23.07.2015

Кабачок — «крабове м’ясо» за доступною ціною

Трохи більше тридцяти років тому кабачок називали зеленим італійським сквошем. Хоча американці досі з цим не погоджуються, адже сквош – уродженець Північної Америки. Протягом тисячоліть корінні мешканці Америки – індіанці використовували цей овоч у їжу. Щоправда, їли вони не м’якоть сквошу, а насіння. Вважається, що саме слово «сквош» запозичене з мови індіанців штату Массачусетс, що означає «з’їдений сирим» або «неприготований».


Сквош

Одним словом сквош — це усі плоди родини гарбузових, до якої належить і кабачок.

Сьогодні кабачок не тільки визнаний, а й улюблений овоч садівників. А популярним він став завдяки своїй універсальності, адже з кабачка можна приготувати і салати, і основні страви, і десерти, і навіть спекти хліб.

Рецепт класичної кабачкової ікри. Вам сподобається!

кабачкова запіканкаПерша згадка назви кабачка датується 1929 роком і належить американцям. Хоча почали використовувати кабачок значно раніше. Про появу цього овочу існує навіть легенда. Кілька тисяч років тому узбережжя Індійського океану заселяли сім’ї рибаків, які харчувалися і виживали тільки завдяки рибі. Чоловіки часто виходили у відкритий океан для кращої риболовлі. На березі ж в очікуванні риби залишалися жінки і діти. Одного дня жінки вирішили звернутися до богів, щоб ті послали їм плід, який буде такий же ніжний і смачний, як риба, але ростиме на землі. Жінки молили богів про те, щоб шкірка плоду була, як панцир черепахи, смак, як м’ясо краба, а колір, як море при нічному місяці. Боги послухали жінок і послали їм кабачок. Тому дуже часто цей овоч називали даром богів.

Приготуйте кабачкову запіканка з плавленим сиром.

пісний салат

Рецепт легкого кабачкового супу.

Правда це чи ні, достеменно не відомо. А от те, що в 16 столітті насіння кабачка до Європи привіз Христофор Колумб, – історичний факт. Хоча дивну рослину, завезену з-за океану, прийняли не усі європейці. Спочатку використовували кабачок як декоративну рослину. А пізніше почали готувати. Страви з кабачка спочатку зовсім не смакували європейським гурманам, адже кухарі використовували тільки найбільші плоди. І лише тоді, коли французькі кухарі стали обирати для приготування страв найменші і наймолодші овочі, кабачок набув популярності.

кабачкові деруни

Спробуйте приготувати млинці з кабачків

Нині з кабачка готують безліч страв. Переваги цього овоча – беззаперечні насамперед через ультранизький вміст калорій. Одна чашка нарізаних кабачків містить усього 19 калорій. Це на 40-50 відсотків нижче, ніж такого ж розміру порція брокколі чи брюссельської капусти – овочів, які теж славляться своєю низькокалорійністю. До того ж кабачок – настільки універсальний продукт, що використовувати його можна в найрізноманітніших варіаціях.

Kabak

А чи знали ви, що окрім плоду, можна їсти навіть квіти, з яких виростає кабачок? У кількох французьких ресторанах подають фаршировані кабачкові квіти. Здебільшого у якості начинки використовують рис і морепродукти, але трапляються й інші варіації, наприклад, овочеве рагу. А ще квіти можна підсмажити і подавати зі сметанно-часниковим соусом айолі.

Рецепт хрустких кабачкових паличок. Неймовірно смачно!

кабачки гриль

Ось такий овоч, багатий історією, росте на наших з вами городах. Тому шукайте рецепти і дивуйте своїх близьких, а головне – експериментуйте, адже дороге «крабове м’ясо» за безцінь росте на грядці.

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.