«Шрапнель», «кирза» і «дріб 16», або Чим годує солдатська кухня
Так звана «армійська кулінарія» зі своїми загальними рисами все ж існує, адже армія – спільність глибоко стандартизована. І в їжі це точно не делікатеси.
Згадується ж найбільше солдатська каша. Вона вариться зовсім не з сокири, як це часто розповідається в анекдотах. Звідки ж з’явився цей вислів? Справа в тому, що під час військових дій дуже часто виникали проблеми із продовольством. Кухарі польової кухні викручувались як могли, щоб ситно нагодувати солдатів. Використовували всі запаси на «чорний день» – залишки пшона, перловки і будь-якої іншої крупи. Тому і склалося уявлення, що солдатська каша вариться з того, що трапляється під руку.
Історія класичної похідної їжі сягає своїм корінням в далеке минуле, коли воював великий російський полководець Олександр Васильович Суворов. Саме він в один із днів альпійського переходу, коли запаси продуктів були на межі, запропонував зварити кашу для солдатів з усього, що є. Досі ніхто точно не може описати правильний рецепт тієї похідної каші.
Як смачно приготувати гречку: 8 найкращих рецептів для солдатів і не тільки
«Шрапнель», «кирза», «дріб 16» – на перший погляд ці поняття не мають нічого спільного з кулінарією. Але саме так величають військові шедеври кулінарії, які чоловікам довелося скуштувати в армії.
Каша «Дріб-16»
Продукти дуже прості: 2 склянки перлової крупи, 2 банки тушонки, зубчик часнику, сіль за смаком. Промиту крупу викласти на сковорідку без масла і обсмажити. Це для того, щоб не було клейковини. У прогрітий казанок покласти крупу і залити 5 склянками холодної води. Закрити кришкою і поставити на середній вогонь. Тушонку викласти на сковорідку. Туди ж подрібнити зубчик часнику. Можна покласти томатної пасти, поперчити, сипнути спецій для м’яса. Хвилин через 20 додати в перловку готову м’ясну підсмажку, усе перемішати і закрити кришкою. Через 20-30хвилин, як води в каші майже не залишиться, вимкнути вогонь під казаном. Досолити до смаку і залишити настоюватися ще 30 хвилин.
Рецепт перлово-гарбузової каші у мультиварці
Фронтовий куліш
Півкілограма грудинки (можна замінити тушонкою) зрізати м’ясо, кістки варити 15 хвилин у киплячій воді (1,5 – 2 літра). Додати 250-300 грамів пшона й варити до готовності. 3-4 очищені картоплини порізати великими кубиками і відправити туди ж. Зрізане з кісток м’ясо обсмажити із цибулею (2-3 цибулини) на пательні і додати в каструлю. Варити до готовності, хвилин 10. Виходить смачна і ситна страва (чи то рідка каша, чи то густий суп).
Рецепт справжнього кулешу миру на багатті
Тушкована капуста по-солдатськи
Люблять армійські кухарі готувати тушковану капусту. Свіжу капусту очищають, шаткують (квашену перебирають), кладуть у котел (можна у звичайну каструлю, якщо не збираєтеся годувати роту), додають невелику кількість бульйону або води, томат-пюре, оцет (квашену капусту готують без оцту), лавровий лист, нашатковані і обсмажені цибулю та моркву, олію і тушкують, періодично помішуючи. Потім в капусту додають сіль, цукор, підсмажене борошно, розведене водою, добре перемішують і доводять до кипіння. Тушковану капусту подають як гарнір до м’ясних страв або як самостійну страву. Готують цю страву також з м’ясом або копченостями, які ріжуть скибочками, обсмажують і з’єднують з капустою, одночасно із заправкою її борошном. Тут хіба злякає будь-яку господиню метод приготування квашеної капусти в армії. За розповідями колишніх військових, капусту мнуть солдати в чоботах, а перемішують страву за допомогою вил 🙂
Рецепт тушкованої капусти в духовці по-селянськи
Головне у виборі та приготування будь-якої солдатської страви – не забувайте одну істину: справжні чоловіки люблять, щоб було побільше м’яса. Якщо вам сподобалися рецепти справжніх вояків, будь ласка, напишіть про це у коментарях.