Як приготувати згущене молоко в мультиварці. Три рецепти – три смаки

Немає сенсу навіть доводити переваги домашньої згущенки перед магазинною. Але в цієї молочної смакоти є один недолік – її приготування на газовій плиті вимагає в середньому двох годин (а часом і більше) пильної уваги кухаря.


Чого не скажеш про згущене молоко, зроблене в мультиварці. Мінімум часу і продуктів, серед яких обов’язкове сухе молоко, – і смачний та корисний продукт у вас на столі. Наймолодші ласуни будуть в захваті. Та й дорослі не стримаються від спокуси зачерпнути кілька ложок.

Запам’ятайте кілька обов’язкових умов приготування згущеного молока в мультиварці. Щоб у згущеного молока в мультиварці був справжній вершковий смак, сухе молоко потрібно брати тільки натуральне, а не замінник. Підійдуть також сухі вершки або дитяча молочна суміш. Щоб згущене молоко не збігало, обирайте низькотемпературні програми мультиварки, у кожної марки вони свої.

Класичне згущене молоко в мультиварці. Рецепт

згущене класичне молоко в мультиварці

Потрібно взяти 250 мл молока, 250 г цукру, 250 сухого молока.

В окрему простору ємність висипати склянку цукру, перемішати його з сухим молоком і поступово, поміщуючи, влити склянку молока. Все це ретельно збити віничком або в блендері. Коли цукор у молоці повністю розчиниться, збиту суміш перелити в чашу мультиварки, обрати режим «тушкування», час 60 хвилин, увімкнути.

Через 15 хвилин молоко почне закипати – цей момент не можна упустити. Необхідно відкрити кришку і перемішати його. У процесі приготування треба буде помішувати згущене молоко ще кілька разів.

Після сигналу про закінчення приготування консистенція згущенки буде рідкуватою. Не панікуйте, залиште її до повного охолодження в каструлі з відкритою кришкою. Потім перелийте в скляну баночку і щільно закрийте кришкою. Коли зовсім вистигне, ще раз добре перемішайте і поставте згущене молоко в холодильник на 1 годину. Консистенція буде саме такою як у магазинної.

Карамельне згущене молоко в мультиварці. Рецепт 

згущене карамельне молоко в мультиварці

Для цієї згущенки знадобляться: 2 склянки свіжого коров’ячого молока найвищої жирності (найкраще домашнього), 2 склянки цукру, 2 склянки сухого молока, 1 ч. ложка ванільного цукру.

В окремій каструлі змішати сухе молоко з цукром. Вливати тонкою цівкою молоко, постійно помішуючи віничком, поки цукор і грудочки повністю не розчиняться в молоці.

Перелити суміш в чашу мультиварки, обрати режим «суп» на 10 хвилин. Коли молоко почне закипати, кілька разів перемішати. Після сигналу про завершення молоко ще раз добре вимішати і знову ввімкнути мультиварку в режим «тушкування» на 20 хвилин.

Коли суміш почне загусати, перемішати кілька разів. Залишити гаряче молоко на 20 хв для вистигання, а тоді збити його в блендері потягом 5 хвилин.

Коли згущене молоко загусне, перелити його в банку і залишити до повного охолодження.

Якщо охолодити домашнє згущене молоко в холодильнику, воно стане ще густішим.

Ідеальна основа для крему в торт “Жіночі примхи”.

Шоколадне згущене молоко в мультиварці. Рецепт

згущене шоколадне молоко в мультиварці

Підготуйте продукти: 1 л найжирнішого домашнього молока, 0,5 кг цукру, 75 мл води, 1 ст. ложка какао.

У каструлі змішати цукор і воду. Увімкнути режим «суп» на 10 хвилин. Постійно помішуючи мультиложкою, приготувати цукровий сироп. Після закипання поварити його ще 2 хвилини, щоб цукор повністю розчинився, а сироп загус. Після цього мультиварку вимкнути.

Тоненькою цівкою і постійно помішуючи, влити у сироп молоко. Підсипати через дрібне сито како та вимішати суміш до однорідності.

Знову ввімкнути мультиварку, обрати режим «тушкування» і час 30 хвилин.

Після сигналу про завершення приготування шоколадну згущенку добре вимішати і залишити вистигати. Перекласти в скляну банку, зберігати в холодильнику.

Таку згущенку можна використовувати в якості крему для торта.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора