Чому цибуля вважається ліками та оберегом?

У Середньовіччі аби захиститися у боях, окрім шоломів та щитів, на шию вішали обереги з цибулі. Амулети зазвичай робили із голівок дикої цибулі. Вважалося, що вона володіє магічними властивостями, і як цупка шкірка захищає від пошкоджень середину цибулини, так і цибуля захищатиме людину. Не дивно, що один із видів цибулі називається Алліум віктораліс (Allium victoralis) — цибуля переможна.


чому цибуля вважається ліками та оберегом

Рецепт пирога з яйцями та зеленою цибулею

Цибулю та часник знаходили поруч з муміями у єгипетських пірамідах. Це свідчить про поширення цього продукту вже понад шість тисяч років тому, а також ‒ про значне шанування цього овочу. Єгиптяни вважали, що цибулю їм подарувала богиня Ізіда, тож простому люду не можна було її їсти.

чому цибуля вважається ліками та оберегом

Рецепт французького цибулевого супу

З давніх часів люди зрозуміли, що цибуля має потужні лікувальні властивості. У різні роки нею лікували застуду, інфекційні захворювання і навіть туберкульоз. Сучасна медицина також відзначає лікувальні властивості фітонцидів, що містяться у цибулі й здатні вбивати значну кількість мікробів.

чому цибуля вважається ліками та оберегом

Рецепт чебуреків з м’ясом та зеленою цибулею

Цибуля сприяє кращому перетравленню жирного м’яса, тому вона є незамінним складником багатьох «важких» страв. Також у кулінарії цибулю використовують як ароматизатор, адже підсмажена в олії вона надає стравам особливого приємного запаху.

чому цибуля вважається ліками та оберегом

Рецепт цибулевих кілець у пивному клярі

У Німеччині навіть готують цибульний пиріг, який називається Zwiebelkuchen (цвібелькухен). Ця страва вважається традиційною для виноробних регіонів Німеччини, де пиріг подають на щорічному святі нового вина. А у швейцарському Берні влаштовують цілий фестиваль на честь цибулі. Свято називається Цібелємеріт й відзначається у четвертий понеділок листопада. Звичайно, обов’язковою стравою фесту є цибульний пиріг.

Рецепт простого французького цибулевого пирога

В Україні вирощують та застосовують у кулінарії такі види цибулі:

Цибуля шалот, яку ще називають кущівкою. Одночасно цей сорт може утворювати 6-12 маленьких цибулинок, які дуже швидко дозрівають. Вже через місяць після висаджування цибулі можна зрізати зелені пера, а через 2-3 місяці ‒ збирати повноцінний врожай.

1596295

Ріпчаста цибуля як правило вирощується для тривалого зберігання. Її урожай збирають на початку осені й застосовують у кулінарії аж до наступного врожаю, зберігаючи протягом цілого року.

dspost-53bd43420df19_12-1

Цибуля порей використовується для приготування салатів, також її вживають у їжу у сушеному та тушкованому вигляді. Порей має позитивний вплив на печінку, лікує ревматизм та подагру.

l

Цікаво? Сподобалось? Поділись з друзямиPin on Pinterest0Share on VKTweet about this on TwitterShare on Reddit0Share on Google+0Share on Facebook0Print this pageEmail this to someone