Жульєн з куркою і грибами
Жульєн – улюблена і популярна страва з грибів, морепродуктів або курячого м’яса, запечена у вершковому соусі під скоринкою з сиру. Перша згадка назви «жульєн» зустрічається в кулінарній книзі французького кухаря Ф. Массіало і означає воно саме особливий спосіб нарізки овочів для супу або салату (кільцями або півкільцями).
Близьким родичем жульєну є французький кокот (гаряча грибна або м’ясна страва під молочним соусом, менш відома серед українських гурманів). Але в будь-якому разі жульєн вартий того, щоб його приготувати. Бо такої суперніжної курятини з вершковим смаком ви точно не куштували.
Інгредієнти для жульєну
300 г відвареного курячого м’яса
400 г печериць
1 цибулина
2 ст. ложки вершкового асла
1 ст. ложка борошна
150 мл молока
2 ст. ложки сметани
100 г твердого сиру
сіль, перець.
Скуштуйте також курячі тефтелі у сметанному соусі.
Як приготувати жульєн
- Цибулю порізати тонкою соломкою (півкільцями) і обсмажити в 1 ст. ложці вершкового масла, додати порізані дрібною соломкою гриби і продовжувати смажити, наприкінці додати курятину (теж дрібно порізану) і все разом прогріти, посолити, поперчити.
- Приготувати соус: борошно обсмажити в 1 ст. ложці вершкового масла до кремового кольору, влити молоко і старанно розмішати, щоб не було грудочок.
- Неперервно помішуючи, довести до кипіння, додати сметану, сіль, перець і знову довести до кипіння.
- У формочки для жульєну викласти гриби з м’ясом, залити соусом і посипати тертим твердим сиром.
- Запікати в духовці за температури 170 градусів до золотистої шкірочки.
- Сир можна додавати прямо в гарячий соус, тоді посипати зверху кожну порцію не потрібно.
Рекомендуємо також рецепт сирного соусу Бешамель.