Оселедець, маринований у домашніх умовах

Приготувати оселедець, нічим не гірший, ніж у магазині, дуже просто. Такий оселедець має навіть свої переваги, адже в маринад для оселедця можна додати сіль і спеції за власним смаком. Спробуйте!


Як вибрати та підготувати оселедець до маринування

Перш ніж готувати маринад для оселедця, насамперед необхідно вибрати сам оселедець. Свіжість і якість придбаної риби визначатиме кінцевий смак закуски. Оскільки свіжий щойно спійманий оселедець часто дуже важко знайти, можна вибрати заморожену рибу.

Не варто купувати оселедець без голови. Адже зябра й очі – основні показники свіжості риби.

Найсмачніший оселедець – спійманий взимку, він найжирніший. Така рибина буде великою, з округлими боками, спинка – товста і рівномірно забарвлена.

До розморожування оселедець слід зберігати за від’ємної температури без доступу світла, адже жир оселедця під впливом вологи, світла і кисню легко окислюється і надає рибі гіркуватий присмак.

Перш ніж братися за соління в домашніх умовах, оселедець необхідно розморозити. Для цього покласти рибу в холодну воду. Щоб попередити надмірну втрату мінеральних солей, у воду додати поварену сіль. Якщо оселедець легко розрізається ножем, його вважають розмороженим.

Перед приготуванням оселедець промити, гострим ножем розрізати тіло рибини від голови до хвоста, видалити нутрощі, з голови акуратно видалити зябра, відрізати плавники і добре промити в холодній воді.

Дехто вважає, що найсмачніший оселедець – засолений цілком, без патрання. Однак ціла тушка потребує значно більше часу для маринування.

Якщо ви бажаєте приготувати маринований оселедець тушкою, для початку слід відрізати тоненький край черевця рибини, прибрати голову і нутрощі, з реберець зняти плівку, що покриває черевну порожнину, і добре промити оселедець.

На спинці надрізати шкірку і зняти її від голови до хвоста. Відрубати хвостовий плавець.

Щоб зробити філе, тушку риби з головою та хвостовим плавцем слід покласти на бік і ножем прорізати м’якоть від хвоста до голови, міцно притискаючи ніж до хребта. Потім прорізати м’якоть по краях зябрових кришок і відділити філе.

Оселедець перевернути і зрізати філе з іншого боку. Потім зрізати з філе реберні кісточки. Якщо проводити процедуру таким чином, м’якоть оселедця не розірветься і буде мати гарний вигляд.

А от тепер і сам рецепт.

Інгредієнти для страви

  • 2 заморожені оселедці

  • 0,5 л води

  • 2 столові ложки солі

  • 1,5 столові ложки цукру

  • 1 чайна ложка гірчичного порошку

  • лавровий листок

  • 4-5 горошин духмяного перцю

  • 1 штука гвоздики.

Спробуйте ще рецепт оселедців, маринованих у томатному соусі.

Як приготувати маринад і замаринувати оселедець

  • Щоб приготувати правильний маринад для оселедця, потрібно зовсім небагато. До 0,5 л води додати 2 столові ложки солі, 1,5 столові ложки цукру, 1 чайну ложку гірчичного порошку, лавровий лист, духмяний перець та гвоздику. Поставити на вогонь. Довести майбутній маринад до кипіння.
  • Вимкнути вогонь, залишити суміш до повного охолодження.
  • Коли маринад охолоне, залити ним заздалегідь підготовлені оселедці.
  • Через 12-14 годин оселедець, маринований у домашніх умовах, готовий.
  • Подаючи на стіл, можна посипати порізаною цибулею, зеленню та полити олією.

Чудово смакує і просто з картопляним пюре,  і в новорічному салаті “Оселедець під шубою”, і навіть на канапці з чорного хліба.

Можна також приготувати оселедці з яблуками.

Якщо вам припав до смаку оселедець, приготований у домашніх умовах, розкажіть про це в коментарях. Висловіть свої пропозиції щодо рецепта, зауваження та поділіться маленькими секретиками. Нам дуже цікаво знати вашу думку. Смачного!

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора