«Паранормальна» каструля, або 7 порад, як вибрати пароварку
Якщо ви плануєте запастися ще одним «кухонним роботом» – пароваркою, але розгубилися у широченному виборі, або ж якщо й обрали, то не знаєте, з якого боку до неї підступитись, ми допоможемо вам знайти спільну мову з цією чудо-технікою, яка стане незамінною помічницею на вашій кухні.
1. Чому варто придбати пароварку?
Якщо ви прихильник здорового харчування, вона вам просто необхідна. У пароварці можна приготувати декілька страв одночасно, а це суттєво економить час. Їжа, приготована в пароварці, зберігає всі корисні мінерали і вітаміни, які руйнуються при варінні чи смаженні. Така їжа засвоюється в організмі набагато швидше. Продукти, приготовані в пароварці, можна вживати навіть маленьким дітям. Вона просто необхідна вагітним, оскільки в цей період жінці особливо важливо харчуватися здорово. За допомогою пароварки можна розморожувати продукти і стерилізувати дитячі тарілочки та пляшечки. А ще в пароварці можна розігрівати їжу, яка ніколи не підгорить і не стане сухою.
Рекомендуємо також переглянути: Усе, що варто знати про мультиварку
2. Чим потужніша – тим краща?
Визначившись остаточно, чи потрібна вам пароварка, необхідно озброїтись інформацією про це диво техніки. Адже, опинившись у магазині перед численними полицями, ви можете втратити голову від кількості і різновидів цих помічниць. Насамперед зверніть увагу на потужність. Чим більша потужність пароварки, тим швидше буде готуватись їжа. Але інколи це залежить і від особливості конструкції та об’єму кошиків для продуктів. Тож поїхали далі…
Рецепт бананово-сирної запіканки на парі
3. З яким типом керування варто обирати пароварку?
Керування пароваркою буває механічним або електронним. Механічне більш просте у використанні, але менш функціональне. Пароварка з електронним керуванням має більше функцій, наприклад, функцію відкладення старту та пітримання їжі в теплому стані. Відповідно, пароварка з таким типом буде коштувати дорожче, її легше зламати і важче полагодити. До речі, кожна пароварка оснащена так званим «акватаймером», завдяки якому вона вимикається, коли википає вся вода. Це робить пароварку безпечною у використанні.
4. Які мають бути піддони пароварки?
Наступне, на що потрібно звернути увагу, – це піддон, у який стікає конденсат. Оптимальна висота бортиків піддону має бути 2 – 2,5 сантиметрів, не менше. Великим плюсом будуть ручки в піддоні, це допоможе не обпектись, зливаючи конденсат. Пароварки можуть бути оснащенні як одним так і декількома піддонами. Найкраще обирати моделі, в яких піддон є під кожним кошиком. Тоді рідина з верхніх кошиків не буде просочуватись крізь усі нижні і не змішуватиме смаки та аромати продуктів.
20 порад, як почати здорове харчування
5. Скільки має бути кошиків у пароварці?
При виборі пароварки необхідно визначитись, скільки кошиків (чаш) для приготування продуктів на парі вам потрібно. Тут все досить просто: потрібно врахувати особисті потреби та кількість їдців. Якщо у вас велика сім’я, відповідно й кошиків має щонайменше 3-4. В інших випадках достатньо буде одного або двох. Бажано, щоб усі кошики були одного розміру, тоді буде зручно їх міняти місцями, якщо, наприклад, продукти знизу приготувались швидше, ніж у верхньому ярусі.
Пельмені, манти, равіолі, хінкалі – можна готувати в пароварці
6. Чи варто звертати увагу на додаткові функції?
Зауважте, що пароварка може бути оснащена ще й додатковими корисними штучками. Завдяки індикатору рівня води легко стежити, чи достатньо води у пароварці. Якщо води мало, в пригоді стане отвір для доливання води. Через нього можна долити воду, не вимикаючи пароварку і не зупиняючи процесу приготування страви. А термостат допоможе підтримувати відповідну температуру готування. Деякі пароварки оснащені контейнером для варіння яєць, чашею для рису та решітками, які знімаються. Усі ці додатки роблять пароварку ще зручнішою, і звичайно, впливають на ціну кухонної помічниці.
Рецепт парової качки у пивному соусі
7. Маленькі секрети смачних страв у пароварці
Якщо ви вже придбали пароварку, пропонуємо декілька простих секретів у готуванні страв. Намагайтеся закладати у паровий кошик продукти однакового розміру. Але якщо так сталось, що вони різні, то великі варто класти вниз, а менші – на верхній ярус. А якщо продуктів багато, то у процесі готування їх варто переміщати. Щоб швидше готувались продукти, в резервуар для води можна заливати гарячу воду. Щоправда, тоді варто враховувати, що в рецептах для пароварки час вказаний із розрахунком нагрівання води. Не рекомендується щільно втрамбовувати в пароварку продукти. Пара має огортати їх з усіх боків. Також не бажано під час готування на парі додавати до продуктів приправи. А з бульйону, який стікає, можна приготувати смачний соус.
Дізнайтеся також, як відновити свіжість продуктів
Якщо наші поради стали вам у пригоді, поширте їх у соціальних мережах. А якщо ви щасливий власник пароварки, діліться своїми рецептами та враженнями від готування в пароварці в коментарях.