7 кулінарних ідей, як використати перестиглі банани
Одним із найулюбленіших фруктів дітей та дорослих є тропічний гість банан. Окрім чудових смакових якостей, не можна не згадати і про користь бананів. У них міститься чимало бета-каротину, що необхідний для шкіри, вітаміни групи В, які покращують нервову систему й обмінні процеси в організмі. У бананах багато білка і пектину, а також магній і калій, що гарантують здоров’я серцевого м’яза.
Зазвичай, ми смакуємо їх свіжими, але буває так, що, купивши цих фруктів трохи більше, ніж потрібно, постає питання, як використати, що приготувати з перестиглих бананів, шкірка яких вкрилася коричневими плямочками? Список страв вражає. Спробуйте деякі з запропонованих рецептів. Тим паче, що переспілі банани впливають на організм зовсім інакше! У стиглих бананах набагато більше корисних вітамінів та різних мікроелементів і вони у 8 разів ефективніші для зміцнення імунної системи, ніж зелені – це доведений вченими факт.
Ось вам 12 причин їсти банани щодня
1. Бананові сирники
М’які стиглі і переспілі банани стануть чудовим додатком для смачних сирників.
Directions
- Розім’яти м’якоть бананів виделкою, з’єднати отриману масу з сиром і цукром. Перемішати гарненько тісто, додаючи в нього поступово борошно. Вимішати масу, як на звичайні сирники, з’єднати з яйцем і знову перемішати.
- Поставити тісто на деякий час у холодильник (з охолодженого тіста сирники будуть формуватися набагато легше).
- Після того, як сирно-бананова маса охолоне, вийняти її з холодильника і наліпити звичайних кругленьких сирників. Обваляти їх у борошні й обсмажити на розігрітій олії.
- Готовий продукт має ніжний і приємний смак. Такі сирники можна їсти як гарячими, так і холодними. Їх подають разом з будь-яким джемом, сметаною або медом.
2. Ароматні кекси з бананами
Банани також можуть стати чудовим сировиною для приготування кексів.
Ingredients
2 скл. борошна
1 ч. л. соди
чверть ч. л. солі
100 г вершкового масла
4 стиглих банани
2 яйця
150 г цукру
Directions
- Поставити духовку розігріватися до 180 градусів, форми для кексів змастити маслом.
- У великій мисці з’єднати борошно з содою і сіллю. Окремо збити м’яке вершкове масло з цукром. Додати до цієї маси трохи збиті яйця і бананове пюре, добре вимішати.
- З’єднати бананову суміш з борошняною масою і знову перемішати.
- Отримане тісто розлити у підготовлені форми і випікати 15- 20 хвилин у гарячій духовці.
3. Бананові млинці
Ingredients
6-7 стиглих м’яких бананів
2 яйця
150 мл молока
50 г вершкового масла
1,5 ст. л. цукру
1 ч. л. розпушувача
1 ст. муки
щіпка солі, олія для смаження
Directions
- У великій ємності з’єднати борошно разом з розпушувачем. Сформувати в ній лунку, вбити туди пару яєць і влити половину молока, вимісити тісто до однорідності, після цього додати іншу частину молока і масло
- М’які банани розім’яти до стану кашки, змішати з ними цукор і сіль. Після цього з’єднати отриману масу з тістом.
- Гарненько перемішати всі інгредієнти і почати смажити млинці на добре розігрітій сковорідці на олії.
Рецепт грінок у банановому клярі
4. Десерт зі смаженим бананом
Ця страва готується дуже швидко, при цьому такий десерт відрізняється чудовим поєднанням солодкого і кислинки, що обов’язково сподобається дорослим і дітям.
Ingredients
5 бананів
1 лимон
3 ст. л. цукру
1 ст. л. масла
300-400 г морозива
100 г пісочного печива
25 г шоколаду
Directions
- Розігріти духовку при температурі 220 С. Форму для запікання бананів добре змастити маслом. Банани почисти і розрізати повздовж.
- Покласти в форму одним шаром.
- Натерти на дрібній тертці цедру лимону і посипати нею банани. Туди ж додати сік лимона і цукор. Запікати 10 хвилин.
- Страву слід подавати гарячою. На порційну тарілку викласти шматки запеченого банану, зверху покласти морозиво та подрібнене печиво. Полити лимонним соком, який залишився в формі, і гарячим шоколадом. Десерт готовий!
Рецепт рисової каші з карамелізованими бананами
5. Фруктовий салат з бананом
Такі салати – найкорисніші, адже всі мікроелементи і вітаміни, що містяться у фруктах, потрапляють в організм в незмінному вигляді завдяки тому, що відсутня термічна обробка.
Ingredients
2 середнього розміру апельсини
1/2 середнього грейпфрута
одне яблуко
2 ківі
1 банан
2 великі полуниці
80-100 г червоного винограду
150-200 г сметани або йогурту
1 ст. л. цукру
Directions
- Апельсини вимити, з одного віджати сік. Яблуко очистити від шкірки і відокремити м’яку частину. Фрукти розрізати на 2-3 шматочки, скласти в салатник. Аналогічні дії виконати з грейпфрутом.
- Видалити кісточки. Ківі почистити, розрізати навпіл, а потім кожну частину нарізати півкільцями товщиною 0,5 – 0,7 см, скласти в салатник до цитрусових. Виноград ретельно вимити, потім розрізати кожну ягоду навпіл і видалити кісточки. Дрібні ягоди можна покласти цілими. Банан очистити від шкірки і розрізати вздовж, а потім нарізати кожну половинку поперечними шматочками, товщиною 0,5 см.
- Додати нарізані банани до інших фруктів.
- Для соусу потрібно в окремій ємності з’єднати сметану (чи йогурт), цукор і сік одного апельсина, ретельно перемішати. Вилити соус на розкладені в салатнику фрукти, прикрасити полуницею і охолодити.
Рецепт швидкого бананово-полуничного морозива
6. Вишнево-банановий коктейль
Насправді, варіацій фруктово-молочних коктейлів є безліч. До бананової основи можна додавати будь-які ягоди і фрукти.
Directions
- У чашу блендера покласти попередньо охолоджені банан і вишні, засипати цукор.
- Налити молоко. Змолоти все це в однорідну масу.
- Розлити у склянки, вставити трубочки, можна посипати тертим шоколадом або прикрасити цілими ягодами – і відразу ж подавати, поки коктейль холодний!
Рецепт бананово-кефірного смузі
7. Бананове варення
Одне з найбільш незвичних і смачних застосувань бананів – приготування варення.
Directions
- Фрукти порізати кільцями. Закип’ятити воду з цукром, додати порізані банани. Варити годину.
- За п’ять хвилин до того, як потрібно буде розливати варення з бананів у банки, всипати кислоту, щоб страва не була дуже солодкою. Баночки простерилізувати в духовці, кришки прокип’ятити.
- Заповнити гарячим варенням. Зберігати готовий продукт у темному прохолодному місці.
Рецепт бананів, запечених на мангалі
Щоб бути здоровим, достатньо просто не відкидати корисні речовини, які сама природа вам дає. Харчуйтеся правильно і насолоджуйся кожним моментом свого життя!