Сирні кексики «Гості на порозі»

Кекси – страва англійська, однак вона чудово прижилася і в українських родинах. Перший рецепт кексів можна віднайти ще в Давньому Римі, коли горіхи, родзинки і гранат перемішувалися в ячмінному пюре. Сьогодні кексами називають здобну випічку з вкрапленнями начинки, горіхів, цукатів, родзинок.

Англійський сирний кекс – родич української паски. Однак за технологією приготування кекси ближчі до бісквітів. На відміну від пасок, сирні кекси випікають в чавунному посуді або в глиняному. Тісто кексів більш рідке, для його випікання форма змащується маслом і зазвичай викладається спеціальним промащеним папером, пергаментом.

Знання, як приготувати сирні кекси, знадобляться для особливих випадків, коли потрібно чимось пригостити несподіваних гостей, а на приготування залишаються хвилини. Сирні кексики «Гості на порозі» – це швидко, просто, смачно і по-святковому. Сирні кекси в силіконових або паперових формочках – саме те, що виручить господиню в будь-якій ситуації.


Інгредієнти для кексів

0,5 кг кисломолочного сиру

5 столових ложок манки

4 яйця

4 столові ложки цукру

1 пачка ванільного цукру

дрібка солі

жменя ягід, родзинок або іншого смачного начиння за смаком.

 

Рекомендуємо спробувати рецепт сирного печива.

Як приготувати сирні кекси

Існує безліч рецептів сирних кексів, які різняться між собою інгредієнтами та технологією приготування. Пропонуємо приготувати сирні кекси без борошна – це оригінально, просто і дуже смачно.

У глибоку посудину розбити 4 свіжих курячих яйця. Додати 4 столових ложки цукру. Все добре збити. Щоб кекс вийшов більш м’яким та ніжним, одне яйце можна замінити на два жовтки.

До отриманою суміші викласти 0,5 кг кисломолочного сиру. Сир перетерти з яйцями і цукром. Якщо ви додаєте домашній сир, який зазвичай буває грудочками, доцільно скористатися блендером, щоб маса вийшла однорідною.

Додати 5 столових ложок манної крупи. Саме манка і замінить борошно.

Посолити і все добре перемішати.

Родзинки або ягоди для начиння облити окропом та висушити на рушнику. Додати в тісто. Перед цим їх можна злегка обваляти в борошні.

Щоб тісто для сирних кексів вийшло більш ароматним, до нього можна додати пакетик ванільного цукру, мигдалеву чи цитрусову ароматичну добавку. Чудово в сирних кексах смакує кориця.

Духовку розігріти до 180 градусів.

Підготувати формочки, можна силіконові або одноразові з паперу, – які у вас знайдуться. Чудово підійде чавунна форма або глиняна. Чавунні і глиняні форми бувають як порційні – для маленьких кексиків, так і для випікання одного великого кексу. Перед використанням такі форми слід змастити маслом і викласти пергаментом, папером для випікання.

Готове тісто викласти в форму чи формочки.

Готують сирні кекси впродовж 15-20 хвилин у духовці, розігрітій до 180 градусів, або 8 хвилин у мікрохвильовій печі. Під час випікання кексів духовку ні в якому разі не можна відкривати, адже зміна температури може нашкодити страві.

Перевірити готовність кексів можна за допомогою дерев’яної палички чи зубочистки. Слід проколоти кожен виріб. Якщо паличка залишиться сухою, значить кекси готові.

Якщо раптом всередині кекс усе ще сирий, але зверху на ньому вже з’явилася скоринка, слід накрити кекси папером для випікання і залишити їх випікатися далі.

Після випікання дати кексам охолонути, інакше їх важко буде витягати з формочок.

Смакують сирні кекси зі сметаною або варенням. Готові кекси можна присипати цукровою пудрою, приготувати солодку глазур або вигадати інші смачні прикраси.

 

Спробуйте також приготувати справжній львівський сирник.

 

Якщо вам сподобався рецепт сирних кексиків «Гості на порозі», будь ласка, прокоментуйте його та поширте у соціальних мережах.

Цікаво? Сподобалось? Поділись з друзямиPin on Pinterest9Share on VKTweet about this on TwitterShare on Reddit0Share on Google+0Share on Facebook0Print this pageEmail this to someone