02.09.2015

Моцарела за півгодини в домашніх умовах

Як зробити моцарелу в домашніх умовах? Дізнайтеся технологію приготування моцарели кульками. Спробуйте швидкий рецепт з буйволиного молока за півгодини. 

Моцарела, здається, будь-яку страву може перетворити на шедевр кулінарного мистецтва. Щоправда, і коштує вона як справжній шедевр. Та не засмучуйтеся! Приготувати легендарний італійський сир зможете і ви.

Як зробити моцарелу в домашніх умовах

Як зробити моцарелу в домашніх умовах

Технологія приготування досить проста. Нагріваєте молоко з лимонною кислотою, додаєте сичужний фермент (це потрібно для того, щоб відділити білок від сироватки), ріжете. Знову підігріваєте, розмішуєте, розтягуєте. Потім формуєте кульки і сир моцарела готовий.

Для правильного приготування, варто дотримуватись кількох порад. Молоко обов’язково повинне бути непастеризованим. Адже при термічні обробці, білки розпадаються і перестають згортатися, краще всього підійде фермерський продукт. Проте, деякі господині, готують сир, замінивши фермент – оцтом. Вогонь, на якому ви будете варити сир, повинен бути мінімальним.

Подавати моцарелу можна як самостійну страву, так і додавати до піци, спагеті чи салатів. Чудово поєднується з помідорами в салаті капрезе. Рецепт підійде як і на кожен день, так і на святковий стіл.

Інгредієнти для моцарели

  • 3 л свіжого непастеризованого молока

  • 3 ст. ложки лимонного соку (або 0,5 ч. ложки лимонної кислоти)

  • на кінчику ножа сичужного ферменту

  • сіль.

Приготуйте також смажений сир.

Як приготувати моцарелу в домашніх умовах

  • Класичну моцарелу готують з молока буйволиць. Можна використати звичайне свіже домашнє коров’яче молоко. Також потрібен сичужний фермент (пепсин, ринін, закваска для сиру, молокозгортальний фермент тощо), буває у вигляді порошку та розчину. Це натуральний продукт, який добувають із шлунків телят. Купити фермент можна в аптеках, на ринку, де продають спеції, або в магазинах у відділах із заквасками для йогуртів. Пакетика 1 г вистачає на 100 л молока, а 1 ковпачка рідкого ферменту – на 10 л молока, тому порошку потрібно на кінчику ножа або третину корка рідини.
  • Розвести фермент та лимонну кислоту у 1/4 скл. холодної води. Молоко підігріти до температури 33–40 градусів, влити кислу суміш, розмішати й залишити в теплому місці на 15–20 хв, доки утвориться згусток (як желе). Не перемішувати! Готовий згусток порізати ножем квадратиками 5х5 см. Знову поставити на вогонь, підігріти до 50 градусів (не доводити до кипіння!), акуратно помішуючи, згустки вийняти шумівкою і викласти на друшляк, встелений марлею, щоб стекла сироватка.
  • Далі можна робити двома способами. Перший: сироватку, що утворилася, або воду нагріти до 80–90 градусів  і туди (маса дуже гаряча, тому працювати бажано в рукавичках або біля себе мати посудину з холодною водою, щоб охолоджувати руки час до часу) слід опустити кілька разів згусток на 10–15 с, витягувати і розминати його. Він стає дуже пластичним, нагадуватиме жувальну гумку. Знову опустити у гарячу воду, розім’яти і так далі. У процесі розминання можна посолити.
  • Другий спосіб: помістити відціджений згусток у посуд для мікрохвильовки й прогріти на найбільшій потужності протягом 1 хв. Відтиснути утворену сироватку. Знову прогріти сир протягом 30 с. Відтиснути решту сироватки. Прогріти ще 30 с і за допомогою дерев’яної ложки, а потім і руками  вимісити сир, як тісто.
  • Далі можна відривати маленькі шматочки, формуючи кульки і кидати їх у холодну підсолену воду або сироватку. Можна сплести косичку чи зробити кілька великих кульок. Можна зробити маленькі кульки для салату (десь по 2–3 см): застелити стіл харчовою плівкою, сир дістати з гарячої води, скотити з нього тонку ковбаску, щільно обгорнути плівкою і туго перев’язати ниткою, відокремлюючи кульки, щоб утворилися круглі сосисочки. Сир (приблизно 250 г) виходить дуже пластичним.
  • Якщо під час вимішування температура сиру дуже знизиться і стане важко формувати кульки, треба знову нагріти його у мікрохвильовці протягом 30 с. Зберігати сир можна у підсоленій сироватці, що залишилася, або у підсоленій воді у холодильнику протягом тижня. Зайву сироватку не виливайте: на ній можна посмажити млинці, замісити тісто на пироги абощо.

Скуштуйте також закуску з сиру “засніжені огірки”.

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.