Язик заливний — технологія приготування | Як варити і не зіпсувати?

Заливний язик — смачна закуска, яка особливо популярна в новорічні свята. Процес його варіння — складний. Але сьогодні, ми поділимось секретами, як його не зіпсувати. Технологія приготування заливного яловичого язика на святковий стіл, стане легкою з нашими порадами.

Холодець — популярна страва на Україні, її готують мабуть на всі свята. А заливне з яловичого язика, взагалі, вважається делікатесом, до того ж доволі корисним.

Як правильно варити і не зіпсувати яловичий язик

Далеко не кожна господиня візьметься за приготування яловичого язика. А  все тому, що процес його варіння на перший погляд може видатися дуже складним. Насправді ж приготувати яловичий зовсім нескладно, якщо знати кілька основних правил.


язик1

Рецепт святкового салату з язика

Надзвичайно корисний, смачний, дієтичний і легкий продукт, його рекомендується споживати вагітним і жінкам, що годують груддю, хворим на анемію, у післяопераційний період, а також малюкам.

Перед приготуванням язик треба замочити у воді мінімум на годину. Після вимочування ножем зішкрябати з продукту слиз, жир, бруд, кров, добре промити холодною водою.

язик3

11 рецептів салатів із сухариками, серед яких і салат із язиком 

В каструлі закип’ятити воду і покласти туди субпродукт. Дочекатися, доки закипить, зняти піну, варити 15 хв і злити воду. Потім, дістати і знову покласти в чисту киплячу воду, де він варитиметься вже до готовності.

Час варіння язика залежить від ваги, розміру, віку корови. Як правило, не менше 2 і не більше 4 годин. Перевірити готовність можна так: після 2-х годин варіння проткнути продукт виделкою – якщо виділиться прозорий сік – він готовий, якщо мутнуватий – поварити треба ще, поки сік не стане прозорим.

язик4

Рецепт яловичини, тушкованої у пиві

Щоб субпродукт не був жорстким, солити його варто в кінці приготування. Разом із сіллю у воду можна додати лавровий лист, перець-горошок, очищену морквинку.

Готовий продукт, дістати з бульйону і покласти в холодну воду на 2-3 хвилини. Ось тут надзвичайно важливий нюанс: саме занурення в холодну воду дозволить легше зняти шкірку з нього.

yazik2

Рецепт яловичини у томатному соусі

На бульйоні можна зварити суп або використати його для заливного.

Відварений яловичий язик використовують у різноманітних стравах. З нього роблять закуски, салати, заливне, гарячі страви, подають з соусом та гарніром або просто як м’ясну нарізку.

язик5

Із чим смакує язик – читайте ТУТ

Рецепти і страви з яловичого язика

Рецепти і страви з яловичого язика

Як варити язик, тепер ми вже знаємо, тому пропонуємо дізнатися кілька рецептів приготування страв з цього субпродукту: запечений з грибами в сметані, маринований з болгарським перцем та заливне з язика та курки. Ці рецепти, підійдуть на будь-який святковий стіл, а з нашими порадами, ви зможете готувати такі страви швидко та з радістю.

Заливне з язика та курки

Заливне з язика та курки

Чудовий варіант страви на святковий стіл. Якщо не знаєте як оформити заливне, тоді ми вам допоможемо. Найкраще викладати м’ясо і заливати бульйон у невеликі силіконові формочки. А ще, на саме дно, можна викласти порізане пластинами яйце або моркву, або ж вирізати з них фігурки. Після застигання, опустити форми, на кілька секунд у гарячу воду та перевернути, прикрасивши зеленню.

Ingredients

  • 2,3 л води

  • 3 шт відвареного язика

  • 1 шт курячого філе

  • 20 г желатину

  • Лавровий лист

  • Кріп

  • Сіль

Directions

  • Очищене куряче м’ясо та язик відварюємо у чистій воді. Після закипання знімаємо піну та зменшуємо вогонь.
  • Через 20 хвилин після закипання, дістаємо курку та рвемо на шматочки. Коли субпродукт буде готовий, ріжемо його пластинами, не забуваючи зняти шкірку.
  • Желатин залийте водою, залишіть набухати.
  • Бульйон що утворився, проціджуємо і знову ставимо на вогонь, додаючи желатин. Доводимо до кипіння та одразу вимикаємо.
  • М’ясо викладаємо у відповідні форми, зверху кладемо гілочки кропу та заливаємо все рідиною.

Запечений язик з грибами в сметані

Не відразу можна зрозуміти, з чого приготована ц страва. Для посилення смаку, можна додавати різні спеції, наприклад, копчену паприку, хмелі-сунелі, сушений базилік та розмарин. Це доволі дешева але смачна страва, яка смакуватиме навіть дітям. Якщо ж, вона готуватиметься не для дітей, можна додати до соусу зі сметани, трішки гострого червоного перцю.

Ingredients

  • 1,5 кг язика (відвареного)

  • 1 скл. волоських горіхів

  • 600 г грибів

  • 2 шт. цибулі

  • 300 г сметани

  • 2 зубці часнику

  • 2 шт. кореня петрушки

  • 2 ст. л. олії

  • Спеції, сіль за смаком

Приготування страви з грибами в духовці

  • Субпродукт нарізати пластинами.
  • Решту цибулі обсмажити на олії з нарізаними грибами
  • Горіхи подрібніть та перетріть разом з часником, додайте сметани та спецій. Все перемішайте.
  • У форму для запікання, покладіть шматочки яловичини, а зверху викладіть грибну масу, полийте все сметанним соусом.
  • Випікати при 180 градусах, 25 хвилин.

Маринований язик з болгарським перцем

Чудовий варіант закуски на святковий стіл. Таким чином, ви урізноманітните звичайну страву, замаринувавши її в пікантному маринаді. Можна додати в маринад столову ложку французької гірчиці, це зробить страву пікантною. З перцю краще все таки зняти шкірку, щоб вона не заважала під час їжі.

Ingredients

  • 1 кг яловичого субпродукту

  • 400 г болгарського перцю

  • 4 зубчики часнику

  • 50 мл соєвого соусу

  • 50 мл олії

  • 50 мл яблучного оцту (6%)

  • 50 г кропу (свіжого)

як приготувати маринований язик

  • Відварений язик ріжемо пластинами.
  • З’єднуємо соєвий соус, оцет, олію, пропущений через прес часник та подрібнений кріп. Все ретельно перемішайте. Помістіть туди шматочки яловичини і залиште в холодильнику на ніч.
  • Перець розріжте навпіл, видаливши насіння, та запекти в духовці протягом 20 хвилин. Потім, поріжте його смужками.
  • Маринований язик змішайте з перцем та подавайте на стіл.

Якщо вам подобаються вишукані страви, якщо ви дбаєте про своє здоров’я та самопочуття, якщо вам сподобалася стаття та рецепти, будь ласка, напишіть про це у коментарях.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора