Картопляний гратен
Гратен – неймовірно смачна і ніжна запіканка із багатьох шарів нарізаної тонкими скибками картоплі в ароматній вершковій заливці.
Ingredients
700–800 г картоплі
500 г вершків
2 зубці часнику
мускатний горіх, сіль, чорний перець, масло (для змащення форми)
Рекомендуємо також приготувати картопляні зрази з м’ясом.
Directions
- Картоплю почистити, помити, нарізати кільцями товщиною 3 мм. Почищений часник дрібно порізати.
- Форму змастити маслом, викласти шар картоплі, частково накладаючи пластинки одна на одну, посолити, поперчити, приправити мускатним горіхом і подрібненим часником, по краях форми налити вершки.
- Потім викласти ще два шари картоплі, так само посипати їх спеціями і залити вершками.
- Форму накрити кришкою або фольгою, поставити у розігріту до 180 градусів духовку приблизно на 1 год.
- Гратен готовий, якщо кінчик гострого ножа легко пронизує картоплю. За 15–20 хв до готовності кришку зняти, щоб верхній шар картоплі зарум’янився.
- Готується гратен без сиру, але, на бажання, цей інгредієнт можна додати (за 20 хв до готовності викласти на картоплю шар тертого сиру).
Спробуйте також рецепт картопляних галушок з грибами.