Оригінальні страви з кабачків — 7 рецептів

Що приготувати з кабачків? Пропонуємо вам 7 рецептів оригінальних страв з кабачків: рулети з кабачків і курячого філе, кассероль, кабачкова ікра в мультиварці, пісна аджика, чіпси та мафіни.

У літній сезон продовжуємо вас радувати смачними рецептами як нових, так і добре знайомих та випробуваних страв із кабачків. Вони можуть бути дуже різноманітними, оскільки цей овоч вважають одним із найбільш універсальних у кулінарії. Саме тому кабачок популярний у багатьох традиційних кухнях світу і часто з’являється у гастрономічних експериментах.


Страви з кабачків завжди асоціюються з літом і здоровим харчуванням. І це абсолютно виправдано, адже в них стільки користі, вітамінів і прихованого смакового потенціалу! Тож ми зібрали оригінальні рецепти, які допоможуть по-новому розкрити смакові властивості кабачка.

Оригінальні страви з кабачків

1. Кассероль з кабачків, сиру і хліба

Запіканка зі скибочками молодого кабачка, хлібними кубиками, сиром та зеленню в “кассеролі” – керамічній каструльці. Легка і ніжна французька страва в кабачковий сезон!

Інгредієнти для кассеролі

  • 1 молодий кабачок

  • 50–70 г твердого сиру

  • 100 г хліба білого або сірого

  • 1 яйце, півсклянки молока

  • 1 пучок зеленої цибулі

  • пучок кропу і петрушки

  • масло (для змащування форми)

  • перець , сіль за смаком

Приготування запіканки з кабачків

  • Нарізати кабачок тонкими скибочками. Тушкувати декілька хвилин кабачки в каструльці, додавши трохи води, до м’якості. Трохи посолити.
  • Нарізати хліб кубиками 1×1 см. Сир нарізати кубиками трохи дрібнішими, ніж хліб. Дрібно посікти зелену цибулю, петрушку і кріп. Збити яйце з молоком, дрібкою солі і чорним меленим перцем. Перемішати кабачки, хліб і зелень.
  • Залити рідкою сумішшю, ще раз перемішати і викласти в кассероль або іншу глибоку форму для запікання, змащену вершковим маслом. Запікати в духовці, попередньо розігрітій до 180 градусів, 20 хвилин, до легкого зарум’янення поверхні. Кришкою не накривати.
Касероль з кабачків, сиру і хліба

Рецепт кабачкових оладок із сиром та часником

2. Кабачки з м’ясом в духовці

Інгредієнти для м'ясної запіканки

  • 3 кабачки

  • 300 г м’яса (свинина або яловичина)

  • 2 скибочки білого хліба

  • цибулина, 2 ст. л. борошна

  • 2 яйця

  • 3 ч. л. молока

  • 2 гілочки кропу і петрушки

  • сіль, перець до смаку

  • сметана

Приготування страви в духовці

  • Молоді кабачки промити, обсушити і нарізати кружечками. Шкірку можна залишити, якщо вона тонка. З кабачків акуратно вирізати серцевину.
  • Приготувати фарш. Для цього м’ясо і цибулю пропустити через м’ясорубку (або можна взяти вже готовий фарш), додати розмочений у молоці білий хліб, збите з сіллю яйце, сіль і перець і все ретельно перемішати до однорідної маси. Готовий фарш прибрати в холодильник на 30 хвилин.
  • Приготувати кляр. Для цього збити яйця з молоком, додати сіль і перець, ретельно перемішати.
  • В серединку кожного шматочка кабачка вкласти м’ясний фарш, ущільнити. Обваляти в борошні, вмочити в кляр і відправити на попередньо змащену олією сковороду. Обсмажувати на середньому вогні до золотистої скоринки. Потім кружечки акуратно скласти на деко і відправити на 5 хвилин у духовку, розігріту до 200 градусів. Подавати з зеленню і сметаною.
Кабачки з м'ясом в клярі

Рецепт піци з кабачків

3. Рулетики з кабачків і курячим філе

Інгредієнти для кабачкових рулетів

  • 3 кабачка, одне філе курки

  • 60 г твердого сиру

  • 2 зубчика часнику

  • 30 г оливкової олії

  • 2 листочка свіжого базиліку

Приготування рулетів з куркою

  • Молоді кабачки промити, обсушити, зняти шкірку і нарізати смужками шириною 0,5 см. Сир натерти на тертці.
  • Розігріти духовку до 180 градусів. Деко застелити спеціальним папером для випічки, викласти на нього смужки кабачків, змастити оливковою олією і посолити. Потім кабачки відправити в духовку на 5 хвилин.
  • У цей час підготувати куряче філе. Грудку нарізати тонкими смужками, відбити, додати сіль і перець за смаком. Часник пропустити через прес, додати до курки і залишити на 10 хвилин замаринуватися.
  • Кабачки дістати з духовки, на кожну смужку зверху викласти курку, посипати тертим сиром, мілко порізаним базиліком і акуратно згорнути в тугі рулетики. І запікати в духовці ще 30 хвилин. Готову страву можна подавати з соусом на вибір.
Рулетики з кабачків і курячим філе

Рецепт фаршированих кабачків

4. Пісна аджика з кабачків

Інгредієнти для пісної страви

  • 3 кг кабачків

  • 1,5 кг спілих томатів

  • 0,5 кг солодкого перцю і моркви

  • півсклянки рослинної олії

  • півсклянки цукру

  • 1 склянка часнику

  • 2,5 ст. л. червоного меленого перцю

  • сіль – за смаком

Приготування кабачкової аджики

  • Овочі почистити, помити, змолоти через м’ясорубку, перемішати і додати у них сіль, олію і цукор.
  • Варити 40 хв, на повільному вогні, помішуючи.
  • Після того , як страва захолоне, в неї потрібно додати подріблений часник, червоний перець. Усе ретельно перемішати і варити ще 10 хв.
  • Гарячу аджику розлити у стерилізовані банки і закатати кришками.
Пісна аджика з кабачків

Рецепт кабачкового закусочного торта

5. Кабачкова ікра в мультиварці

Інгредієнти для закуски

  • 400 г кабачків

  • 2 цибулини

  • 1 морква

  • 1 болгарський перець

  • 1 ст. ложка томатної пасти

  • 0,5 ч. ложки цукру,

  • 2 ст. ложки олії

  • духмяний перець

  • червоний мелений перець

  • чорний мелений перець і сіль – за смаком

Приготування кабачкової ікри в мультиварці

  • Цибулю і моркву довільно порізати невеликими шматочками. Увімкнути мультиварку, вибрати режим “Випічка”, 20 хвилин, налити олію, всипати моркву, а потім цибулю. Готувати, іноді помішуючи овочі.
  • Тим часом слід підготувати  інші овочі. Болгарський перець і кабачки порізати кубиками.
  • Після сигналу мультиварки, додати у каструлю кабачки, болгарський перець і перемішати. Вибрати той же режим на 20 хв. Після сигналу додати у мультиварку томатну пасту, спеції, цукор, посоли і перемішати. Включити режим “Тушкування”, час 60 хвилин.
  • Готову ікру перекласти в миску і подрібнити блендером. Остудити кабачкову ікру і подавати її зі свіжим хлібом або гарніром.
Кабачкова ікра в мультиварці

Рецепт крем-супу з кабачків

6. Кабачкові чіпси

Така закуска з кабачків виходить простою у приготуванні, оригінальною, низькокалорійною і нешкідливою, тому що вона не смажиться у фритюрі, а запікається в духовці.

Інгредієнти для кабачкових чіпсів

  • 500 г кабачків

  • 2 зубки часнику

  • 2 скибочки черствого білого хліба

  • зелень (кріп, петрушка)

  • 2 яєчних білка

  • щіпка меленої куркуми

  • чорний мелений перець та сіль за смаком

як Приготувати чіпси з кабачка

  • Кабачки порізати  тонкими скибочками, завтовшки приблизно 3-5 мм. Це можна зробити ножем або за допомогою тертки для нарізки овочів. Солити відразу кабачки не слід, щоб вони не стекли соком. Подрібнити зелень. Часник пропусти через прес. Покришити черствий хліб.
  • Для паніровки потрібно з’єднати зелень, хліб, часник і подрібнити блендером до однорідного стану.В окремій мисці збити яєчні білки з сіллю. Шматочки кабачків спочатку обмокнути в білок, потім з усіх боків обмокнути в хлібну паніровку і викласти на решітку.
  • Запікати кабачкові чіпси в розігрітій до 180°С духовці приблизно півгодини. При цьому готувати чіпси з кабачків слід спочатку 20 хвилин з нижнім нагрівом, а потім 10 хвилин – з верхнім. Готові кабачкові чіпси викласти на тарілку, потім посипати сіллю, перцем і куркумою.

Як готувати картопляні чіпси в домашніх умовах

7. Рецепт кабачкових мафінів

Інгредієнти для овочевих мафінів

  • 1 кабачок

  • 1 склянка борошна

  • 1 яйце

  • 130 мл молока

  • 50 г вершкового масла

  • 30 г мигдалю

  • 7 г розпушувача

  • 1 ст. л. цукру

  • сіль на смак

Приготування кексів з кабачка

  • Кабачок натерти на грубій тертці. Мигдальний горіх підсушити і подрібнити. Змішати тертий кабачок, горіхи і просіяне борошно з розпушувачем і сіллю. Яйце, молоко, розтоплене вершкове масло і цукор збити міксером. З’єднати молочну та кабачкову масу і перемішати.
  • Викласти тісто в змащені вершковим маслом формочки для випікання і відправити у розігріту до 180°С духовку. Кабачкові мафіни будуть готові за 25-30 хвилин.

Рецепт апельсинового джему з кабачків

Насправді рецептів з кабачків може бути безліч. Цей овоч чудовий у приготуванні закусок, основних, гарячих страв, салатів, супів та навіть здивує вас несподівано смачним десертом. Вибирайте найкращі рецепти і готуйте із задоволенням!

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора