26.02.2015

Картопля

Важко уявити, що б ми їли, якби у світі раптом зникла картопля. Не даремно її називають «другим хлібом». Картопля справді стратегічно важливий продовольчий продукт у світі. Для слов’ян же вона давно стала національним продуктом та незамінним інгредієнтом багатьох страв. Про популярність картоплі можна судити за різноманіттям її назв. Зокрема, тільки в Україні зафіксовано більш як 35 народних найменувань цього продукту: бульба, бараболя, крумплі, барабурка, боришка, мандибурка, бандурка, барабіль, бараболька, картопа, картох й багато інших.

Картопля починає свою історію з території Південної Америки, там і досі можна знайти дикі рослини картоплі. Стародавні індіанці вживали картоплю в їжу аж 14 тисяч років тому. Одомашнити цю культуру встигли ще до нашої ери у районі сучасного південного Перу. На територію Європи картопля потрапила у середині XVI століття. Спочатку європейці використовували цю рослину, як і помідори, з декоративною метою. Її кущами прикрашали клумби, а з квіток робили букети. Лише на початку XIX століття картоплю почали активно вживати у їжу. На територію Російської імперії картоплю привіз у першій половині XVIII століття Петро І й всіляко сприяв її розведенню. На території сучасної України картопля вперше з’явилась у 1680-х роках. Король Ян ІІІ Собеський спробував у Відні страву з картоплі, яка йому дуже сподобалась, тож він вирішив розвести цю культури у межах своїх володінь. Так картопля з’явилась у Жовкві, Золочеві, Янові, Поморянах та Олеську. За іншою версією, вперше картопля з’явилась в Україні 1780 році при маєткові графа Потоцького. Так чи інакше ‒ з того часу вона нікуди не зникала зі столів українців.

kartofel7

Сьогодні картоплю вирощують у всіх регіонах України, на городах населення під неї відводять 70% площі. Окрім того, що картопля ‒ цінний продукт харчування, її використовують ще й для виробництва крохмалю, молочної кислоти, ацетону та спирту. Картопляний крохмаль є обов’язковим компонентом для виготовлення більше як 500 найменувань продукції.

З ХХ століття картопля активно використовується у кулінарії на всіх континентах. Можна сміливо стверджувати, що це ‒ один з основних продуктів харчування людства поряд з рисом та пшеницею. Бульба забезпечує організм людини у багатьох поживних елементах, адже має значний вміст вітамінів, амінокислот, крохмалю та інших мінеральних сполук.

18

Як стверджують кулінари, із картоплі можна приготувати більше 1000 страв: її можна варити, тушкувати, смажити й пекти. Попри те, що страви з картоплі є дуже поживними й ситними, вона вважається продуктом низької калорійності ‒ щоб отримати 100 калорій потрібно аж 158 грамів картоплі.

original-1349939479

У кулінарії використовуються тільки столові сорти картоплі, що мають найвищі смакові якості: високий вміст крохмалю та вітаміну С, ніжна м’якоть жовтого кольору. Бульби таких сортів зазвичай округлі, овальні або продовгуваті. Купуючи на ринку картоплю, в першу чергу варто звертати увагу на те, яка вона всередині ‒ картопля білого кольору найімовірніше відноситься до столово-технічних сортів, вона водяниста й не смачна.

Що треба знати, готуючи з картоплі:

  • При очищенні картоплі варто знімати якомога тонший шар шкіри, оскільки найбільше корисних речовин міститься на поверхні, а не в серцевині картоплі. Натомість навесні треба зрізати трохи товстіший шар, особливо якщо картопля вже проросла, ‒ на поверхні збирається соланін (отруйна речовина), також його дуже багато у зелених бульбах.
  • Хоча за калорійністю картопля перевершує інші овочі у 3-5 разів, вона вважається продуктом з низькою щільністю енергії.
  • Очищеною картоплю варто зберігати у воді не більше години, потім вона втрачає смакові якості.
  • Під час смаження у картоплі руйнується тільки близько 25% вітаміну С, смаження у фритюрі зберігає майже увесь вміст вітаміну. Якщо варити картоплю, заливши її холодною водою, втратимо 30% вітаміну С, якщо вкинемо в окріп ‒ тільки 7%.
  • Аби натерта на деруни картопля не темніла, в неї вливають трохи спареного молока.
  • Сипкі сорти картоплі неможливо зварити для використання у салатах, адже вони дуже розварюються. Щоб таку картоплі можна було використовувати у вінегретах, під час варіння у воду варто додати огіркового або капустяного розсолу чи оцту.

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.