До борщу: 8 найкращих рецептів пампушок з часником
В Україні пампушки стоять в одному асоціативному ряду з галушками, варениками, борщем та салом. Однак несправедливо було б назвати їх головним кулінарним символом України, швидше – додатковим. Бо зазвичай ця дріжджова випічка (хоча може бути й не дріжджова, а іноді й не зовсім випічка) подається як додаток до українського борщу.
Сучасні ж господині охоче готують ці апетитні несолодкі булочки у якості замінника хліба і подають їх до будь-якої рідкої чи основної страви або навіть просто із соусом.
12 секретів, як приготувати смачні пампушки
Рецепт пампушок із часником до борщу.
1. Перед тим як братися до приготування пампушок, обов’язково просійте борошно. Воно насититься киснем, і тісто краще сходитиме, а булочки будуть неймовірно пухкими. Не забудьте перевірити термін придатності на упаковці дріжджів – навіть кілька прострочених днів можуть зіпсувати всю роботу.
2. Класичні пампушки – це пісне дріжджове тісто на рослинній олії, без яєць і масла. Але якщо ви хочете, щоб тісто було більш здобним, будь ласка – можна додати і те, й інше. Однак не перестарайтеся – занадто багато масла та яєць зроблять тісто важким і глевким.
3. Не сипте занадто багато борошна. Тісто має бути м’яким і «слухняним» – тоді пампушки легко формуватимуться, добре сходитимуть і в готовому вигляді будуть повітряними і м’якими.
4. Якщо тісто липне до рук, змастіть їх олією – так легше формувати пампушки, і після випікання вони легко відділятимуться одна від одної.
5. Борошно різних виробників має різну щільність і рівень помелу. Тому сипте не все відразу. Кількість борошна, вказану у рецепті, іноді слід коригувати – додаючи або зменшуючи його масу.
6. Тісто на пампушки має бути добре вимішене – не менше 15 хвилин. Якщо маєте хлібопічку чи кухонний комбайн – скористайтеся їх допомогою.
7. Для того, щоб зверху утворилася рум’яна блискуча скоринка, перед випіканням змастіть кожну пампушку збитим яйцем чи молоком, або підсолодженою водою.
8. Випікати пампушки потрібно в добре розігрітій духовці. У якості форми для запікання найкраще підійде металеве деко, змащене жиром або встелене пергаментом. Якщо ж такого не маєте, виручить і звичайна сковорода.
Рецепт пампушок із часниковою саламахою
9. Смажити пампушки найкраще у глибокій пательні з великою кількістю олії, на невеликому вогні, інакше серединка може залишитися сируватою.
10. Підсмажені пампушки бажано викладати на паперову серветку, щоб увібрати зайву олію.
11. Якщо пампушки випікалися в духовці, їх гарячими потрібно полити часниковою заправкою і дати кілька хвилин, щоб просякнули ароматом.
12. Доки пампушки повністю не охолонуть, їх бажано не накривати, інакше вони стануть мокрими.
«Найкласичніший» варіант – пампушки, замішані на дріжджовому тісті, спечені в духовці та рясно присмачені часником. Але існують й інші, не менш цікаві рецепти.
1. 20-хвилинні пампушки з часником
Найшвидший рецепт пампушок: замісив, зліпив, спік. І не шкодуйте часнику – у пампушках його забагато не буває.
Рецепт ароматних булочок із часником до борщу
Ingredients
1 склянка теплої води
1 ст. ложка цукру
3 ст. ложки олії
0,5 ч. ложки солі
3 склянки борошна
4-5 зубців часнику
Directions
- У мисці змішати воду, олію, цукор, сіль, дріжджі та просіяне борошно. Замісити м’яке, еластичне тісто.
- Змастити форму олією чи маргарином. Сформувати кульки і викладати їх на деко на відстані 1 см один від одного, можна щільніше.
- Дати постояти в теплі буквально 5 хвилин. Змастити підсолодженою водою (1 ч. ложка цукру на 3 ст. ложки теплої води). Поставити в розігріту до 180 градусів духовку. Випікати до готовності.
- Гарячі пампушки полити часниковою заправкою: розтерти часник зі щіпкою солі, додати 1 ст. ложку олії і 2 ложки теплої води, добре перемішати.
2. Житні заварні пампушки
Рецепт пампушок, у якому поєднуються два види борошна – житнє і пшеничне. Не зашкодить навіть тим, хто на дієті.
Рецепт житнього хліба в домашніх умовах
Ingredients
450 г житнього борошна
120 пшеничного борошна
0,5 скл. окропу
0,5 скл. теплої води,
30 г пресованих дріжджів
1 ст. ложка цукру, щіпка солі
1 ст. ложка олії
сіль
3-4 зубці часнику
Directions
- Просіяти житнє і пшеничне борошно в одну миску, додати сіль. Тонкою цівкою влити окріп, постійно вимішуючи ложкою. Охолодити.
- Дріжджі розчинити в теплій воді з цукром, вилити в заварене борошно, додати олію. Вимісити тісто, поставити в тепле місце підходити. Коли підійде, обім’яти, сформувати кульки.
- Деко змазати олією або застелити пергаментом, викласти кульки і поставити в тепле місце на 10-15 хвилин.
- Пампушки змастити підсолодженою водою і поставити в розігріту до 190 градусів духовку.
- Випікати пампушки 15-20 хв. Гарячі пампушки посмачити розтертим з олією часником.
3. Пампушки на парі
Найніжніший і найдієтичніший рецепт пампушок. Єдиний його мінус – булочки виходять білі, без характерної рум’яної скоринки. Але на смак це жодним чином не впливає.
