Шість найкращих рецептів соусів до овочів
Овочева тарілка – ідеальний варіант, коли потрібно швидко і легко перекусити. Просто поріжте улюблені овочі (огірки, помідори, селеру, болгарський перець) не надто дрібними шматками і викладіть по краях тарілки. Цвітну капусту, броколі, баклажани чи кабачки можна приготувати на парі або спекти на грилі. А посередині завершальним штрихом викладіть густий соус для овочів. Кожен шматочок вмочуйте в соус і смакуйте. А рецепти шести соусів від «Їсти» допоможуть урізноманітнити овочеве меню.
1. Рецепт жовткового соусу
Соус із яєчних жовтків чудово підійде до варених, печених овочів, а також смакуватиме з овочами, приготованими на парі.
Перегляньте також рецепт соусу “Цацики”.
Ingredients
3 яєчні жовтки
130 мл натурального йогурту без наповнювчів
1 ч. ложка гірчиці
0,5 ч. ложки солі
1 ч. ложку цукру
чорний перець мелений, каррі на смак.
Directions
- 130 мл натурального йогурту без наповнювачів
- Поставити каструльку з жовтками на водяну баню і продовжувати збивати. Не перестаючи помішувати, тоненькою цівкою влити йогурт, а потім покласти гірчицю. Через 5 хвилин, коли маса загусне до консистенції густого майонезу, зняти каструльку з водяної бані і перелити в соусник.
- У готовий соус додати каррі та поперчити. Подавати до овочів гарячим.
2. Рецепт сирного соусу із зеленню
Густий, корисний і низькокалорійний сирний соус уже встиг стати улюбленим. Він чудово поєднується і з рибою, і з м’ясом, і особливо смакує з овочами.
Рецепт класичного соусу “Бешамель”.
Ingredients
250 г нежирного кисломолочного сиру
1 пучок зелені
1 ст. ложка лимонного соку
2 ч. ложки цедри лимона
2 зубці часнику
3 ложки оливкової олії
сіль
Directions
- Зелень порізати, покласти в чашу блендера, додати сир, оливкову олію, очищений часник, сік і цедру лимона.
- Змолоти всі інгредієнти до однорідного стану. Якщо соус вийшов надто густим, можна розбавити йогуртом, кефіром або оливковою олією.
3. Рецепт бурякового соусу з часником
Буряк зміцнює імунітет, поліпшує роботу травної системи і допомагає виводити шлаки і токсини з організму. А ще з буряка можна приготувати дуже апетитний соус до овочевої тарілки.
Рецепт сирного соусу до картоплi.
Ingredients
2 буряки
2 зубці часнику
3 ст. ложки оливкової олії
150 г м’якої бринзи
5 подрібнених волоських горіхів
2-3 ложки натурального йогуртку або кефіру
Directions
- Буряки вiдварити кожушку до готовності. Охолоджені та подрібнені буряки і часник покласти в чашу блендера.
- Додати бринзу й оливкову олію, змолоти до пюреподібного стану. Якщо виходить надто густо, довести до потрібної консистенції, додавши йогурт або кефір.
- Перед подачею посипати соус подрібненими волоськими горіхами.
4. Рецепт соусу песто на сметані
Італійський варіант рецепту соусу «Песто» готується на основі оливкової олії. У нас же в хід іде сметанка – це по-українськи i чудово пiдходить до овочiв.
Ingredients
3 ч. ложки сметани
2 ст. ложки тертого пармезану
3 зубки часнику
5 листочків свіжого базиліку
гілчока свіжого кропу
Directions
- Тертий пармезан, сметану, часник, кріп та базилік покласти в чашу блендера і збити до однорідної консистенції.
- Можна подавати як до овочів, так і до м’яса, а можна покласти в баночку і взяти із собою на роботу чи на пікнік.
5. Рецепт баклажанового соусу з горіхами
Баклажановий соус з горіхами – дієтичний, поживний, ароматний і чудово поєднується з будь-якими овочами. А горішки додають йому своєрідних пікантних ноток.
Рецепт македонського гострого соусу з томатiв.
Ingredients
1 великий бакалажан
3 ст. ложки оливкової олії
2 ст. ложки лимонного соку
0,5 склянки волоських або кедрових горіхів
сіль та перець
Directions
- Розрізати баклажан уздовж навпіл, наколоти виделкою, посолити і залишити на 15-20 хв. Коли виділиться сік, змити його водою, промокнути баклажани паперовою серветкою і запекти в духовці до готовності (20-25 хв.).
- Горіхи подрібнити у блендері в дрібну крихту.
- Із запеченого баклажана ложкою вийняти м’якоть, покласти її в чашу блендера до горіхів.
- Додати оливкову олію, сіль, перець, сік лимона і подрібнити до однорідного стану. Соус готовий.
6. Рецепт класичного сирного соусу
Улюблений багатьма сирний соус стане справжньою родзинкою в овочевій тарілці. Крім того, такий соус досить поживний i калорiйний.
Рецепт соусу бешамель з сиром.
Ingredients
1 скл. тертого сиру чедер
3 ст. ложки вершкового масла
3 ст. ложки пшеничного борошна
0,5 чайної ложки сухої гірчиці
сіль та перець за смаком
Directions
- Розтопити вершкове масло в невеликій каструльці на середньому вогні.
- Додати борошно, гірчицю і добре перемішати до однорідного стану. Стежте, щоб колір маси не змінився. Постійно помішуючи, повільно ввести молоко, щоб не утворилися грудочки. Варити протягом 1 хвилини, поки соус трохи не загусне.
- Додати сир і перемішати до однорідної маси. Зняти соус з вогню, посолити і поперчити.