13.05.2015

Кекси на кефірі

Випічка на кефірі – це завжди швидко, смачно і корисно. Рецепти кексів і кексів на кефірі – це те, що повинна знати кожна хазяйка. Кефір можна замінити на молоко, якщо раптом воно скисло і ви не знаєте, що з ним робити.

Порадуйте себе, своїх друзів та рідних смачною випічкою до чаю, кави, раптового застілля.

Кожна країна може похвалитися власними особливими рецептами кексів. Українська паска теж належить до кексового сімейства. Пропонуємо вам український рецепт кексів на кефірі.

Цей простий і доступний рецепт кексів у формочках неодмінно приживеться на вашій кухні і неодноразово виручатиме в моменти, коли рідні вимагатимуть солоденького – тут і зараз.

Якщо маєте формочки – чудово, якщо ні – не біда, тісто можна випікати в одній великій формі чи просто на деко.

Інгредієнти

Спробуйте також приготувати сирні кексики у формочках.

Приготування

  • Щоб приготувати смачні кекси на кефірі або кислому молоді, для початку слід узяти 200 г вершкового масла або маргарину і розтопити його на водяній бані. Краще обрати масло – буде смачніше.
  • Викласти розтоплене масло в посудину середніх розмірів і всипати до нього 2 склянки цукру. Перемішати. Перетерти цукор з маслом до повного розчинення, щоб не залишалося грудочок. Це буде просто зробити в гарячому маслі.
  • Додати ванільного цукру для аромату, все ще раз добре перемішати і дати охолонути самостійно або остудити в холодильнику.
  • Коли суміш охолоне, влити до неї одну склянку свіжого кефіру або кислого коров’ячого молока.
  • Окремо збити 2 курячих яйця. Додати до суміші. Якщо ви полюбляєте ніжну випічку, спробуйте замість яєць додати лише жовтки.
  • Тепер час борошна. 200 г борошна просіяти і, поступово помішуючи, всипати до суміші. Перемішувати тісто слід дуже обережно, однак досить швидко. Згодиться вінчик або блендер. За консистенцією тісто для кексів має бути в’язким, схожим на жирну сметану.
  • Частину борошна можна замінити на крохмаль, тоді кекси довше будуть залишатися свіжими і не черствітимуть.
  • До замішаного тіста ввести наповнювач. Цукати, горіхи, шматочки шоколаду, мак, родзинки,курага, інші сухофрукти – будь-що, що вам подобається. Смаку кексам додадуть також кориця, цедра цитрусових, кардамон чи інші приправи.
  • Формочки для випікання змастити жиром і присипати борошном. Можна вкласти паперові кошички для кексів. Силіконові форми змащувати не треба.
  • Добре розігріти духовку до 200 градусів.
  • За допомогою ложки викладати тісто у формочки на 2/3 об’єму.
  • Випікати при 180-200 градусах 20-25 хвилин. Ще швидше готуються кекси в мультиварці.
  • В духовці кексики повинні піднятися і зарум’янитися. Готовність можна перевірити дерев’яною зубочисткою чи сірником. Якщо після проколу залишається вологе тісто, кекс ще не готовий.
  • Не варто відкривати духовку в процесі випікання. Перепад температури може нашкодити випічці.
  • Коли кекси будуть готові, дати їм ще трохи постояти в духовці, після чого вийняти. Не слід витягати кекси з формочок, коли вони ще гарячі. Якщо ви використовуєте паперові, то подавати можна просто в них.
  • Для прикраси посипати готові кекси цукровою пудрою, ягодами, шматочками фруктів, солодким джемом – тут можна проявити фантазію.

Рекомендуємо також рецепт американських кексиків з чорницями.

Якщо вам сподобався  рецепт кексів на кефірі, опишіть свої враження в коментарях.

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.