До борщу: 8 найкращих рецептів пампушок з часником

В Україні пампушки стоять в одному асоціативному ряду з галушками, варениками, борщем та салом. Однак несправедливо було б назвати їх головним кулінарним символом України, швидше – додатковим. Бо зазвичай ця дріжджова випічка (хоча може бути й не дріжджова, а іноді й не зовсім випічка) подається як додаток до українського борщу.

Сучасні ж господині охоче готують ці апетитні несолодкі булочки у якості замінника хліба і подають їх до будь-якої рідкої чи основної страви або навіть просто із соусом.


12 секретів, як приготувати смачні пампушки

8 найкращих рецептів пампушок

Рецепт пампушок із часником до борщу.

1. Перед тим як братися до приготування пампушок, обов’язково просійте борошно. Воно насититься киснем, і тісто краще сходитиме, а булочки будуть неймовірно пухкими. Не забудьте перевірити термін придатності на упаковці дріжджів – навіть кілька прострочених днів можуть зіпсувати всю роботу.

2. Класичні пампушки – це пісне дріжджове тісто на рослинній олії, без яєць і масла. Але якщо ви хочете, щоб тісто було більш здобним, будь ласка – можна додати і те, й інше. Однак не перестарайтеся – занадто багато масла та яєць зроблять тісто важким і глевким.

3. Не сипте занадто багато борошна. Тісто має бути м’яким і «слухняним» – тоді пампушки легко формуватимуться, добре сходитимуть і в готовому вигляді будуть повітряними і м’якими.

4. Якщо тісто липне до рук, змастіть їх олією – так легше формувати пампушки, і після випікання вони легко відділятимуться одна від одної.

8 найкращих рецептів пампушок

Рецепт сирних пампушок

5. Борошно різних виробників має різну щільність і рівень помелу. Тому сипте не все відразу. Кількість борошна, вказану у рецепті, іноді слід коригувати – додаючи або зменшуючи його масу.

6. Тісто на пампушки має бути добре вимішене – не менше 15 хвилин. Якщо маєте хлібопічку чи кухонний комбайн – скористайтеся їх допомогою.

7. Для того, щоб зверху утворилася рум’яна блискуча скоринка, перед випіканням змастіть кожну пампушку збитим яйцем чи молоком, або підсолодженою водою.

8. Випікати пампушки потрібно в добре розігрітій духовці. У якості форми для запікання найкраще підійде металеве деко, змащене жиром або встелене пергаментом. Якщо ж такого не маєте, виручить і звичайна сковорода.

8 найкращих рецептів пампушок

Рецепт пампушок із часниковою саламахою

9. Смажити пампушки найкраще у глибокій пательні з великою кількістю олії, на невеликому вогні, інакше серединка може залишитися сируватою.

10. Підсмажені пампушки бажано викладати на паперову серветку, щоб увібрати зайву олію.

11. Якщо пампушки випікалися в духовці, їх гарячими потрібно полити часниковою заправкою і дати кілька хвилин, щоб просякнули ароматом.

12. Доки пампушки повністю не охолонуть, їх бажано не накривати, інакше вони стануть мокрими.

«Найкласичніший» варіант – пампушки, замішані на дріжджовому тісті, спечені в духовці та рясно присмачені часником. Але існують й інші, не менш цікаві рецепти. 

1. 20-хвилинні пампушки з часником

Найшвидший рецепт пампушок: замісив, зліпив, спік. І не шкодуйте часнику – у пампушках його забагато не буває.

8 найкращих рецептів пампушок

Рецепт ароматних булочок із часником до борщу

Ingredients

  • 1 склянка теплої води

  • 1 ст. ложка цукру

  • 3 ст. ложки олії

  • 0,5 ч. ложки солі

  • 3 склянки борошна

  • 4-5 зубців часнику

Directions

  • У мисці змішати воду, олію, цукор, сіль, дріжджі та просіяне борошно. Замісити м’яке, еластичне тісто.
  • Змастити форму олією чи маргарином. Сформувати кульки і викладати їх на деко на відстані 1 см один від одного, можна щільніше.
  • Дати постояти в теплі буквально 5 хвилин. Змастити підсолодженою водою (1 ч. ложка цукру на 3 ст. ложки теплої води). Поставити в розігріту до 180 градусів духовку. Випікати до готовності.
  • Гарячі пампушки полити часниковою заправкою: розтерти часник зі щіпкою солі, додати 1 ст. ложку олії і 2 ложки теплої води, добре перемішати.

2. Житні заварні пампушки

Рецепт пампушок, у якому поєднуються два види борошна – житнє і пшеничне. Не зашкодить навіть тим, хто на дієті.

8 найкращих рецептів пампушок

Рецепт житнього хліба в домашніх умовах

Ingredients

  • 450 г житнього борошна

  • 120 пшеничного борошна

  • 0,5 скл. окропу

  • 0,5 скл. теплої води,

  • 30 г пресованих дріжджів

  • 1 ст. ложка цукру, щіпка солі

  • 1 ст. ложка олії

  • сіль

  • 3-4 зубці часнику

Directions

  • Просіяти житнє і пшеничне борошно в одну миску, додати сіль. Тонкою цівкою влити окріп, постійно вимішуючи ложкою. Охолодити.
  • Дріжджі розчинити в теплій воді з цукром, вилити в заварене борошно, додати олію. Вимісити тісто, поставити в тепле місце підходити. Коли підійде, обім’яти, сформувати кульки.
  • Деко змазати олією або застелити пергаментом, викласти кульки і поставити в тепле місце на 10-15 хвилин.
  • Пампушки змастити підсолодженою водою і поставити в розігріту до 190 градусів духовку.
  • Випікати пампушки 15-20 хв. Гарячі пампушки посмачити розтертим з олією часником.

3. Пампушки на парі

Найніжніший і найдієтичніший рецепт пампушок. Єдиний його мінус – булочки виходять білі, без характерної рум’яної скоринки. Але на смак це жодним чином не впливає.

8 найкращих рецептів пампушок

7 порад, як вибрати класну пароварку

Ingredients

  • 300 г пшеничного борошн

  • 5 г сухих дріжджів

  • 1 ч. ложка цукру

  • 1 ч. ложка солі

  • 1 ст. ложка олії

  • 1 склянка води

Directions

  • Борошно просіяти.
  • У теплій воді розчинити дріжджі.
  • Влити суміш в борошно, додати сіль, цукор, олію і замісити тісто. Накрити плівкою і дати постояти 30 хв.
  • Розкачати ковбаску і розділити на 14 частин. Змащеними в олії руками сформувати колобки, викласти в піддон пароварки, накрити рушником і дати підійти протягом 15 хвилин.
  • Увімкнути пароварку, дочекатися поки закипить вода, поставити піддон і готувати пампушки при високій температурі 25 хвилин.
  • Парові пампушки найкраще смакують із соусами.

4. Пампушки картопляні

Пампушки із картопляно-дріжджового тіста мають приємну текстуру і довго не черствіють.

8 найкращих рецептів пампушок

Рецепт картопляного хліба, який довго не черствіє 

Ingredients

  • 2 чайні ложки сухих дріжджів

  • 150 г картопляного пюре

  • 200 г борошна

  • півсклянки молока

  • 60 мл олії

  • 1 ч. ложка цукру

  • 1/2 ч. ложки солі

  • 1 яєчний жовток (для змазування)

  • 4 зубці часнику (для заправки)

Directions

  • Дріжджі залити теплим молоком і залишити приблизно на 10 хвилин.
  • Із зазначених інгредієнтів замісити тісто і дати йому постояти в теплому місці, поки воно не збільшиться вдвічі.
  • Поділити тісто на невеликі шматочки, сформувати з них кульки (22-24 шт.) і викласти на змащене деко. Накрити рушником і дати підійти в теплому місці протягом півгодини.
  • Розігріти духовку до 180 градусів. Змастити пампушки жовтком, поставити в духовку і випікати до рум’яної скоринки близько 30 хвилин.
  • Розтерти часник із сіллю, додати 1 ст. ложку олії і 2 ложки теплої води, добре перемішати.
  • Готові гарячі пампушки полити часниковим соусом, дати настоятися 5-7 хвилин і подавати.

5. Смажені пампушки з цибулею в олії

Просто дивовижний рецепт пампушок, які смажать на олії. Цибуля у пампушці розкриває всю повноту смаку і надає приємного аромату.

8 найкращих рецептів пампушок

Рецепт італійського хліба з цибулею, сиром та помідорами 

Ingredients

  • 0,5 л теплої води

  • 3 цибулини

  • 1 ч. ложка цукру

  • 11 г сухих дріжджів

  • борошно (до консистенції тіста, як на оладки)

  • олія для смаження

Directions

  • У воді розчинити дріжджі. Додати цукор, сіль, дрібно порізану цибулю, борошно, щоб вийшло негусте тісто. Все добре вимішати ложкою і залишити в теплому місці на 1 годину.
  • Коли тісто підійде, набирати по трохи ложкою і викладати в розігріту пательню з олією. Смажити на невеликому вогні з обох боків до золотистого кольору.

6. Пампушки на огірковому розсолі

Вам неодмінно сподобається рецепт пампушок на розсолі, особливо якщо ви заощадлива господиня і нічого не виливаєте у помийне відро. А ще у цих булочок просто чудовий аромат.

8 найкращих рецептів пампушок

Рецепт пісного печива на огірковому розсолі

Ingredients

  • 3 скл. пшеничного борошна

  • 1 скл. огіркового розсолу

  • 1 ч. ложка сухих дріжджів,

  • 2 ст. ложки цукру

  • 2 ст. ложки олії

  • 1 яєчний жовток (для змащування)

Directions

  • У теплий розсіл всипати дріжджі, 1 ст. ложку цукру і 1 склянку борошна. Поставити в тепле місце до появи пухирців хвилин на 25-30.
  • Додати решту цукру, олію та борошно. Вимісити м’яке, не туге тісто і залишити його в теплому місці.
  • Коли тісто підніметься, поділити його на невеликі кульки і викласти на змащене деко. Тим часом розігріти духовку до 180 градусів. Змастити пампушки жовтком, трішки розведеним водою.
  • Випікати 20 хвилин, до появи рум’яної скоринки.

7. Смажені картопляні пампушки з сиром та часником

Рецепт смажених на олії пампушок, які смакуватимуть і з борщем, і з супом, і навіть з кухлем пива. Тільки у цьому разі солі додайте більше.

8 найкращих рецептів пампушок

Рецепт картопляних палюшок із картоплею та сиром

Ingredients

  • 400 г картоплі

  • 400 г кисломолочного сиру

  • 50 г вершкового масла

  • 1 яйце

  • 3 ст. ложки борошна

  • сіль

  • 4 зубці часнику

  • сушений кріп (або будь-яка інша свіжа чи сушена зелень)

  • панірувальні сухарі, олія для смаження

Directions

  • Зварити в підсоленій воді картоплю. Воду злити, додати масло, потовкти як на пюре. Коли схолоне, додати туди сир, яйце, зелень.
  • Сформувати пампушки довільної форми: кульки, кружечки, квадратики.
  • Запанірувати в сухарях і обсмажити у великій кількості розігрітої олії з обох боків до золотистої скоринки.

8. Ліниві пампушки «Свистуни»

Найпростіший і найдешевший рецепт пампушок. Якщо на плиті доварюється борщ, а ви помітили, що до нього немає нічого смачненького, цілком вистачить часу, щоб виправити ситуацію.

8 найкращих рецептів пампушок

А на десерт – рецепт солодких пампухів з маком

Ingredients

  • 1 скл. кефіру

  • 2 скл. борошна

  • 0,5 ч. ложки соди

  • сіль

  • часник, олія для смаження

Directions

  • З борошна, кефіру, солі та соди замісити м’яке тісто, як на вареники. Накрити його рушником і дати «відпочити» хвилин 15. Розкотити корж товщиною в півсантиметра, порізати на квадратики чи ромбики.
  • Смажити «Свистуни» у великій кількості олії  до золотистого кольору.
  • Викласти на паперову серветку, щоб ввібрала жир. Поки теплі, викласти в глибоку посудину, полити часниковою заправкою.
  • Накрити кришкою, добре струснути, щоб часниковий аромат охопив кожен шматочок, і подати до борщу.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора