Посуд та столові прибори для ресторану

Успіх ‒ в дрібницях. Так, запорукою успіху вашого нового ресторану може стати вдалий інтер’єр чи гармонійне поєднання страв та посуду. Уявіть, що вам подають фуа-гра на дешевій тарілці або ви їсте цю страву у їдальні з совдепівським інтер’єром. Це, звичайно, малоймовірно, проте наочно демонструє важливість вдало підібраного посуду й столових приборів. Навіть найвишуканіше делікатеси не виглядатимуть апетитно без належної сервіровки, не кажучи вже про те, що деякий посуд здатен «вбивати» смак і аромат. Посуд та прибори є показником якості не лише страви, але й закладу.
Посуд
Для будь-якого закладу громадського харчування важливо обрати посуд дуже високої якості. Це той варіант, коли варто більше уваги звертати на якісні показники, а не на ціну. Згодом ваш вибір виявиться економічно виправданим, адже посуд використовуватиметься багато разів протягом дня й має бути міцним, легким у експлуатації, на його очищення не повинно витрачатися багато часу. Неякісний посуд з часом може пожовтіти, втратити блиск. Звичайно, це не додасть хорошого іміджу закладу, до того ж тарілки доведеться міняти, що несе за собою додаткові витрати.
Радимо також прочитати про 10 найдієвіших способів залучення нових клієнтів ресторану.
При виборі дизайну столових приборів та столового посуду слід керуватися мінімалізмом й враховувати, що, можливо, вам захочеться змінити інтер’єр кафе. Тарілки ж без зайвих орнаментів та візерунків прекрасно впишуться у будь-який інтер’єр. До того ж нівелюється ризик, що малюнок, внаслідок інтенсивного використання, зітреться. Вибираючи додаткові елементи, як-от комплект приборів з сіллю й перцем, серветниці й інші атрибути, варто керуватися аналогічними принципами.
Фахівці ресторанного бізнесу радять зупинити свій вибір на керамічному посуді. Кераміка ‒ це класика, що не підведе вас не залежно від модних тенденцій. До того ж є багато підвидів керамічного посуду, що доступний для кожного гаманця. Якщо ви хочете усіма можливими способами підтримати інтер’єр закладу, можете вибрати дизайнерський посуд з авторськими малюнками, проте це дуже дорого, й такий посуд, як правило, не можна буде використовувати у закладі іншого типу.
Щодо кількості необхідних комплектів посуду, варто враховувати, що навіть найякісніший посуд б’ється, не забувайте можливість бенкетів у вашому закладі і, як би дико це не звучало, можливість, що серед відвідувачів ресторану будуть клептомани. На жаль, на пострадянському просторі навіть у найвишуканіших ресторанах відвідувачі умудряються цупити тарілки.
Щодо кольорової гамми посуду, то психологи стверджують, що колір впливає на апетит. Так, темно-зелені, сині й бузкові тарілки приглушують апетит та вгамовують голод, тоді як червоні, жовті й оранжеві ‒ навпаки, підвищують апетит. Але якщо ви все ж хочете зробити акцент на кухні закладу, варто подавати їжу у білому посуді. Фахівці вважають, що білий колір не спотворює смакових, ароматичних та візуальних якостей страви, він не викликає підсвідомого сприйняття чи неприйняття їжі.
Про 9 ознак найгіршого ресторану – читати ТУТ.
Інколи ресторатори ризикують побавитись й з формою тарілок. Існує припущення, що квадратний посуд робить його власника впевненішим й рішучішим, як наслідок ‒ він робить більше замовлення. Натомість круглий посуд, буцімто, захищає їжу від негативних емоцій та накопичує у ній додаткову енергію. До того ж, круглий посуд вважається класикою.
Столові прибори
Не менш важливим елементом ресторанного столу є столові прибори. Найкращим матеріалом для їх виготовлення вважається нержавіюча сталь з домішками хрому та нікелю. Такий матеріал робить прибори міцними та гігієнічними. Ресторани високого класу можуть дозволити собі масивні, важкі прибори з декором на ручках. Також можуть застосовуватись поліровані чи матові поверхні.
5 найдорожчих ресторанів України – які вони?
Столові прибори поділяються на основні та допоміжні. До основних відносяться: столова ложка, ніж, виделка; закусочна виделка та ніж; рибна виделка та ніж; десертна ложка, виделка та ніж; чайна та кавова ложки; фруктова виделка та ніж. До допоміжних приборів належать: ніж для масла; ніж-виделка для нарізки та розкладки сиру; прибор для споживання ракоподібних; виделка для устриць; ложка для салатів; щипці для цукру; щипці для льоду; секатор для сигар.
Такий арсенал столових приборів може дозволити собі ресторан класу «люкс». Пересічні ж заклади обходяться найнеобхіднішим, керуючись позиціями меню.