7 порад, як вибрати класну пароварку
Ingredients
300 г пшеничного борошн
5 г сухих дріжджів
1 ч. ложка цукру
1 ч. ложка солі
1 ст. ложка олії
1 склянка води
Directions
- Борошно просіяти.
- У теплій воді розчинити дріжджі.
- Влити суміш в борошно, додати сіль, цукор, олію і замісити тісто. Накрити плівкою і дати постояти 30 хв.
- Розкачати ковбаску і розділити на 14 частин. Змащеними в олії руками сформувати колобки, викласти в піддон пароварки, накрити рушником і дати підійти протягом 15 хвилин.
- Увімкнути пароварку, дочекатися поки закипить вода, поставити піддон і готувати пампушки при високій температурі 25 хвилин.
- Парові пампушки найкраще смакують із соусами.
4. Пампушки картопляні
Пампушки із картопляно-дріжджового тіста мають приємну текстуру і довго не черствіють.
Рецепт картопляного хліба, який довго не черствіє
Ingredients
2 чайні ложки сухих дріжджів
150 г картопляного пюре
200 г борошна
півсклянки молока
60 мл олії
1 ч. ложка цукру
1/2 ч. ложки солі
1 яєчний жовток (для змазування)
4 зубці часнику (для заправки)
Directions
- Дріжджі залити теплим молоком і залишити приблизно на 10 хвилин.
- Із зазначених інгредієнтів замісити тісто і дати йому постояти в теплому місці, поки воно не збільшиться вдвічі.
- Поділити тісто на невеликі шматочки, сформувати з них кульки (22-24 шт.) і викласти на змащене деко. Накрити рушником і дати підійти в теплому місці протягом півгодини.
- Розігріти духовку до 180 градусів. Змастити пампушки жовтком, поставити в духовку і випікати до рум’яної скоринки близько 30 хвилин.
- Розтерти часник із сіллю, додати 1 ст. ложку олії і 2 ложки теплої води, добре перемішати.
- Готові гарячі пампушки полити часниковим соусом, дати настоятися 5-7 хвилин і подавати.
5. Смажені пампушки з цибулею в олії
Просто дивовижний рецепт пампушок, які смажать на олії. Цибуля у пампушці розкриває всю повноту смаку і надає приємного аромату.
Рецепт італійського хліба з цибулею, сиром та помідорами
Ingredients
0,5 л теплої води
3 цибулини
1 ч. ложка цукру
11 г сухих дріжджів
борошно (до консистенції тіста, як на оладки)
олія для смаження
Directions
- У воді розчинити дріжджі. Додати цукор, сіль, дрібно порізану цибулю, борошно, щоб вийшло негусте тісто. Все добре вимішати ложкою і залишити в теплому місці на 1 годину.
- Коли тісто підійде, набирати по трохи ложкою і викладати в розігріту пательню з олією. Смажити на невеликому вогні з обох боків до золотистого кольору.
6. Пампушки на огірковому розсолі
Вам неодмінно сподобається рецепт пампушок на розсолі, особливо якщо ви заощадлива господиня і нічого не виливаєте у помийне відро. А ще у цих булочок просто чудовий аромат.
Рецепт пісного печива на огірковому розсолі
Ingredients
3 скл. пшеничного борошна
1 скл. огіркового розсолу
1 ч. ложка сухих дріжджів,
2 ст. ложки цукру
2 ст. ложки олії
1 яєчний жовток (для змащування)
Directions
- У теплий розсіл всипати дріжджі, 1 ст. ложку цукру і 1 склянку борошна. Поставити в тепле місце до появи пухирців хвилин на 25-30.
- Додати решту цукру, олію та борошно. Вимісити м’яке, не туге тісто і залишити його в теплому місці.
- Коли тісто підніметься, поділити його на невеликі кульки і викласти на змащене деко. Тим часом розігріти духовку до 180 градусів. Змастити пампушки жовтком, трішки розведеним водою.
- Випікати 20 хвилин, до появи рум’яної скоринки.
7. Смажені картопляні пампушки з сиром та часником
Рецепт смажених на олії пампушок, які смакуватимуть і з борщем, і з супом, і навіть з кухлем пива. Тільки у цьому разі солі додайте більше.
Рецепт картопляних палюшок із картоплею та сиром
Ingredients
400 г картоплі
400 г кисломолочного сиру
50 г вершкового масла
1 яйце
3 ст. ложки борошна
сіль
4 зубці часнику
сушений кріп (або будь-яка інша свіжа чи сушена зелень)
панірувальні сухарі, олія для смаження
Directions
- Зварити в підсоленій воді картоплю. Воду злити, додати масло, потовкти як на пюре. Коли схолоне, додати туди сир, яйце, зелень.
- Сформувати пампушки довільної форми: кульки, кружечки, квадратики.
- Запанірувати в сухарях і обсмажити у великій кількості розігрітої олії з обох боків до золотистої скоринки.
8. Ліниві пампушки «Свистуни»
Найпростіший і найдешевший рецепт пампушок. Якщо на плиті доварюється борщ, а ви помітили, що до нього немає нічого смачненького, цілком вистачить часу, щоб виправити ситуацію.
А на десерт – рецепт солодких пампухів з маком
Directions
- З борошна, кефіру, солі та соди замісити м’яке тісто, як на вареники. Накрити його рушником і дати «відпочити» хвилин 15. Розкотити корж товщиною в півсантиметра, порізати на квадратики чи ромбики.
- Смажити «Свистуни» у великій кількості олії до золотистого кольору.
- Викласти на паперову серветку, щоб ввібрала жир. Поки теплі, викласти в глибоку посудину, полити часниковою заправкою.
- Накрити кришкою, добре струснути, щоб часниковий аромат охопив кожен шматочок, і подати до борщу.