08.11.2015

Краківський класичний сирник

Достеменно невідомо, рецепт якого сирника з’явився першим – львівського чи краківського. Однак ці сирно-пісочні родичі чудово уживаються на сусідських кухнях, не пересікаючись і не ворогуючи. Це і не дивно – адже вони відрізняються і набором інгредієнтів, і способом приготування, і зовнішнім виглядом. Щоправда, одна спільна риса їх таки об’єднує: обидва сирники неймовірно смачні!

Інгредієнти для пісочно-сирного пирога

  • Для тіста:
  • 1 яйце

  • 75 г вершкового масла

  • 1 ч. ложка розпушувача

  • 150 г борошна

  • 50 г цукру

  • щіпка солі

  • Для сирної начинки:
  • 200 г сметани

  • 4 яйця (+1 жовток для змазування)

  • 500 г кисломолочного сиру (краще домашнього)

  • 100 г цукру

  • 100 г родзинок (+ 150 мл коньяку для замочування)

  • 1 ч. ложка крохмалю

  • щіпка солі

  • 0,5 ч. ложки ванільного цукру

  • цедра половини лимона

  • Для глазурі:
  • 0,5 склянки цукрової пудри

  • 1 ст. ложка лимонного соку

Рекомендуємо також рецепт справжнього львівського сирника.

Як приготувати краківський сирник

  • Насамперед приготувати тісто. Просіяне борошно розтерти з маслом в мокру крихту. Додати решту інгредієнтів і замісити еластичне тісто. Розділити на 2 частини: 2/3 і 1/3. Покласти в холодильник на 15 хвилин. Дістати 2/3 тіста і розкачати в пласт товщиною 0,3 см. Другу частину залишити в холодильнику.
  • Розігріти духовку до 200 градусів. Перекласти розкачане тісто (більшу частину) у глибоку форму, застелене пергаментом, сформувати високі бортики, поколоти виделкою і поставити в розігріту духовку. Випікати приблизно 10 хвилин до золотистого кольору.
  • Приготувати начинку. Промиті родзинки попередньо замочити у 150 мл коньяку мінімум на 30 хв., злити рідину, просушити.
  • З’єднати між собою усі інгредієнти для начинки, крім яєць, і перемішати до однорідної гладкої маси. Білки відокремити від жовтків. Спочатку в сирну масу по одному додати жовтки, щоразу добре вимішуючи. Потім білки збити зі щіпкою солі до міцної піни та у кілька прийомів ввести їх в сирну масу.
  • Температуру духовки знизити до 170 градусів. На випечену пісочну основу вилити сирну масу. Другу частину тіста дістати з холодильника, розрізати на тонкі смужки шириною 1 см. Укласти смужки у вигляді сітки поверх сирної маси і змастити жовтком. Випікати при 170 градусах 60-70 хвилин.
  • Спеченому сирнику дати схолонути в духовці. Після чого поставити на кілька годин в холодильник.
  • Повністю охолоджений сирник полити глазур’ю: змішати цукрову пудру з лимонним соком в білу рідкувату масу та чого полити нею пиріг.

Спробуйте ще приготувати німецький сирник з маком.

Якщо вам посмакував краківський класичний сирник, поділіться своїми враженнями від рецепта та поширте його серед друзів у соцмережах.

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.