Помаранчевий символ: як обрати смачні й корисні мандарини
Недаремно мандарин вважають одним із найулюбленіших зимових фруктів. По-перше, це єдиний цитрусовий, який найлегше чиститься. По-друге, у радянські часи, коли мандарини були в дефіциті, діти отримували свої «законні» 1-2 мандаринки у комплекті до новорічного подарунка з цукерками. Саме тому мандарини асоціюються у нас із дитинством та новорічними святами.
Рецепт новорічного мандаринового куксу
Нині ці сонячні тропічні фрукти можна купити у будь-яку пору року. Однак все-таки напередодні Нового року наступає апогей їх популярності. Тож не зайвим буде познайомитися із мандаринками поближче – як обирати, як купувати та як зберігати.
Мандарин – виходець із Китаю
Батьківщиною мандаринів вважається Південно-Східна Азія, а саме Китай. Цей досить древній плід в далекі часи їли тільки заможні китайці. Сьогодні мандарини доступні абсолютно всім, а основними постачальниками мандаринів по усьому світу вважається Марокко, Іспанія, Аргентина і Сицилія.
З усіх культурних цитрусових рослин мандарин – найбільш холодостійкий, тому нині його успішно вирощують у районах Чорноморського узбережжя Кавказу і культивують в Азербайджані.
Рецепт різдвяного імбирного печива на ялинку
Чим корисні мандарини
Мандарини – особливі фрукти, тому що у них не містяться нітрати. Шкідливі речовини не можуть співіснувати з лимонною кислотою.
Цей тропічний фрукт надзвичайно корисний, адже містить у собі величезну кількість вітамінів, таких як вітамін С, В, Д, К. Також багатий магнієм, кальцієм, фосфором, залізом, органічними кислотами. До речі, біле павутиннячко мандарина не варто викидати, адже воно також дуже корисне, оскільки містить глікозиди, які зміцнюють судини.
Мандарини використовують як в кулінарії, так і в медицині. Вони сприяють підвищенню апетиту та покращенню обмінних процесів, володіють антимікробною дією, покращують пам’ять та очищають кров. Вдихання ефірної олії мандаринів може покращити настрій. Причому не лише в очікуванні свята.
Плоди мандаринів зазвичай споживають у свіжому вигляді. А також з них готують компоти, соки, варення, цукерки, мармелад, використовують у кулінарії та у виробництві фруктових та лікеро-горілчаних напоїв. Мандаринову шкірку вживають при виготовленні різних ліків, настоїв, сиропів та екстрактів.
Форма і розмір мають значення
Деякі дослідження довели залежність якості плодів від їх форми. Наприклад, якщо фрукт приплюснутий, то скоріш усього, він виявиться кислуватим, хоча й без кісточок. Великі, товстошкірі плоди добре чистяться, але смак у них не такий солодкий.
Найсмачнішими мандаринами вважаються плоди невеликого розміру з яскравою твердуватою помаранчевою шкіркою. Крім того, вони ще й краще зберігаються. Цей різновид називають клементин.
Цікавий факт: фрукт клементин – це насправді гібридом апельсина-королька і мандарина, який у 1902 році виростив французький священик Клеман, який за сумісництвом захоплювався селекцією фруктів. І до сьогодні найсмачніший клементин можна знайти у Корсиці (Франція).
12 рецептів ще одного новорічного символу – салату “Олів’є”
Як обрати мандарин за «одежиною»
Для того щоб обрати смачні, соковиті фрукти не обов’язково їх куштувати. Достатньо звернути увагу на зовнішній вигляд цитруса. Колір стиглого мандарина має бути насиченим та рівномірним. Шкірка без пошкоджень та м’яких плям.
Мандарини звикли обирати за країною-експортером. Найчастіше до нас завозять цитрусові з Туреччини, Ізраїлю, Грузії, Марокко та найрідше з Іспанії.
Турецькі – недорогі, але часто кислуваті і з кісточками, чистяться погано. Марокканські (клементини) – смачні і якісні за всіма показниками. Іспанські – великі, солодкі, але дорогі. Грузинські – невеликого розміру, з тонкою шкіркою, але часто трохи кислі.
8 рецептів новорічної заливної риби
– Турецькі мандарини
Фрукти жовто-зеленого кольору з тонкою, на вигляд гладенькою шкіркою, яка дуже погано знімається. За смаком кислі та й в м’якоті багато кісточок. Але найпоширеніші тому що вважаються найдешевшими.
– Ізраїльські мандарини
Шкірка тонка, яскравого кольору з характерним блиском. Фрукти помірно солодкі і майже без кісточок але дуже швидко сохнуть.
– Грузинські мандарини
Фрукти невеликого розміру, соковиті, на смак кисло-солодкі. Мають жовтуватий колір шкірки яка досить легко знімається. Як і в турецьких, у м’якоті багато насіння.
– Іспанські мандарини
Мандарини з Іспанії потрапляють на наші полиці набагато рідше ніж інші. Вони великі, яскраво-оранжевого кольору і дуже ароматні. На вигляд шкірка пориста і товста. У м’якоті кісточок небагато. Ці мандарини дорожчі за інші.
– Мароканські мандарини
Це найпопулярніші мандарини. На вигляд вони не великі за розміром і трішки приплюснуті. Шкірка пориста та тонка, яскраво-помаранчевого кольору, яка добре чиститься. Зарекомендували себе як дуже солодкі мандарини без кісточок.
– Китайські мандарини
У цього фрукта кисло-солодка соковита м’якоть, небагато кісточок. Шкірка помаранчева та блискуча, з яскравим вираженим ароматом. Мандарини з Китаю – нечасті гості на наших прилавках, однак цілком заслужено можуть займати місце у якості новорічного символу.
Рецепт штоллена, німецького різдвяного кексу з цукатами
Як зберігати мандарини
Вибирати мандарини слід обережно, щоб не пошкодити ніжну шкірку і м’якоть, оглядайте кожен плід окремо. Якщо помітили прозелень на шкірці, то такий фрукт швидше за все незрілий і навряд чи він дозріє у вас вдома. Звертайте увагу, чи немає на шкірці цвілі. Перед споживанням шкірку мандарина потрібно ретельно промивати від хімічних засобів, якими їх обробляють перед транспортуванням.
Щоб мандарини довше зберігалися, їх необхідно помістити в холодильник , бажано в окремий відсік. Якщо вони в поліетиленовому пакеті – відразу вийміть. Краще зберігати в сітці. Оптимальна температура для мандаринів становить +5°. Найдовше зберігаються цитрусові з листочками та хвостиками. А якщо натерти шкірку соняшниковою олією це продовжить термін зберігання.
Рецепти 12 пісних страв, які варто приготувати
Кому не варто їсти мандаринів
Ніжний смак і безперечні корисні властивості мандаринів можуть нашкодити певній категорії людей. Цей цитрус протипоказаний, якщо у вас запалення кишківника, виразка шлунка або дванадцятипалої кишки. Не слід захоплюватися мандаринами, якщо у вас гастрит із підвищеною кислотністю шлункового соку. Мандарини сильно підвищують кислотність і подразнюють слизову оболонку кишківника та шлунка. А при нефриті, гепатиті та холециститі від вживання мандаринів варто відмовитися взагалі.
Неможна обійти й такий важливий момент, як схильність організму до алергічних реакцій. Мандарин вважається найсильнішим алергеном серед усіх цитрусових, тому як би вам не хотілося покращити з його допомогою свій новорічний настрій, намагайтеся дотримуватися міри. Особливо це стосується дитячого організму.
Рецепт “Лімончелло” у домашніх умовах
Нехай смак і аромат мандаринового нового року дарує вам виключно позитивні емоції та відчуття справжнього та смачного свята!