Цвібелькухен – німецький пиріг до молодого вина
Цвібелькухен (Zwiebelkuchen) або просто цибулевий пиріг є традиційною стравою у виноробних регіонах Німеччини: Бадені, Пфальці, Франконії, на Рейні й Мозелі. Також цю страву готують у німецькомовних районах Швейцарії. Спочатку пиріг готували тільки у селянських сім’ях, оскільки необхідні складники могли собі дозволити навіть не дуже заможні люди. Сьогодні ж це ‒ традиційний додаток до молодого вина.
Німецький цвібелькухен ‒ це відкритий пиріг з дріжджового або пісочного тіста з начинкою з обсмаженої цибулі, вершків, відварених яєць та сала. У якості приправ використовується сіль, перець та кмин. До страви також може додаватися зелень.
Цибулевий пиріг ‒ традиційний гість Бернського цибулевого фестивалю в листопаді, а також Базельського карнавалу. Зазвичай аромат печеної цибулі починає панувати над саксонськими та франконськими містечками з кінця серпня, тобто з появою першого молодого вина. А восени без цієї страви не обходиться жодне винне свято: чи то сільські ярмарки, чи вуличні фестивалі. Деякі родини готують цвібелькухен навіть на різдвяні свята. Підприємливі німці печуть пиріг просто на вулиці у пересувний пічці.
Існують сотні рецептів цієї німецької страви: кожна господиня додає в начинку свою сімейну історію й готує пиріг за власними традиціями. У начинку можуть додавати копчене м’ясо, ковбаски, бекон, сир, сметану і навіть йогурт.
Для приготування тіста на цвібелькухен використовують борошно, маргарин, сметану або кефір, та соду з оцтом. Для начинки знадобиться цибуля, плавлений сир, яйця, будь-яке м’ясо чи сало, сіль, перець та зелень.
Борошно перетирають з маргарином, додають сметану та погашену оцтом соду. На деякий час тісто лишають в холодильнику. Якщо ж тісто дріжджове ‒ дають підійти в теплому місці.
Цибулю ріжуть і заливають окропом, залишають на 15 хвилин й потім обсмажують у олії. З’єднують цибулю з подрібненими яйцями, натертим сиром та м’ясом. Страву можна готувати у вигляді відкритого та закритого пирога. Якщо пиріг закритий, його варто змастити яйцям. Подають як гарячою, так і холодною. За традицією – з молодим вином.