Краківський класичний сирник
Достеменно невідомо, рецепт якого сирника з’явився першим – львівського чи краківського. Однак ці сирно-пісочні родичі чудово уживаються на сусідських кухнях, не пересікаючись і не ворогуючи. Це і не дивно – адже вони відрізняються і набором інгредієнтів, і способом приготування, і зовнішнім виглядом. Щоправда, одна спільна риса їх таки об’єднує: обидва сирники неймовірно смачні!
Інгредієнти для пісочно-сирного пирога
- Для тіста:
1 яйце
75 г вершкового масла
1 ч. ложка розпушувача
150 г борошна
50 г цукру
щіпка солі
- Для сирної начинки:
200 г сметани
4 яйця (+1 жовток для змазування)
500 г кисломолочного сиру (краще домашнього)
100 г цукру
100 г родзинок (+ 150 мл коньяку для замочування)
1 ч. ложка крохмалю
щіпка солі
0,5 ч. ложки ванільного цукру
цедра половини лимона
- Для глазурі:
0,5 склянки цукрової пудри
1 ст. ложка лимонного соку
Рекомендуємо також рецепт справжнього львівського сирника.
Як приготувати краківський сирник
- Насамперед приготувати тісто. Просіяне борошно розтерти з маслом в мокру крихту. Додати решту інгредієнтів і замісити еластичне тісто. Розділити на 2 частини: 2/3 і 1/3. Покласти в холодильник на 15 хвилин. Дістати 2/3 тіста і розкачати в пласт товщиною 0,3 см. Другу частину залишити в холодильнику.
- Розігріти духовку до 200 градусів. Перекласти розкачане тісто (більшу частину) у глибоку форму, застелене пергаментом, сформувати високі бортики, поколоти виделкою і поставити в розігріту духовку. Випікати приблизно 10 хвилин до золотистого кольору.
- Приготувати начинку. Промиті родзинки попередньо замочити у 150 мл коньяку мінімум на 30 хв., злити рідину, просушити.
- З’єднати між собою усі інгредієнти для начинки, крім яєць, і перемішати до однорідної гладкої маси. Білки відокремити від жовтків. Спочатку в сирну масу по одному додати жовтки, щоразу добре вимішуючи. Потім білки збити зі щіпкою солі до міцної піни та у кілька прийомів ввести їх в сирну масу.
- Температуру духовки знизити до 170 градусів. На випечену пісочну основу вилити сирну масу. Другу частину тіста дістати з холодильника, розрізати на тонкі смужки шириною 1 см. Укласти смужки у вигляді сітки поверх сирної маси і змастити жовтком. Випікати при 170 градусах 60-70 хвилин.
- Спеченому сирнику дати схолонути в духовці. Після чого поставити на кілька годин в холодильник.
- Повністю охолоджений сирник полити глазур’ю: змішати цукрову пудру з лимонним соком в білу рідкувату масу та чого полити нею пиріг.
Спробуйте ще приготувати німецький сирник з маком.
Якщо вам посмакував краківський класичний сирник, поділіться своїми враженнями від рецепта та поширте його серед друзів у соцмережах.