10 капустяних «родичів»: хто такі і з чим їх їдять?

Капуста для українців займає мало не друге місце після картоплі. Без неї не обходиться жодне застілля: куди ж без соковитого салатика, пікантного бігоса та ароматних голубців. І у будні вона допомагає задовольняти наші гастрономічні потреби чи не найкраще: квашена капуста до смаженої картопельки, вареники з капустою, борщик капусняк. Та всі ці дифірамби – переважно для найбільш традиційної білокачанної капусти. А знати в лице і на смак варто усіх «побратимів».


Та перш ніж перейти до переліку усіх капустяних родичів, звернімося до історично-географічної довідки. Батьківщиною капусти вважається Піренейський півострів – саме звідти впевнено і швидко вона почала розростатися по усіх куточках світу. У Стародавньому Єгипті її вживали тільки фараони, причому капусту подавали до столу у якості десерту. А греки виявили її здатність знімати похмілля. Так, повна корисних вітамінів та багатого смаку, невибаглива та морозостійка, капуста різних сортів, кольорів та форм заполонила городи майже усієї планети.

Білокачанна капуста

 
капуста білокачанна
Цариця усіх капустяних видів. Швидко росте, досить невибаглива. Вона може прекрасно зберігатися всю зиму, не втрачаючи корисних властивостей: листя містить вітаміни С, В1, В2, РР, фолієву кислоту, солі калію, кальцію, фосфору – практично повний комплекс речовин, необхідних для людини. Перелік страв, які можна приготувати з білокачанки – просто нескінченний: салати, борщі, млинці, голубці.

Читати рецепт капустяних шніцелів з сиром.

Капуста романеско романеско

Капуста із суцвіттями-парамідками світло-зеленого кольору за споживчими властивостями дуже близька до броколі. Але відрізняється від броколі чи цвітної капусти вершково-горіховим смаком без гірчинки і більш ніжною фактурою. Її смажать, варять, запікають, використовують у салатах і для приготування соусів. Чудернацька форма суцвіть також чудово підійде для святкового оздоблення страв.

Читати рецепт салату з капусти “Романеско”.

Листкова капуста кале кейл

Кале – недооцінений і малознаний в Україні вид капусти. Його не долюбляють в основному через те, що неправильно вибирають сорт і беруть старі прив’ялі листочки з гіркуватим смаком. Однак молоде листя кале дуже смачне, його можна використовувати в різних стравах – у гарнірах, супах і навіть деяких делікатесах.

Читати рецепт капусти кале, запеченої в духовці.

Броколі броколі

Для американців броколі – синонім «не смачно, але корисно». У цих суцвіттях справді рекордно багато вітамінів С, РР, К, U і бета-каротину, а також калію, кальцію, фосфору, натрію і заліза. При дуже низькій калорійності це дуже поживний овоч. А щодо смакових властивостей, то це, скоріш усього, вигадали люди, які не вміють броколі готувати. В тушкованому вигляді або в запіканці броколі просто чудова.

Читати рецепт овочевого штруделя з яйцем та броколі.

Брюссельська капуста брюссельська

Ці маленькі суцвіття містять клітковину, цукор, крохмаль, сирий білок, і цілий набір вітамінів (група В, каротин, вітамін РР і С) і мікроелементів (солі магнію, кальцію, калію, заліза, йоду, натрію, фосфору). І на вигляд оригінальна, і на смак – цікава, якщо її уміло приготувати. Зазвичай брюссельську тушкують, запікають або смажать.

Читати рецепт брюссельської капусти під соусом “Бешамель”

Цвітна капуста цвітна

Вона чудово засвоюється навіть маленькими дітьми, тому ідеальна у якості першого прикорму. Цвітна капуста – найбільш дієтичний овоч серед капустяних, лікарі рекомендують споживати його хворим на виразку шлунка та гастрит. Багатий на мінеральні солі, містить кальцій, залізо, фосфор, калій, магній, мінеральні солі, білки і клітковину. Із вдало підібраним соусом цвітна капуста може стати самодостатньою і надзвичайно смачною стравою.

Пекінська капуста пекінська

Найбільш соковитий і найпопулярніший (після білокачанної) сорт капусти в Україні. Чудово підходить для приготування салатів. У сирому вигляді «пекінка» вважається набагато кориснішою і смачнішою. Але так само її можна маринувати, солити, тушкувати і смажити. До того ж вона дуже корисна при серцево-судинних захворюваннях, для підвищення імунітету і навіть для  очищення крові.

Читати рецепт грибного супу з пекінською капустою.

Кольрабі кольрабі

Цю капусту чомусь не дуже полюбляють українці. І даремно, адже вона не менш багата на вітаміни, ніж її листові побратими і просто незамінна при дієтичному харчуванні. Сік кольрабі сприяє виведенню зайвої рідини з організму, допомагає боротися із запальними процесами і дуже корисний при анемії. Найчастіше сиру подрібнену кольрабі використовують у салатах. Також шматочок цієї круглої безлисткової капустини може додати м’якого смаку курячому бульйону чи супу.

Червонокачанна капуста червонокачанна

Свій незвичний колір ця капуста отримала завдяки вмісту в ній антоцианів – речовин, які підвищують пружність капілярів, сприяють підвищенню імунітету до радіації, а фітонциди допомагають при туберкульозі та інших захворюваннях легенів, при бронхітах і ларингітах. З червонокачанки переважно роблять салати, але в тушкованому вигляді вона не менш смачна, до того ж дуже ефектно виглядає завдяки своєму рубіновому кольору.

Читати рецепт червоної капусти, тушкованої у вині.

Савойська капуста савойська

Ця пухнаста капустина з соковитими темно-зеленими листочками особливо корисна для дітей старшого віку. Савойська капуста – чемпіон серед своїх побратимів за вмістом калію, фосфору і кальцію. Вона дуже легко розбирається на листочки, тому чудово підходить для голубців та запіканок.

Цікаво? Сподобалось? Поділись з друзямиPin on Pinterest0Share on VKTweet about this on TwitterShare on Reddit0Share on Google+0Share on Facebook0Print this pageEmail this to someone