільно зв’язати сир марлею і помістити під прес на 4-5 годин. Сир готовий.
Домашня бринза на кефірі

Рецепт сирного “копченого” соусу

5. Домашній «Маскарпоне» з вершків

Ingredients

  • 1 літр вершків (30% жирності)

  • 75 мілілітрів лимонного соку

Directions

  • Вершки нагріти в каструлі до 85º, зняти з вогню, збивати вінчиком, поступово додаючи лимонний сік. Помістити каструлю в крижану воду, не припиняючи збивати вершки, а потім помістити на декілька годин у холодильник.
  • Дістати з холодильника і знову збивати до кремоподібної густої маси, яку викласти в бавовняну тканину і згорнути, щоб вийшов мішечок.
  • Зв’язати кінці, покласти в друшляк і поставити в холодильник на ніч.
  • Дістати маскарпоне, нагріти до кімнатної температури, збити і знову – в холодильник, поки маскарпоне не загусне.
Маскарпоне в домашніх умовах

Рецепт крем-сиру з ряжанки

6. Сир домашній «Маскарпоне» зі сметани

Ingredients

  • 800 грамів жирної сметани

  • 200 мілілітрів молока

  • 2 чайні ложки лимонного соку

Directions

  • Сметану і молоко перемішати і поставити на вогонь, постійно помішуючи довести до температури 75ºС. Додати лимонний сік і декілька хвилин проварити, щоб сметана перетворилася на сир.
  • Сирну масу вилити в друшляк, застелений марлею в декілька шарів, дати постояти близько години, щоб сироватка стекла.
  • Акуратно віджати, щоб сир вийшов густим і помістити в холодильник. Зберігати не більше 3 діб.

Рецепт домашнього сиру на сметані та яйцях

7. «Моцарелла» в домашніх умовах

Ingredients

  • 2 літри молока (високої жирності)

  • по 2 столові ложки лимонного соку і солі

  • 1/4 чайної ложки сичужного ферменту (фермент який допомагає молоку згуститись)

  • пів склянки води

Directions

  • Молоко нагріти до 70º додати лимонний сік і сичужний фермент розведений у воді, перемішати і тримати на такій температурі поки не утвориться сир, але щоб маса не закипіла. Відтиснути сир руками, для цього добре використовувати гумові рукавички, щоб не обпектись. В окрему каструлю налити воду, додати сіль і довести до кипіння.
  • Сирну масу опускати в гарячу воду декілька разів на 2 хвилини, розминати щоб сир був однакової консистенції.
  • Потім можна надавати йому форму. Найкраще формувати невеликі сирні кульки. А щоб сир тримав форму, його потрібно занурити у крижану підсолену воду на декілька хвилин.

Рецепт сиру “Панір” у домашніх умовах

8. Домашній сир «Фета»

Ingredients

  • 1 літр молока

  • сіль за смаком

Directions

  • Молоко налити в скляну банку і залишити в теплому місці, щоб прокисло. Перелити молоко у каструлю, поставити у холодну духовку і розігріти її до температури 150º. Тримати там молоко до години і слідкувати щоб воно не закипіло.
  • Потім сирну масу вилити у друшляк застелений марлею, сформувати мішечок з марлі і підвісити щоб сироватка стекла. Відгорнути марлю і посолити сир лише з одного боку. Соленою стороною викласти сир у форму, вирівняти, приплюснути щоб не було пустоти всередині і зверху ще посолити.
  • Залишити його при кімнатній температурі на 2-3 години, а потім на ніч поставити у холодильник. Сир готовий.

Рецепт печериць фаршированих курятоною та сиром фета 

9. «Адигейський сир» в домашніх умовах

Ingredients

  • 1 кілограм кисломолочного сиру

  • 1 літр молока

  • 3 яйця

  • 100 грамів масла

  • по чайній ложці соди і солі

Directions

  • Молоко довести до кипіння, додати сир, проварити півгодини, постійно помішуючи.
  • Друшляк застелити марлею, вилити всю суміш, щоб сироватка стекла. Трішки теплу сирну масу викласти в чистий посуд, додати яйця, м’яке масло, соду, сіль і ретельно вимішати.
  • Помістити на середній вогонь, варити 10 хвилин постійно помішуючи. Викласти сир у форму змащену маслом, розрівняти, охолодити і відправити в холодильник на 2-3 години.
  • Вийняти сир, перевернувши форму, порізати на шматочки.

Рецепт картопляних кексиків з куркою та сиром

10. Домашній плавлений сир

Ingredients

  • 1 кілограм кисломолочного сиру

  • 100 грамів масла

  • яйце

  • по чайній ложці солі і соди, інші спеції за смаком

Directions

  • Кисломолочний сир потрібно пропустити через м’ясорубку. Викласти сир в каструлю, додати масло кімнатної температури, сіль, соду, ретельно вимішати і варити на мінімальному вогні до однорідності постійно помішуючи, доки крупинки сиру повністю розчиняться, а сам сира стане однорідним і розплавиться.
  • Зняти з вогню, додати спеції, якщо бажаєте, ретельно вимішати, вилити гарячу масу в глибоку посудину і поставити на холод.
  • Охолоджений сир можна мастити на канапки.

Рецепт домашнього плавленого сиру “Янтар”

Готуйте і смакуйте, пригощайте друзів. Діліться рецептами в соціальних мережах.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора