Оселедець, маринований у домашніх умовах

Приготувати оселедець, нічим не гірший, ніж у магазині, дуже просто. Такий оселедець має навіть свої переваги, адже в маринад для оселедця можна додати сіль і спеції за власним смаком. Спробуйте!


Як вибрати та підготувати оселедець до маринування

Перш ніж готувати маринад для оселедця, насамперед необхідно вибрати сам оселедець. Свіжість і якість придбаної риби визначатиме кінцевий смак закуски. Оскільки свіжий щойно спійманий оселедець часто дуже важко знайти, можна вибрати заморожену рибу. Не варто купувати оселедець без голови. Адже зябра й очі – основні показники свіжості риби.

Найсмачніший оселедець – спійманий взимку, він найжирніший. Така рибина буде великою, з округлими боками, спинка – товста і рівномірно забарвлена. До розморожування оселедець слід зберігати за від’ємної температури без доступу світла, адже жир оселедця під впливом вологи, світла і кисню легко окислюється і надає рибі гіркуватий присмак.

Перш ніж братися за соління в домашніх умовах, оселедець необхідно розморозити. Для цього покласти рибу в холодну воду. Щоб попередити надмірну втрату мінеральних солей, у воду додати поварену сіль. Якщо оселедець легко розрізається ножем, його вважають розмороженим.

Перед приготуванням оселедець промити, гострим ножем розрізати тіло рибини від голови до хвоста, видалити нутрощі, з голови акуратно видалити зябра, відрізати плавники і добре промити в холодній воді. Дехто вважає, що найсмачніший оселедець – засолений цілком, без патрання. Однак ціла тушка потребує значно більше часу для маринування.

Якщо ви бажаєте приготувати маринований оселедець тушкою, для початку слід відрізати тоненький край черевця рибини, прибрати голову і нутрощі, з реберець зняти плівку, що покриває черевну порожнину, і добре промити оселедець. На спинці надрізати шкірку і зняти її від голови до хвоста. Відрубати хвостовий плавець.

Щоб зробити філе, тушку риби з головою та хвостовим плавцем слід покласти на бік і ножем прорізати м’якоть від хвоста до голови, міцно притискаючи ніж до хребта. Потім прорізати м’якоть по краях зябрових кришок і відділити філе. Оселедець перевернути і зрізати філе з іншого боку. Потім зрізати з філе реберні кісточки. Якщо проводити процедуру таким чином, м’якоть оселедця не розірветься і буде мати гарний вигляд.

А от тепер і сам рецепт.

Інгредієнти для страви

2 заморожені оселедці

0,5 л води

2 столові ложки солі

1,5 столові ложки цукру

1 чайна ложка гірчичного порошку

лавровий листок

4-5 горошин духмяного перцю

1 штука гвоздики.

 

Спробуйте ще рецепт оселедців, маринованих у томатному соусі.

Як приготувати маринад і замаринувати оселедець

Щоб приготувати правильний маринад для оселедця, потрібно зовсім небагато. До 0,5 л води додати 2 столові ложки солі, 1,5 столові ложки цукру, 1 чайну ложку гірчичного порошку, лавровий лист, духмяний перець та гвоздику. Поставити на вогонь. Довести майбутній маринад до кипіння.

Вимкнути вогонь, залишити суміш до повного охолодження.

Коли маринад охолоне, залити ним заздалегідь підготовлені оселедці.

Через 12-14 годин оселедець, маринований у домашніх умовах, готовий.

Подаючи на стіл, можна посипати порізаною цибулею, зеленню та полити олією.

Чудово смакує і просто з картопляним пюре,  і в новорічному салаті “Оселедець під шубою”, і навіть на канапці з чорного хліба.

 

Можна також приготувати оселедці з яблуками.

 

Якщо вам припав до смаку оселедець, приготований у домашніх умовах, розкажіть про це в коментарях. Висловіть свої пропозиції щодо рецепта, зауваження та поділіться маленькими секретиками. Нам дуже цікаво знати вашу думку. Смачного!

Цікаво? Сподобалось? Поділись з друзямиPin on Pinterest0Share on VKTweet about this on TwitterShare on Reddit0Share on Google+0Share on Facebook0Print this pageEmail this to someone