12 рецептів маринованих помідорів на зиму | Консервація на 1л банку

Як законсервувати помідори на зиму? Пропонуємо вам 12 рецептів смачних маринованих помідорів: половинками з солодким маринадом, квашені з цибулею, з часником, зелені помідори з морквою, з яблуками та медом. 

Консервація помідорів на зиму розпочинається щороку в серпні. Існують різні рецепти смачних маринадів. Помідорні закрутки хтось любить кисліші, а хтось солодші, до того ж,розсіл теж дуже смачний, який можна вживати при похміллі. Одним до вподоби мариновані, а інші визнають тільки квашені. Але байдужих до помідорових заготовок людей просто не існує.

Зустрічаються хіба ті, кому вони протипоказані лікарем. Їм – співчуваємо. Решту ж запрошуємо розпочати сезон томатного консервування разом з нами і нашими рецептами! Грамовка розрахована на 1 літрову банку.


Помідор – овоч, який можна заготовити практично в будь-якому вигляді: його можна висушити, зав’ялити, заморозити, зробити з нього сік, пюре, пасту, варення, засолити, замаринувати – як окремо, так і з іншими овочами. Кількість варіантів обмежується хіба фантазією. Тож 12 смачних рецептів маринадів на 1 літрову банку вам у поміч!

1. Помідори половинками

Консервація помідорів половинками

Ingredients

  • На 1-літрову банку:
  • помідори (бажано «сливки»)

  • лавровий лист, гвоздика, петрушка, цибуля

  • 2 ч. ложки цукру

  • 1 ст. ложка оцту

  • 1 ч. ложка солі

Directions

  • Помідори розрізати навпіл.
  • На дно банки покласти 1 лавровий лист, 1 гвоздику, гілочку петрушки, кілька кружалець цибулі. Зверху викласти половинки помідорів.
  • Залити окропом, дати постояти 10-15 хв.
  • Злити воду в каструльку, додати сіль, цукор та оцет, закип’ятити і вилити назад у банку.
  • Стерилізувати 10-15 хвилин, закатати кришками.

2. Помідори по-грузинськи

Консервація помідорів по грузинськи

Ingredients

  • На 1 л банку:
  • помідори

  • 1/2 морквини

  • 1 болгарська перчина

  • 1 ріпчаста цибулина

  • 1 зубчик часнику

  • 1 ч. ложка солі

  • 30 г цукру

  • 30 г оцту

  • кріп, петрушка, перець чорний горошком

Directions

  • Моркву порізати кільцями і покласти на дно банки разом із зеленню і часником.
  • Перець очистити від плодоніжки і насіння, розрізати на 4 частини. Покласти перець, помідори і цибулю в банки.
  • Закип’ятити воду і залити окропом овочі в банці, накрити кришкою. Залишити на 20 хвилин.
  • Злити воду. Додати в неї сіль, цукор, перець горошком і довести до кипіння.
  • Додати в банку оцет і залити маринадом, відразу ж закатати. Перевернути банки догори дном і укутати до повного вистигання.

Приготуйте на зиму ще й томатний соус “Айвар”.

3. Помідори мариновані з цибулею

Помідори мариновані з цибулею

Ingredients

  • 5 кг невеликих помідорів

  • 1 кг дрібної ріпчастої цибулі

  • 100 г солі

  • 3 л води

  • 100 г цукру

  • 1 перець чилі

  • 160 мл оцту

  • кріп, листя хрону, часник, чорний перець горошком, листя смородини

як приготувати помідори та розсіл

  • На дно 1-літрової банки покласти лист хрону, гілочку кропу, зубчик часнику (бажано розрізаний на 2-3 частини), кілька шматочків гіркого перцю, кілька горошинок чорного перцю.
  • Заповнити банку помідорами та цибулею, залити окропом, накрити кришками.
  • Дати постояти близько 5-8 хвилин.
  • Воду з банок злити в каструлю, додати сіль, цукор та оцет і довести до кипіння. Коли маринад закипить, залити ним помідори і закатати.
  • Перевернути горлечком донизу і вкутати. Після приготування, можна вживати навіть розсіл, він виходить з вираженим яскравим смаком.

4. Помідори мариновані з олією

Мариновані помідори в олії

Ingredients

  • На 1-літрову банку:
  • помідори

  • 1 цибулина

  • 2 шт. лаврового листя

  • чорний перець горошком, духмяний перець, гвоздика

  • Для маринаду:
  • 1 л води

  • 2 ст. ложки солі

  • 2 ст. ложки оцту

Directions

  • На дно чистої літрової банки викласти спеції.
  • Цибулю порізати кільцями, помідори розрізати навпіл. Викладати в банку по черзі.
  • Приготувати маринад, залити ним помідори. Накрити кришками і стерилізувати 10 хвилин.
  • Перед закриванням влити в кожну банку 2 ст. ложки рафінованої олії, закатати.

Прочитайте випробуваний роками рецепт томатної аджики.

5. Зелені помідори з морквою

Консервовані зелені помідори з морквою

Ingredients

  • зелені помідори

  • часник

  • морква

  • червоний гострий перець

  • Для маринаду:
  • 1 л води

  • 1 ст. ложка солі

  • 1 чайна ложка цукру

  • 1 ст. ложка оцту

  • чорний перець горошком, духмяний перець, гвоздика, коріандр, лавровий лист на смак

Directions

  • Моркву порізати кружечками, а часник – пластинками.
  • Помідор розрізати, але не до кінця. Вставити в кожен по кружечку моркви і пластинці часнику.
  • Підготовлені помідори укласти в банки. Покласти в кожну банку шматочок гострого перцю.
  • Всі складові маринаду (крім оцту) закип’ятити, оцет додати в кінці.
  • Залити гарячим маринадом помідори. Стерилізувати літрові банки 15 хвилин і закатати.

Спробуйте ще приготувати помідори по-вірменськи.

6. Помідори з горілкою

Консервовані помідори з горілкою

Ingredients

  • На 1 л банку:
  • 700-800 г помідорів

  • 1-2 шт. лаврового листя

  • 5-8 горошин чорного перцю

  • 2 зубці часнику

  • 1 шматочок гострого перцю

  • Для маринаду:
  • 7 склянок води

  • 2 ст. ложки солі

  • 4 ст. ложки цукру

  • 2 шт. гвоздики

  • 1 ст. ложка оцту

  • 1 ст. ложка горілки

Directions

  • На дно банки покласти лавровий лист, чорний перець горошком, гвоздику, гострий перець і часник. Викласти щільно помідори.
  • Налити в каструлю воду, додати всі інгредієнти для маринаду. Закип’ятити.
  • Киплячим маринадом залити помідори. Накрити кришками, стерилізувати 15 хвилин.
  • Банки закатати. Перевернути. Накрити ковдрою до повного охолодження.

Ще один перевірений рецепт маринованих помідорів.

7. Помідори з яблуками

Мариновані помідори з яблуками

Ingredients

  • 5 кг помідорів

  • 12 яблук

  • 4 ч. л. лимонної кислоти

  • 300 г цукру

  • 100 г солі

  • 5 л води

Заготовте на зиму салат з помідорів та квасолі.

Directions

  • Яблука вимити, очистити від шкірки і насіння, розрізати на 8 частин. Помити і простерилізувати 1-л банки.
  • Помити помідори, скласти разом з порізаними яблуками в банки. На кожну банку – 1 яблуко. Додати по 1/3 ч. ложки лимонної кислоти.
  • Для маринаду в воду додати сіль і цукор, довести до кипіння.
  • Гарячим розсолом залити банки, залишити на 5-10 хвилин. Злити назад в каструлю.
  • Закип’ятити і знову залити ним помідори в банках. Закрутити стерильними кришками. Перевернути горлечком вниз, вкутати до повного вистигання.

8. Мариновані помідори з медом і часником

Помідори мариновані з медом і часником

Ingredients

  • На три літрові банки:
  • маленькі тверді помідори

  • 1 головка часнику

  • 3 ст. ложки солі

  • 6 ст. ложок меду

  • 3 суцвіття кропу

  • 2 листки хрону

  • 6 листків чорної смородини

  • 6 гвоздичок

  • 9 горошин чорного перцю

  • 2,5 літри води

Directions

  • Часник порізати поздовжніми пластинками.
  • У помідорів зрізати верхівки, зробити в центрі надріз і нашпигувати часником.
  • У стерилізовані банки класти хрін, кріп, смородину і помідори.
  • У воду додати перець, гвоздику, сіль, мед, все закип’ятити.
  • Залити маринадом помідори, прикрити кришкою, залишити хвилин на 5. Злити маринад назад в каструлю, закип’ятити. Повторити процедуру 2 рази, після чого банки закатати, перевернути, закутати до повного охолодження.

9. Квашені помідори з петрушкою та часником

Помідори з петрушкою та часником

Ingredients

  • 5 кг помідорів (бажано сливочок)

  • 3 л. води

  • 6 ст. ложок нейодованої солі

  • часник

  • зелена петрушка

Салат з помідорів та печериць куштували? Зимою смакуватиме неймовірно!

Directions

  • Часник почистити, розділити на зубці. Якщо великі, розрізати вздовж.
  • Петрушку помити і розділити на гілочки.
  • Помідори помити, ножем зробити на «дупці» конусоподібний надріз. Запхати в кожен отвір маленьку гілочку петрушки і зубок або шматочок часнику.
  • Покласти в банку або каструлю.
  • У 3 л води розчинити 6 ст. ложок солі. Залити цим розчином помідори.
  • Поставити в темне місце для квашення.

10. Помідори в желе

Ingredients

  • На 1 банку ємністю 0,5 л:
  • 300-350 г помідорів

  • ½ цибулини

  • 1 лавровий лист

  • кріп, перець чорний горошком

  • 2-3 зубці часнику

Рецепт рисового салату з помідорами. Приготуйте – не пошкодуєте! 

Directions

  • Помідори порізати на четвертинки. Часник і кріп порізати. Цибулю порізати півкільцями.
  • У підготовлені банки щільно укласти нарізані помідори разом зі спеціями.
    25 г желатину (2 ст. ложки з верхом) який залити 1 скл. кип’яченої води і залишити на 40-60 хв для набухання. Поставити на вогонь і розчинити, постійно помішуючи, не кип’ятити!
  • Для заливки взяти 3,5 склянки води, додати в неї 45 г солі (1,5 ст. ложки без верху) і 40 г цукру. Закип’ятити.
  • З’єднати заливку з желатином. Для цього в заливку влити попередньо приготовлений розчин желатину, довести до кипіння і залити помідори.
  • Закатати банки, перевернути догори дном, вкутати до охолодження.

11. Помідори «Їжачки»

Помідори з часником "Їжачки"

Ingredients

  • невеликі помідори

  • часник

  • Для маринаду:
  • 1 л води

  • 3 ст. ложки цукру

  • 1 ст. ложка солі

  • оцтова есенція (70%)

Directions

  • Підготувати часник – почистити і порізати тонкою соломкою.
  • У кожному помідорі зубочисткою зробити проколи. У ці проколи вставляти часникову соломку.
  • Скласти «їжачків» у чисті простерилізовані банки.
  • Приготувати маринад: у воду додати сіль і цукор, довести до кипіння і залити в банки. Через 5-7 хвилин маринад злити, знову закип’ятити і знову залити в банки. В кожну банку додати влити оцтову есенцію (з розрахунку 0,5 ч. ложки на літрову банку і закатати.
  • Перевернути, вкутати, залишити до повного охолодження.

12. Помідори, консервовані «всуху», для яких не потрібен розсіл

Консервовані помідори всуху на зиму

Ingredients

  • помідори

  • спирт (з розрахунку 1 десертна ложка для банки ємністю 1 л)

Directions

  • Помідори повинні бути тверденькі, з непошкодженою шкіркою.
  • Ретельно вимити і висушити помідори. Скляні банки помити і висушити в гарячій духовці на маленькому вогні.
  • У підготовлену банку налити спирт, підпалити довгою паличкою. Обережно: обличчям до банки не наближайтеся, щоб уникнути опіків! Після того, як спирт спалахне і прогорить повністю, швиденько покласти підготовлені помідори і закрутити банку.
  • Зберігати в темному прохолодному місці протягом 2-3 місяців. Такі помідори при відкриванні повністю зберігають свіжий вигляд, колір і смак.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора