Куліш миру

У східних слов’ян був такий звичай: під час укладання мирного договору противники варили кашу-куліш і їли. Каша стала символом союзу, без неї мирний договір не міг набути сили.


Інгредієнти для каші

1–1,5 кг жирної свинини або сала

2 кг свинини (філе)

пригорща сушених грибів

0,5 кг цибулі

0,5 кг моркви

1–1,5 кг пшона

спеції.

 

Спробуйте також приготувати гречаний суп з грибами.

Як приготувати куліш:

Жирну свинину або сало дрібно нарізати розміром 0,5х0,5х0,5 см.

Подрібнити цибулю, в казан влити воду і повісити його над багаттям.

Свинину нарізати кавалками 0,5х0,5х3,0 см. Моркву нашаткувати соломкою.

Усе варти 30 хв у казані з сушеними грибами (їх попередньо залити окропом, щоб розм’якли).

Промити шпоно (на казан ємністю 10 л потрібно 1–1,5 кг пшона).

Коли м’ясо буде готове, долити води до повного казана і висипати туди ретельно промите пшоно – воно має розваритися. Справжній куліш має бути як густа сметана. Варити ще 30 хв.

Якщо хочете, можна посолити, постійно помішувати, неодмінно пробувати, додавати спеції (карі, мускатний горіх, чорний і червоний перець та трошки вичавленого часнику і духмяних трав).

Останнім штрихом стає зелень, яку додають, знявши казан із вогню.

Цікаво? Сподобалось? Поділись з друзямиPin on Pinterest2Share on VKTweet about this on TwitterShare on Reddit0Share on Google+0Share on Facebook0Print this pageEmail this to someone