Ревінь – перший весняний вітамін

Навесні, коли гостро відчувається нестача вітамінів, на городі розростається лапатий ревінь, рожеві соковиті черешки якого мають приємний кислуватий смак та довжелезний список вітамінів і корисних властивостей. А ще ревінь просто дуже смачний.


Розрісся по всьому світу

ревінь

Рецепт ревеневого квасу

Батьківщиною ревеню вважаються Тибет і Китай. Стародавні китайські цілителі призначали висушений корінь ревеню як жарознижуючий засіб. Найперші згадки про це датовані 2700 до н.е. Сьогодні ж ревінь росте практично на всіх континентах, та найбільше його вирощують у США і Великобританії.

Англійці, які обожнюють ревінь, навіть розробили в кінці XIX століття особливу технологію його вирощування. У закритих теплицях стебла ревеню вирощували до 60 см, потім зрізали їх при світлі свічок, щоб зберегти ніжний смак і особливий колір. До 1962 року з «ревеневого трикутника», що утворився в графстві Йоркші, щодня ходив спеціальний «ревеневий» експрес, який доставляв свіжі смачні черешки у Лондон. До наших днів щорічно в Йоркші в лютому проводиться фестиваль на честь цієї рослини.

У салат і в мармелад

ревінь

Ревінь невибагливий, він росте на одному і тому ж місці протягом 10-15 років, даючи при цьому хороший урожай. В їжу використовуються черешки і молоді листки рослини. Ревінь часто застосовується в якості овоча, який використовують у салатах, борщах, соусах. Також ревінь може виконувати і роль фрукта: з нього варять варення, компоти, желе, мармелад. З ревеню виходить чудова кисленька начинка для солодких пирогів.

Зрізати черешки ревеню можна вже у травні, коли їх товщина досягає не менше 1,5 см, а довжина не менше 25-30 см. Протягом літнього сезону, у міру зростання надземної частини рослин, збори черешків повторюють кілька разів.

Кислі вітаміни

ревінь

Вітамінів у ревені більше, ніж у білоголової капусти, огірках, помідорах та інших традиційних городніх культурах. Всього два черешки ревеню можуть задовольнити добову потребу людини у вітаміні С.

Але основні корисні властивості ревеню полягають у наявності органічних кислот – лимонної, яблучної, щавлевої, янтарної, оцтової. Найбільш цінними яблучна і лимонна кислоти, яких у рослині накопичується найбільше ранньою весною.

З чим смакувати і де зберігати

Рецепт кексів з ревеневою начинкою. Спробуйте – яка смакота!

ревінь

Ревінь вживають в їжу як в сирому, так і вареному чи печеному вигляді. З черешків роблять вино, компоти, кисіль, джем, варення, начинку для пирогів. Черешки (стебла) ревеню, якщо їх відразу щільно загорнути в поліетилен, можуть зберігатися в холодильнику протягом тижня. Якщо потрібно зберегти ревінь на зиму, то вимиті і обсушені черешки потрібно нарізати на шматочки довжиною 2 см, упакувати в щільний пакет і зберігати в морозилці.

Теги:
Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора