Баклажани на зиму: 7 перевірених рецептів консервування

Літо дарує нам можливість сповна насолодитися своїми дарами, а організму – запастися необхідними вітамінами. Однак не варто забувати і про заготовки на зиму, адже існують рецепти, випробувавши які, ви будете лише у виграші. Недорогі, легкі у приготуванні, оригінальні і надзвичайно вдалі – саме такі рецепти консервування баклажанів ми приготували для вас. Крім того, усі вони  випробувані і схвалені господинями, тому, власне,  і увійшли в топ-7 найкращих.


При консервуванні баклажанів у всіх господинь одразу виникає питання, чи варто очищати їх від шкірки. Відповідь проста: можна очищати, можна й ні. Смак консервації від цього не зміниться. Єдине – неочищені від шкірки овочі у банках матимуть ефектніший вигляд, більш апетитний, так би мовити. Тому це вже особиста справа самої господині.

Баклажани на зиму. 7 перевірених рецептів консервування

Про “заморську” баклажанну ікру та ще деякі цікаві факти про фіолетовий овоч – ТУТ

Що стосується гіркого присмаку баклажанів, є кілька порад. У кількох рецептах, поданих нижче, порізані баклажани рекомендується кілька годин протримати засоленими, що дозволить вийти з них гіркоті. Також баклажани мають здатність «стріляти» і шкварчати при обсмажуванні. Тому овоч можна обдати окропом, потримати в ньому кілька хвилин, а тоді вже смажити.

А загалом не потрібно боятися, в будь якому разі при варінні баклажан частково втрачає свої гіркувато-терпкуваті якості, а шкірка – легко відділяється. А смак – просто надзвичайний.

Баклажани на зиму. 7 перевірених рецептів консервування

Рецепт салату “Баклажани по-турецьки” 

1. Баклажани в майонезі

Новинка цього літа – рецепт консервованих з майонезом баклажанів. Смак – ніжний і пікантний. Асоціація – наче гриби, тушковані у сметані.

Інгредієнти: 5 кг баклажанів, 1,5 кг цибулі, 800 г майонезу, пачка грибної приправи.

Як приготувати. Баклажани помити, очистити від шкірки, порізати соломкою і обсмажити. Цибулю порізати півкільцями і також обсмажити. Потім обсмажені овочі перемішати, додати до них майонез і грибну приправу, викласти в каструлю і поставити на вогонь. Тушкувати 30 хвилин. Після чого викласти в чисті банки і стерилізувати ще 20 хвилин. Закатати стерильними кришками.

З цієї порції виходить приблизно 10 півлітрових банок.

Баклажани на зиму. 7 перевірених рецептів консервування

Рецепт гострих баклажанів для дорослих 

2. Баклажанна заправка до піци

Взимку, коли готуватимете смачну піцу, після того, як намастите її майонезом і кетчупом, викладіть 2-3 ст. ложки цієї заправки, а тоді – основні інгредієнти. Смак вас приємно здивує.

Інгредієнти: 2 кг баклажанів, 3 кг помідорів, 1 кг перцю солодкого, 2 кг печериць, 200 г оцту, 200 г цукру, 200 г олії, 2 ст. ложки солі, 2 головки часнику.

Як приготувати. Баклажани помити, очистити від шкірки і порізати кубиками. Помідори пропустити через м’ясорубку. Перець і шампіньйони помити, почистити і порізати соломкою. Часник почистити і потовкти в ступці. Всі інгредієнти змішати у великій каструлі, поставити на вогонь і варити одну годину. Щоб не пригоріло, потрібно постійно помішувати. Потім розкласти готову заправку в чисті банки і стерилізувати ще 20 хвилин. Закатати кришками.

Баклажани на зиму. 7 перевірених рецептів консервування

Рецепт баклажанної ікри з грибами 

3. Баклажани в томатному соку

Сік для цього рецепту можна використовувати як куплений, так і приготований в домашніх умовах. У будь-якому разі ви отримаєте ефектну як на вигляд, так і смак консервацію. Єдине – більш якісною та  корисною вона все ж таки буде з домашнім соком.

Інгредієнти: 3 кг баклажанів, 3 літри томатного соку, 6 морквин, 10 штук червоного солодкого перцю, 2 головки часнику, 0,5 л цукру, 1 ст. ложка солі, 250 г олії, 200 г оцту.

Як приготувати. Усі овочі помити, обсушити. Баклажани почистити від шкірки, розрізати уздовж на половинки і кожну половину ще на 4 частини. Моркву потерти на тертці для моркви «по-корейськи». Перець очистити і порізати соломкою. Часник почистити. Моркву змішати з соком і проварити 15 хвилин. Додати баклажани, перець і варити ще 50 хвилин. Потім додати зубки часнику і варити ще 5 хвилин. Готову суміш викласти в стерилізовані банки і закатати. З порції виходить приблизно 6 літрових банок.

Баклажани на зиму. 7 перевірених рецептів консервування

Рецепт баклажанів з кетчупом чилі в мультиварці 

4. Мариновані баклажани «Як гриби»

Відомо, що при смаженні баклажани набувають грибного смаку, не кожен одразу може й відрізнити, що ж це гриби чи все ж таки ні. Саме за це більшість з нас і полюбляють готувати цей овоч. А приготувавши за цим рецептом консервацію, ви отримаєте той же грибний смак, плюс – значно більше користі, ніж від лісових грибочків. А коли взимку захочеться поласувати цими баклажанами, перед подачею на стіл до них потрібно додати порізану цибулю, часник і заправити олією.

Інгредієнти: 3 кг баклажанів, головка часнику, 2,5 літри води, 150 мл оцту, 0,5 ст. ложки солі, лавровий лист.

Як приготувати. Баклажани помити, відрізати хвостики. Розрізати повздовж на дві частини. Кожну з частин ще раз розрізати вздовж. Щоб позбутися гіркоти, викласти шматки баклажанів у посудину, засипати сіллю і лишити на 2 год. Далі потрібно підготувати банки: помити, простерилізувати, кришки прокип’ятити. Після цього приготувати розсіл: у каструлю влити воду, сіль, оцет і додати лавровий лист. Довести до кипіння. У киплячий розсіл викласти баклажани (порціями, так як всі одразу не помістяться) і варити 15 хвилин. Вибрати шумівкою і одразу викласти в банки. У кожну банку вкинути зубок часнику і залити гарячим розсолом. Рекомендовано брати пів літрові банки – їх вийде приблизно 8 штук.

Баклажани на зиму. 7 перевірених рецептів консервування

Ще один варіант рецепту маринованих баклажанів “Як гриби” 

5. Аджика з баклажанів

Ну як же без неї? Аджику готують з помідорів, кабачків, перцю – усього разом або ж окремо. Пропонуємо рецепт аджики з баклажанів.

Інгредієнти: 1 кг баклажанів, 1 кг помідорів, 2 штуки великих солодких перці і 5 – гострих, 250 г часнику і за бажанням можна ще пучок петрушки, 100 г олії, 1 ст. ложка солі, 50 г оцту.

Як приготувати. Овочі помити, баклажани звільнити від шкірки, перець очистити. Все пропустити через м’ясорубку. Додати олію, сіль і варити годину на невеликому вогні. Додати оцет і ще проварити хвилин 5. Викласти готову суміш у стерилізовані банки і закатати. Виходить три півлітрові банки.

Баклажани на зиму. 7 перевірених рецептів консервування

Рецепт гострої закуски з баклажанів “Тещин язик” 

6. Баклажани-язички

Ну які ж зимові свята без гостренької закуски? Ця консервація стане чудовим доповненням до святкового столу навіть як самостійна страва.

Інгредієнти: 8 штук середніх баклажанів, 0,5 кг солодкого перцю, 3 штуки гострого перцю, 300 г часнику, 1 склянка води, оцет до смаку – від 1 склянки до півлітра, чорний мелений перець – 0,5 чайної ложки.

Як приготувати: баклажани нарізати поздовж «язичками». Посолити і лишити на годину, щоб вийшла гіркота. Приготувати заправку: перець і часник пропустити через м’ясорубку. Додати оцет, воду, мелений перець. Все викласти в каструлю, розмішати, поставити на вогонь і довести до кипіння. Баклажани обсмажити і скласти в банки. Кожен шар баклажанів полити заправкою.

Потім стерилізувати ще 20 хвилин і закатати кришками. З порції вийде 4 півлітрових банки.

Баклажани на зиму. 7 перевірених рецептів консервування

Рецепт баклажанових рулетиків із сиром фета 

7. Баклажани «Вогник»

Любителям гострих «вогняних» страв, від яких мало не сльози на очі, цей рецепт стане якраз у нагоді.

Інгредієнти: 2 кг баклажанів, 1 кг солодкого перцю, 1 кг помідорів, 1 склянка цукру, півсклянки оцту, 1 склянка олії, 2 ст. ложки солі, 4 головки часнику, 2 штуки гострого стручкового перцю.

Як приготувати. Баклажани порізати кубиками. Солодкий перець і помідори пропустити через м’ясорубку. Викласти все в каструлю і довести до кипіння. Додати цукор, оцет, олію, сіль і варити ще 20 хвилин. Потім додати потовчений часник, дрібно порізаний гострий перець і проварити ще 10 хвилин. Викласти в стерилізовані банки і закатати. Виходить  приблизно 5 півлітрових банок.

Баклажани на зиму. 7 перевірених рецептів консервування

Рецепт фаршированих баклажанів 

Рецептів консервування баклажанів – безліч. Усі вони дещо схожі між собою, деякі – зовсім відмінні. Але знайти дійсно свою коронну страву можна лише розпочавши готувати і набивши руку. Тож, готуйте, дивуйте і смакуйте!

Цікаво? Сподобалось? Поділись з друзямиPin on Pinterest0Share on VKTweet about this on TwitterShare on Reddit0Share on Google+0Share on Facebook227Print this pageEmail this to someone