Куліш миру
У східних слов’ян був такий звичай: під час укладання мирного договору противники варили кашу-куліш і їли. Каша стала символом союзу, без неї мирний договір не міг набути сили.
Інгредієнти для каші
1–1,5 кг жирної свинини або сала
2 кг свинини (філе)
пригорща сушених грибів
0,5 кг цибулі
0,5 кг моркви
1–1,5 кг пшона
спеції.
Спробуйте також приготувати гречаний суп з грибами.
Як приготувати куліш
- Жирну свинину або сало дрібно нарізати розміром 0,5х0,5х0,5 см.
- Подрібнити цибулю, в казан влити воду і повісити його над багаттям.
- Свинину нарізати кавалками 0,5х0,5х3,0 см. Моркву нашаткувати соломкою.
- Усе варти 30 хв у казані з сушеними грибами (їх попередньо залити окропом, щоб розм’якли).
- Промити шпоно (на казан ємністю 10 л потрібно 1–1,5 кг пшона).
- Коли м’ясо буде готове, долити води до повного казана і висипати туди ретельно промите пшоно – воно має розваритися. Справжній куліш має бути як густа сметана. Варити ще 30 хв.
- Якщо хочете, можна посолити, постійно помішувати, неодмінно пробувати, додавати спеції (карі, мускатний горіх, чорний і червоний перець та трошки вичавленого часнику і духмяних трав).
- Останнім штрихом стає зелень, яку додають, знявши казан із вогню.