Романи для гурмана: 4 коронні страви від Олександра Дюма

Олександр Дюма – відомий французький письменник та неймовірний гурман. Подорожуючи світом, він дозволяв собі критикувати страви у відомих закладах харчування того часу. А крім того, він чудово готував, про що неодноразово писали у спогадах його друзі.


Олександр Дюма не лише любив смачно поїсти, а й сам чудово готував. Маючи неабиякий досвід у куховарстві, письменник уклав “Великий кулінарний словник”, щоправда, так і не встиг його завершити. Багато подорожував і любив у кожному куточку світу не тільки скуштувати нову страву, а й запозичити щось корисне, щоб запровадити його у себе вдома. У Грузії Дюма свого часу спробував соус із слив, який став його улюбленим. Подорожуючи Росією, письменник був украй розчарований невишуканою та несмачною місцевою кухнею. А після поїздки на Кавказ вражений та натхненний Дюма відкрив першу у Франції шашличну.

дюма4

Таємниця Люсьєна Олів’є – людини і салату

1. Гречане різотто від Олександра Дюма

Щоб приготувати гречане різотто, необхідно взяти 1 склянку гречки, 1 куряче яйце, 1 столову ложку оливкової олії, 1 чайну ложку вершкового масла, 1 цибулину, 2 склянки курячого бульйону, свіжий кріп та сіль.гречане різотто від Дюма

Рецепт розсипчастої гречки з грибами у мультиварці

Спершу збити яйце, додавши до нього гречку. У великій сковороді розігріти оливкове та вершкове масло, додати подрібнену цибулю та смажити, поки цибуля не стане золотистою. Всипати гречку перемішану з яйцем та смажити протягом хвилини, помішуючи. Потім влити бульйон та додати сіль за смаком. Довести до кипіння, зменшити вогонь та накрити кришкою. Тушкувати 15-20 хвилин на мінімальному вогні, не забуваючи час від часу помішувати. Готову кашу посипати кропом.

2. Баранина “Паскаліна”, яку готував Дюма

Для традиційної великодньої страви, яку готував сам Дюма, потрібно взяти 1 кілограм баранини, 5 яєць, 300 грамів бекону, 200 грамів сухарів, зелень та суміш спецій з білого перцю, мускатного горіха, кориці та імбиру в рівних пропорціях.баранина від Дюма

Рецепт м’ясного рулету з грибами та яйцями

Баранину натерти спеціями й залишити на 1-2 години, щоб промаринувалася. Зварити яйця та дістати з них жовтки. У баранячу вирізку покласти зелень та розтерті жовтки. Змотати баранину в рулет і зафіксувати ниткою. Обкласти рулет беконом та запікати в духовці при середній температурі. Таку баранину Дюма рекомендував подавати з трюфелями. Але нині їх можна замінити звичайними білими грибами.

дюма3

Що умів приготувати і любив поїсти Ернест Хемігнуей

3. Французький цибулевий суп від Дюма

Щоб приготувати цибулевий суп, такий який готував Олександр Дюма, потрібно взяти 200 грамів білого пшеничного хліба, 1 літр м’ясного бульйону, 100 грамів твердого сиру, 2 столові ложки вершкового масла і 2 цибулини.цибулевий суп від Дюма

Рецепт французького цибулевого супу в горщиках

Хліб порізати кубиками та обсмажити у вершковому маслі на сковорідці. Цибулю порізати і також смажити до золотистого кольору. Додати до цибулі обсмажений хліб. Потім перекласти все в каструлю та залити гарячим бульйоном. Додати тертий сир та варити ще 7-10 хвилин, постійно помішуючи. Перед подачею на стіл посипати зеленню.

дюма1

Про кулінарні пристрасті радянських ватажків – читайте ТУТ

Лікувальний бульйон від Олександра Дюма

Щоб приготувати бульйон, який відновить сили, потрібно взяти курку, промити її, покласти всередину 30 грамів насіння гарбуза та кавуна, 15 грамів очищеного ячменю, стільки ж рису і цукру, сіль до смаку.курячий бульйон від Дюма

8 правил приготування ідеального супу

Варити у двох літрах води, продовжуючи кип’ятити до тих пір, поки два літри води не уваряться до одного. Перед подачею бульйон процідити.

Якщо ви – шанувальник “Трьох мушкетерів”, “Королеви Марго” та “Графа Монте-Крісто”, якщо вам цікаво зануритися в атмосферу тих часів і приготувати страви, які, можливо, вживали ці літературні герої, поділіться своїми враженнями у коментарях.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора