10 корисних порад, як заморожувати продукти

Дієтологи давно довели, що найкращий, найбезпечніший спосіб довготривалого зберігання продуктів – це заморожування. Сучасні холодильники оснащені такими морозильними камерами, що правильно заморожувати продукти там можна у будь-яких кількостях, навіть відрами. Однак у розмороженому вигляді смакує не все і не всім. Як уникнути типових помилок, щоб потім не довелось «морозитись»? Пропонуємо 10 корисних порад, як правильно заморожувати різні продукти.


1. Ягоди та фрукти

заморожені фрукти

Рецепт миттєвого морозива із заморожених полуниць і бананів.

Фрукти краще заморожувати вільно розкладеними на пергаментному папері і тільки після цього класти в пакети для заморозки. Або ж відразу заморозити нарізані шматочки, фасовані маленькими порціями, щоб діставати їх у той момент, коли вам приспічило приготувати ягідний десерт чи смузі. Також заморожені шматочки фруктів можна додавати в коктейлі замість кубиків льоду.

2. Сир

заморожений сир

Рецепт сирних грінок.

Можна заморозити великий шматок сиру, після розморожування він не буде розсипатися. Або ж заморозити сир, порізаний на шматочки, щоправда, їх варто пересипати кукурудзяним крохмалем чи борошном, щоб під час розморожування скибочки не злипалися. Так само можна заморозити і тертий сир – дуже зручно відкрити контейнер або мішок для заморозки, зачерпнути кілька ложок сиру і присипати ним домашню піцу.

Так само добре переносить заморожування і кисломолочний сир. Просто запакуйте його в щільний пакет і покладіть у камеру. При розмороженні виділиться трішки сироватки, але її можна просто злити.

3. Варений рис

заморожений рис

Рецепт різотто з грибами.

Щоб не чекати довго, поки приготується рис (особливо коричневий рис, який вариться близько 50 хвилин), його доцільно зварити заздалегідь і заморозити. Розморожений рис можна підсмажити, додати до супу чи запіканки. Час готування скоротиться десь на годину (включаючи варіння, промивання і замочування).

4. Томатна паста

заморожена томатна паста

Рецепт гострого томатного соусу.

Подрібнені мʾясисті стиглі помідори потушкувати на невеликому вогні з додаванням часнику, свіжих трав і оливкової олії близько 3-х годин. Коли суміш охолоне, покласти її в пакети для заморозки – небагато, на одну порцію. Така томатна паста просто фантастична у будь-якому соусі до спагеті, у супах, в овочевих чи у мʾясних стравах.

5. Пісочне тісто для печива

заморожене пісочне тісто

Рецепт найніжнішого пісочного печива.

Тісто для печива можна заморозити на пергаменті і зберігати в пакеті для заморозки. Можна розділити його на окремі порції або відразу надати йому певної форми. Уявляєте, як зручно: використовуючи це тісто, можна приготувати печиво за лічені хвилини, без брудного посуду і столу.

6. Пироги

заморожений пиріг

Рецепт яблучного пирога з корицею.

Якщо яблучного пирога вийшло забагато, а їсти його вже несила, можна загорнути його в папір для заморозки, помістити в пакет, покласти у морозилку і… забути про нього на місяць-два. Коли захочеться поласувати солоденьким до кави, поставити пиріг в розігріту духовку (близько 180 градусів) на 5 хвилин і дістати, як щойно спечений.

7. Молоко і сік

заморожене молоко

Рецепт молочного коктейлю з какао та вишенькою.

Залишки молока, які ви не збираєтеся перетворювати на кефір, можна заморозити. Так само можна і зберегти найбільше вітамінів у свіжовичавленому соку. Тільки треба підібрати пластикову пляшку відповідного обʾєму і не наповнити її не по вінця, оскільки заморожені рідини розширюються. Розморожені молоко і сік слід добре перемішати і можна використовувати за рецептом. Або просто випити.

8. Сік лимона і цедра

заморожений лимонний сік

Рецепт французького лимонного кексу

Якщо вичавити лимон чи лайм у формочки для льоду і заморозити, то в будь-який час під рукою буде свіжий цитрусовий сік, який можна використовувати для коктейлів, соусів та випічки. Так само можна заморозити і цедру, а потім подрібнити і додати в тісто.

9. Зелень

заморожена зелень

Ароматну зелень можна заморозити у формочках для льоду, додавши трішки води, бульйону або олії, а потім увесь рік використовувати для соусів, супів, тушкованого м’яса чи навіть салатів, беручи по кілька кубиків. Дуже зручно!

10. Домашні напівфабрикати

заморожені напівфабрикати

Рецепт відбивних у сирному клярі.

Так, все це можна купити у найближчому супермаркеті, але про якість та й смакові властивості цих продуктів годі й казати. Куди краще можна заморозити напівфабрикати у домашніх умовах. Свіжу рибу або шматок мʾяса розрізати на невеликі шматочки, обваляти в яйці, борошні або панірувальних сухарях, викласти на тацю і покласти в морозильну камеру. Коли терміново і швидко треба зготувати обід і вечерю – просто дістати і підсмажити. Щоправда, часу на смаження знадобиться більше – хвилин так на пʾять.

Маєте потужну морозильну камеру та знаєте власні секрети заморожування продуктів? Будь ласка, поділіться ними у коментарях. А також поширте матеріал у соцмережах, якщо вважаєте інформацію корисною.

Цікаво? Сподобалось? Поділись з друзямиPin on Pinterest0Share on VKTweet about this on TwitterShare on Reddit0Share on Google+1Share on Facebook294Print this pageEmail this to someone