Сніданок, який підкорив світ: 10 секретів ідеального омлету

Ідеальний омлет – неодмінно пишний, ніжний, смачний, легкий, що аж тане в роті. Але чи завжди він виходить таким?

Омлет – страва, яка прийшла до нас із Франції.  Щороку, 10 лютого, в Провансі французи віддають шану цьому простому, але дуже смачному та поживному сніданку – влаштовують альпійське свято омлетів.  Ця невибаглива у приготуванні страва навіть у книгу Рекордів потрапила. У 1997 році з 10 тисяч яєць сорок бельгійських кухарів приготували величезний омлет, який їли 3 з половиною тисячі людей.

samyy-bolshoy-omlet

Омлет полюбили готувати і в інших країнах.  Так, італійці роблять свій варіант – фрітатту, іспанці – тортилью, японці – омуретсу, татари – тунтерму, у Стародавньому Римі омлети були десертами, які готувалися з медом. А для українців омлет – це ранкова страва і спогад про дитячий садочок, бо там подавали цю страву особливо повітряною і смачною.

maxresdefault (1)

Рецепт омлету, вареного в торбнці 

Та часом замість повітряного омлету на тарілках виявляється сухувата щільна маса, що більше нагадує яєчний пиріг. Невдалий кулінарний «шедевр» можна замаскувати зеленню, апетитними соусами, м’ясними, овочевими, грибними і сирними начинками. Але кожній господині хочеться приготувати смачний омлет, який не доведеться ховати під шинкою і сиром. Як же навчитися цьому мистецтву? Читайте у цьому матеріалі.

10 секретів приготування ідеального омлету

Рецепт омлету з м’ясним фаршем 

1. Хороша сковорода

Омлет – примхлива страва, яка не буде готуватися в неправильній посуді з тонким або нерівним дном. Ідеальний варіант – чавунна сковорода з антипригарним покриттям, яка рівномірно прогрівається і довго зберігає тепло, хоча для приготування омлету підійде і звичайна тефлонова сковорідка.

Omelette

Як вибрати хорошу сковороду 

2. Не забудьте накрити

Будь- який омлет готується на пательні під кришкою – це обов’язкова умова. А ось якщо кришку з внутрішньої сторони змастити шматочком вершкового масла, то омлет вийде вищим і пишнішим, ніж зазвичай. І ще важливо, щоб у кришці був отвір для виходу повітря, так омлет не буде надто водянистим.

завантаження (1)

Рецепт вишуканих омлетних рулетиків – брізоль 

3. Яйця

Яйця повинні бути дуже свіжі, бажано домашні, але якщо ви купуєте їх у магазині, намагайтеся вибирати тільки якісну продукцію. Справа в тому, що з поганих яєць неможливо приготувати смачний омлет, як би ви не старалися! Якщо хочете зробити дієтичний варіант, використовуйте тільки білки. Якщо ж вам потрібен більш щільний за консистенцією омлет, то використовуйте тільки жовтки. Для омлету-суфле білки збиваються у пишну піну, потім додаються жовтки та інші компоненти.

завантаження

Які яйця кращі – білі чи коричневі?

4. На чому смажити

Найкраще для смаження омлету – свіже вершкове масло. Незважаючи на те що багато хто смажить омлет на олії або на смальці, саме якісне вершкове масло робить страву надзвичайно ніжною та ароматною.

omlet_kusochkami-224434

Маргарин, масло, спред – у чому різниця?

5. Збиваємо яйця

Кулінарні експерти стверджують, що омлет краще збивати вінчиком або вилкою, а не блендером і міксером, щоб не порушити структуру білків і жовтків, – такий омлет виходить особливо пишним.  Найголовніше – смажити омлет відразу ж, як збили яйця, інакше страва вийде щільною та плоскою.

image-2056

Рецепт трихвилинного омлету у кружці 

6. Пишність омлету

Надлишок рідини псує страву. Вважається , що ідеальна пропорція – 1 яйце на половину шкаралупи молока. Якщо ж рідини більше, то вже готовий омлет виділить вологу і дуже швидко впаде. Замість молока можна використовувати бульйон, кефір або ряжанку – з кисломолочними продуктами омлет виходить дуже високим і пишним.

6a32b2d8319b2e473ae1c573dacbd972

8 найоригінальніших способів підсмажити яйця 

7. Що додати

Якщо додати в яєчну суміш трохи сметани або майонезу, страва отримає приємний вершковий смак, а на мінеральній воді омлет стає надзвичайно легким і пишним. У деяких рецептах рекомендується додати до яєць трохи манки або муки – не більше 1,5 ч. л. на 4 яйця. Борошно надає страві трохи більш щільну консистенцію, зберігає його форму і додає об’єму – для цієї мети деякі додають до яєць соду, крохмаль або щіпку дріжджів. І тільки французи нічого не додають в омлет, вважаючи, що він не повинен підніматися. Що ж, про смаки не сперечаються!

omlet

Рецепт омлету-коржика до сніданку 

8. Начинка

У яєчно-молочну суміш можна ввести додаткові інгредієнти – приправи, овочі, гриби, м’ясо, рибу, цукрову пудру замість солі, фрукти, горіхи і шоколад. Все залежить від рецепта, смаків та уподобань членів сім’ї, але навіть якщо ви є прихильником консервативних кулінарних традицій, спробуйте хоча б раз зробити солодкий омлет. Важливо, щоб всі інгредієнти, які додаються до яєць, починаючи від молока і закінчуючи шматочками м’яса, не були холодними, інакше омлет не підніметься. Якщо ви хочете, щоб начинки було більше, викладіть її на одну половину омлету і накрийте іншою, в іншому випадку вам важкувато буде скласти омлет з начинкою.

main_post_10aa0396a23217633dfcaa5920f41fec

Рецепт омлету з яблуками 

9. Смажимо

Омлет у жодному разі не повинен пригоріти. Для того, щоб він рівномірно просмажився і піднявся, необхідно час від часу струшувати його на сковороді. На самому початку він повинен готуватися на сильному вогні, до тих пір, поки не почне підніматися і ставати міцним. Далі – на слабкому вогні до остаточної готовності. Правильно приготовлений омлет легко сповзає зі сковороди на тарілку.

10 секретів приготування ідеального омлету

Рецепт омлету з рибою 

10. Подаємо

Омлет подають у вигляді порційних шматків, згортають навпіл або в трубочку, наповнюючи солодкою або несолодкою начинкою. Якщо ви хочете додати зелень в омлет, то не додавайте її в яєчну суміш, а посипте готову страву при подачі на стіл. Таким чином, ви збережете і вітаміни, і смак, і запах зелені.

delaem_omlet

Рецепт омлету із сиром 

Експериментуйте з омлетами, використовуйте різні рецепти, придумуйте власні варіанти. Саме з цією простою стравою сніданок стає ситним і заряджає енергією на цілий день. Навіть якщо у вас не з першого разу вийде ідеальний омлет, ви все одно навчитеся його готувати не гірше , ніж професійний кухар.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора