Ліниві пельмені

Що не кажіть, а байдужих до домашніх пельменів з хорошого тіста та свіжого м’ясного фаршу просто не існує, тим більше в Україні! Все в цій страві чудово – і смак, і поживна цінність, і легка подача. Один мінус – надто багато часу займає ліплення.

Зазвичай, щоб отримати знайомі кожному пельмешки, в домашніх умовах з розкатаного тіста вирізають круглі заготівки, кладуть начинку, пельмені защипують вушками-трикутниками. Однак це довга і складна процедура, яка потребує чималих зусиль і витривалості.

Пропонуємо рецепт лінивих пельменів, який дозволить вам насолоджуватися знайомим і улюбленим смаком значно частіше, бо формувати такі пельмешки – вдесятеро швидше, ніж звичайні.

За технологією приготування ліниві пельмені дещо нагадують бораки, вірменські пельмені, які відрізняються від звичайних тим, що залишаються відкритими з одного кінця, згори. Їх ставлять вертикально в каструлю, куди наливають трохи води та масла, і прогрівають під кришкою. Ліниві пельмені також готуються в невеликій кількості рідини.

Спробуйте використати цей рецепт пельменів хоча б раз, і ви неодмінно будете готувати ліниві пельмені знову й знову, – настільки вам припаде до душі смак страви і легкий процес приготування.

Інгредієнти для лінивих пельменів

  • Тісто:
  • 2 яйця

  • 1 склянка води (бажано мінеральної)

  • 0,5 чайної ложки солі

  • борошно.

  • Фарш:
  • 500 г фаршу (бажано яловичо-свинячого)

  • 2 цибулини

  • сіль, перець за смаком

  • Заливка:
  • 1 цибулина

  • 1 морквина

  • 20 г вершкового масла

  • 3 столові ложки сметани

  • сіль, спеції.

Рекомендуємо також рецепт борщу із грибними пельменями.

Як приготувати ліниві пельмені

  • Спочатку слід приготувати тісто для пельменів.
  • У глибокій посудині вінчиком чи виделкою збити 2 яйця. Додати сіль за смаком, долити 1 склянку води. Воду бажано використати мінеральну.
  • Поступово досипати по кілька ложок попередньо просіяного борошна. Добре вимісити все тісто спочатку ложкою, а згодом руками.
  • Вимішене тісто викласти на стіл, присипаний борошном, сформувати з тіста кулю.
  • Сформовану кулю накрити сухим рушником і залишити на 30 хвилин «відпочити».
  • Для начинки натерти на дрібній терці або змолоти в блендері 2 цибулини.
  • Подрібнену цибулю додати до 500 г яловичо-свинячого фаршу. Посолити, поперчити за смаком і добре все вимішати.
  • Тепер час приготувати заливку, в якій будуть готуватися ліниві пельмені. Для цього спочатку 1 цибулину слід дрібно порізати, 1 морквину потерти на грубій тертці.
  • На велику широку пательню додати масло. Нарізані овочі підсмажити до золотистого кольору, покласти 3 столові ложки сметани і добре перемішати. Коли заливка закипить, відставити пательню.
  • Взяти готове тісто і розділити його на кілька частин. Кожну з частин тоненько розкачати, намастити шаром раніше приготовленого фаршу, скрутити в тонкий тугенький рулетик і порізати поперек на шматочки по 3-4 сантиметри.
  • Готові ліниві пельмені поставити в один шар зрізами донизу на овочево-сметанну заливку в глибоку посудину, в якій можна буде готувати на вогні, або в ту саму пательню, де готувалася заливка.
  • Долити води, щоб не доходила до краю пельменів на 5 міліметрів, поставити на середній вогонь, довести до кипіння, після чого зменшити температуру до мінімуму і тушкувати під кришкою ще 15 хвилин.
  • Готові ліниві пельмені викласти в порційні тарілки, попередньо давши зайвій воді стекти, прикрасити зеленню. Можна подавати зі сметаною.

Радимо ще приготувати ліниву запіканку із пельменів.

Якщо вам сподобався рецепт лінивих пельменів, будь ласка, порекомендуйте його друзям у соціальних мережах та прокоментуйте його на сайті Їсти.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора