Оригінальні страви з кабачків — 7 рецептів
Що приготувати з кабачків? Пропонуємо вам 7 рецептів оригінальних страв з кабачків: рулети з кабачків і курячого філе, кассероль, кабачкова ікра в мультиварці, пісна аджика, чіпси та мафіни.
У літній сезон продовжуємо вас радувати смачними рецептами як нових, так і добре знайомих та випробуваних страв із кабачків. Вони можуть бути дуже різноманітними, оскільки цей овоч вважають одним із найбільш універсальних у кулінарії. Саме тому кабачок популярний у багатьох традиційних кухнях світу і часто з’являється у гастрономічних експериментах.
Страви з кабачків завжди асоціюються з літом і здоровим харчуванням. І це абсолютно виправдано, адже в них стільки користі, вітамінів і прихованого смакового потенціалу! Тож ми зібрали оригінальні рецепти, які допоможуть по-новому розкрити смакові властивості кабачка.
1. Кассероль з кабачків, сиру і хліба
Запіканка зі скибочками молодого кабачка, хлібними кубиками, сиром та зеленню в “кассеролі” – керамічній каструльці. Легка і ніжна французька страва в кабачковий сезон!
Інгредієнти для кассеролі
1 молодий кабачок
50–70 г твердого сиру
100 г хліба білого або сірого
1 яйце, півсклянки молока
1 пучок зеленої цибулі
пучок кропу і петрушки
масло (для змащування форми)
перець , сіль за смаком
Приготування запіканки з кабачків
- Нарізати кабачок тонкими скибочками. Тушкувати декілька хвилин кабачки в каструльці, додавши трохи води, до м’якості. Трохи посолити.
- Нарізати хліб кубиками 1×1 см. Сир нарізати кубиками трохи дрібнішими, ніж хліб. Дрібно посікти зелену цибулю, петрушку і кріп. Збити яйце з молоком, дрібкою солі і чорним меленим перцем. Перемішати кабачки, хліб і зелень.
- Залити рідкою сумішшю, ще раз перемішати і викласти в кассероль або іншу глибоку форму для запікання, змащену вершковим маслом. Запікати в духовці, попередньо розігрітій до 180 градусів, 20 хвилин, до легкого зарум’янення поверхні. Кришкою не накривати.
Рецепт кабачкових оладок із сиром та часником
2. Кабачки з м’ясом в духовці
Інгредієнти для м'ясної запіканки
3 кабачки
300 г м’яса (свинина або яловичина)
2 скибочки білого хліба
цибулина, 2 ст. л. борошна
2 яйця
3 ч. л. молока
2 гілочки кропу і петрушки
сіль, перець до смаку
сметана
Приготування страви в духовці
- Молоді кабачки промити, обсушити і нарізати кружечками. Шкірку можна залишити, якщо вона тонка. З кабачків акуратно вирізати серцевину.
- Приготувати фарш. Для цього м’ясо і цибулю пропустити через м’ясорубку (або можна взяти вже готовий фарш), додати розмочений у молоці білий хліб, збите з сіллю яйце, сіль і перець і все ретельно перемішати до однорідної маси. Готовий фарш прибрати в холодильник на 30 хвилин.
- Приготувати кляр. Для цього збити яйця з молоком, додати сіль і перець, ретельно перемішати.
- В серединку кожного шматочка кабачка вкласти м’ясний фарш, ущільнити. Обваляти в борошні, вмочити в кляр і відправити на попередньо змащену олією сковороду. Обсмажувати на середньому вогні до золотистої скоринки. Потім кружечки акуратно скласти на деко і відправити на 5 хвилин у духовку, розігріту до 200 градусів. Подавати з зеленню і сметаною.
3. Рулетики з кабачків і курячим філе
Інгредієнти для кабачкових рулетів
3 кабачка, одне філе курки
60 г твердого сиру
2 зубчика часнику
30 г оливкової олії
2 листочка свіжого базиліку
Приготування рулетів з куркою
- Молоді кабачки промити, обсушити, зняти шкірку і нарізати смужками шириною 0,5 см. Сир натерти на тертці.
- Розігріти духовку до 180 градусів. Деко застелити спеціальним папером для випічки, викласти на нього смужки кабачків, змастити оливковою олією і посолити. Потім кабачки відправити в духовку на 5 хвилин.
- У цей час підготувати куряче філе. Грудку нарізати тонкими смужками, відбити, додати сіль і перець за смаком. Часник пропустити через прес, додати до курки і залишити на 10 хвилин замаринуватися.
- Кабачки дістати з духовки, на кожну смужку зверху викласти курку, посипати тертим сиром, мілко порізаним базиліком і акуратно згорнути в тугі рулетики. І запікати в духовці ще 30 хвилин. Готову страву можна подавати з соусом на вибір.
4. Пісна аджика з кабачків
Інгредієнти для пісної страви
3 кг кабачків
1,5 кг спілих томатів
0,5 кг солодкого перцю і моркви
півсклянки рослинної олії
півсклянки цукру
1 склянка часнику
2,5 ст. л. червоного меленого перцю
сіль – за смаком
Приготування кабачкової аджики
- Овочі почистити, помити, змолоти через м’ясорубку, перемішати і додати у них сіль, олію і цукор.
- Варити 40 хв, на повільному вогні, помішуючи.
- Після того , як страва захолоне, в неї потрібно додати подріблений часник, червоний перець. Усе ретельно перемішати і варити ще 10 хв.
- Гарячу аджику розлити у стерилізовані банки і закатати кришками.
Рецепт кабачкового закусочного торта
5. Кабачкова ікра в мультиварці
Інгредієнти для закуски
400 г кабачків
2 цибулини
1 морква
1 болгарський перець
1 ст. ложка томатної пасти
0,5 ч. ложки цукру,
2 ст. ложки олії
духмяний перець
червоний мелений перець
чорний мелений перець і сіль – за смаком
Приготування кабачкової ікри в мультиварці
- Цибулю і моркву довільно порізати невеликими шматочками. Увімкнути мультиварку, вибрати режим “Випічка”, 20 хвилин, налити олію, всипати моркву, а потім цибулю. Готувати, іноді помішуючи овочі.
- Тим часом слід підготувати інші овочі. Болгарський перець і кабачки порізати кубиками.
- Після сигналу мультиварки, додати у каструлю кабачки, болгарський перець і перемішати. Вибрати той же режим на 20 хв. Після сигналу додати у мультиварку томатну пасту, спеції, цукор, посоли і перемішати. Включити режим “Тушкування”, час 60 хвилин.
- Готову ікру перекласти в миску і подрібнити блендером. Остудити кабачкову ікру і подавати її зі свіжим хлібом або гарніром.
6. Кабачкові чіпси
Така закуска з кабачків виходить простою у приготуванні, оригінальною, низькокалорійною і нешкідливою, тому що вона не смажиться у фритюрі, а запікається в духовці.
Інгредієнти для кабачкових чіпсів
500 г кабачків
2 зубки часнику
2 скибочки черствого білого хліба
зелень (кріп, петрушка)
2 яєчних білка
щіпка меленої куркуми
чорний мелений перець та сіль за смаком
як Приготувати чіпси з кабачка
- Кабачки порізати тонкими скибочками, завтовшки приблизно 3-5 мм. Це можна зробити ножем або за допомогою тертки для нарізки овочів. Солити відразу кабачки не слід, щоб вони не стекли соком. Подрібнити зелень. Часник пропусти через прес. Покришити черствий хліб.
- Для паніровки потрібно з’єднати зелень, хліб, часник і подрібнити блендером до однорідного стану.В окремій мисці збити яєчні білки з сіллю. Шматочки кабачків спочатку обмокнути в білок, потім з усіх боків обмокнути в хлібну паніровку і викласти на решітку.
- Запікати кабачкові чіпси в розігрітій до 180°С духовці приблизно півгодини. При цьому готувати чіпси з кабачків слід спочатку 20 хвилин з нижнім нагрівом, а потім 10 хвилин – з верхнім. Готові кабачкові чіпси викласти на тарілку, потім посипати сіллю, перцем і куркумою.
Як готувати картопляні чіпси в домашніх умовах
7. Рецепт кабачкових мафінів
Інгредієнти для овочевих мафінів
1 кабачок
1 склянка борошна
1 яйце
130 мл молока
50 г вершкового масла
30 г мигдалю
7 г розпушувача
1 ст. л. цукру
сіль на смак
Приготування кексів з кабачка
- Кабачок натерти на грубій тертці. Мигдальний горіх підсушити і подрібнити. Змішати тертий кабачок, горіхи і просіяне борошно з розпушувачем і сіллю. Яйце, молоко, розтоплене вершкове масло і цукор збити міксером. З’єднати молочну та кабачкову масу і перемішати.
- Викласти тісто в змащені вершковим маслом формочки для випікання і відправити у розігріту до 180°С духовку. Кабачкові мафіни будуть готові за 25-30 хвилин.
Рецепт апельсинового джему з кабачків
Насправді рецептів з кабачків може бути безліч. Цей овоч чудовий у приготуванні закусок, основних, гарячих страв, салатів, супів та навіть здивує вас несподівано смачним десертом. Вибирайте найкращі рецепти і готуйте із задоволенням!