29.09.2015

Шість найкращих рецептів соусів до овочів

Овочева тарілка – ідеальний варіант, коли потрібно швидко і легко перекусити. Просто поріжте улюблені овочі (огірки, помідори, селеру, болгарський перець) не надто дрібними шматками і викладіть по краях тарілки. Цвітну капусту, броколі, баклажани чи кабачки можна приготувати на парі або спекти на грилі. А посередині завершальним штрихом викладіть густий соус для овочів. Кожен шматочок вмочуйте в соус і смакуйте. А рецепти шести соусів від «Їсти» допоможуть урізноманітнити овочеве меню.


1. Рецепт жовткового соусу

Соус із яєчних жовтків чудово підійде до варених, печених овочів, а також смакуватиме з овочами, приготованими на парі.

Шість найкращих рецептів соусів до овочів. Жовтковий

Перегляньте також рецепт соусу “Цацики”.

Інгредієнти

  • 3 яєчні жовтки

  • 130 мл натурального йогурту без наповнювчів

  • 1 ч. ложка гірчиці

  • 0,5 ч. ложки солі

  • 1 ч. ложку цукру

  • чорний перець мелений, каррі на смак.

Приготування

  • 130 мл натурального йогурту без наповнювачів
  • Поставити каструльку з жовтками на водяну баню і продовжувати збивати. Не перестаючи помішувати, тоненькою цівкою влити йогурт, а потім покласти гірчицю. Через 5 хвилин, коли маса загусне до консистенції густого майонезу, зняти каструльку з водяної бані і перелити в соусник.
  • У готовий соус додати каррі та поперчити. Подавати до овочів гарячим.

2. Рецепт сирного соусу із зеленню

Густий, корисний і низькокалорійний сирний соус уже встиг стати улюбленим. Він чудово поєднується і з рибою, і з м’ясом, і особливо смакує з овочами.

Шість найкращих рецептів соусів до овочів. Сирний з зеленню

Рецепт класичного соусу “Бешамель”.

Інгредієнти

  • 250 г нежирного кисломолочного сиру

  • 1 пучок зелені

  • 1 ст. ложка лимонного соку

  • 2 ч. ложки цедри лимона

  • 2 зубці часнику

  • 3 ложки оливкової олії

  • сіль

Приготування

  • Зелень порізати, покласти в чашу блендера, додати сир, оливкову олію, очищений часник, сік і цедру лимона.
  • Змолоти всі інгредієнти до однорідного стану. Якщо соус вийшов надто густим, можна розбавити йогуртом, кефіром або оливковою олією.

3. Рецепт бурякового соусу з часником

Буряк зміцнює імунітет, поліпшує роботу травної системи і допомагає виводити шлаки і токсини з організму. А ще з буряка можна приготувати дуже апетитний соус до овочевої тарілки.

Шість найкращих рецептів соусів до овочів. Буряковий

Рецепт сирного соусу до картоплi.

Інгредієнти

  • 2 буряки

  • 2 зубці часнику

  • 3 ст. ложки оливкової олії

  • 150 г м’якої бринзи

  • 5 подрібнених волоських горіхів

  • 2-3 ложки натурального йогуртку або кефіру

Приготування

  • Буряки вiдварити кожушку до готовності. Охолоджені та подрібнені буряки і часник покласти в чашу блендера.
  • Додати бринзу й оливкову олію, змолоти до пюреподібного стану. Якщо виходить надто густо, довести до потрібної консистенції, додавши йогурт або кефір.
  • Перед подачею посипати соус подрібненими волоськими горіхами.

4. Рецепт соусу песто на сметані

Італійський варіант рецепту соусу «Песто» готується на основі оливкової олії. У нас же в хід іде сметанка – це по-українськи i чудово пiдходить до овочiв.

Шість найкращих рецептів соусів до овочів. Сметанний песто

Рецепт йогуртового соусу.

Інгредієнти

  • 3 ч. ложки сметани

  • 2 ст. ложки тертого пармезану

  • 3 зубки часнику

  • 5 листочків свіжого базиліку

  • гілчока свіжого кропу

Приготування

  • Тертий пармезан, сметану, часник, кріп та базилік покласти в чашу блендера і збити до однорідної консистенції.
  • Можна подавати як до овочів, так і до м’яса, а можна покласти в баночку і взяти із собою на роботу чи на пікнік.

5. Рецепт баклажанового соусу з горіхами

Баклажановий соус з горіхами – дієтичний, поживний, ароматний і чудово поєднується з будь-якими овочами. А горішки додають йому своєрідних пікантних ноток.

Шість найкращих рецептів соусів до овочів. Баклажанний

Рецепт македонського гострого соусу з томатiв.

Інгредієнти

  • 1 великий бакалажан

  • 3 ст. ложки оливкової олії

  • 2 ст. ложки лимонного соку

  • 0,5 склянки волоських або кедрових горіхів

  • сіль та перець

Приготування

  • Розрізати баклажан уздовж навпіл, наколоти виделкою, посолити і залишити на 15-20 хв. Коли виділиться сік, змити його водою, промокнути баклажани паперовою серветкою і запекти в духовці до готовності (20-25 хв.).
  • Горіхи подрібнити у блендері в дрібну крихту.
  • Із запеченого баклажана ложкою вийняти м’якоть, покласти її в чашу блендера до горіхів.
  • Додати оливкову олію, сіль, перець, сік лимона і подрібнити до однорідного стану. Соус готовий.

6. Рецепт класичного сирного соусу

Улюблений багатьма сирний соус стане справжньою родзинкою в овочевій тарілці. Крім того, такий соус досить поживний i калорiйний.

Шість найкращих рецептів соусів до овочів. Сирний класичний

Рецепт соусу бешамель з сиром.

Інгредієнти

  • 1 скл. тертого сиру чедер

  • 3 ст. ложки вершкового масла

  • 3 ст. ложки пшеничного борошна

  • 0,5 чайної ложки сухої гірчиці

  • сіль та перець за смаком

Приготування

  • Розтопити вершкове масло в невеликій каструльці на середньому вогні.
  • Додати борошно, гірчицю і добре перемішати до однорідного стану. Стежте, щоб колір маси не змінився. Постійно помішуючи, повільно ввести молоко, щоб не утворилися грудочки. Варити протягом 1 хвилини, поки соус трохи не загусне.
  • Додати сир і перемішати до однорідної маси. Зняти соус з вогню, посолити і поперчити.

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.