Хліб бездріжджовий (на заквасці)
Хліб на заквасці містить всі незамінні амінокислоти, вуглеводи, клітковину, вітаміни B1, B7, РР, мінеральні речовини та мікроелементи, які беруть участь в утворенні унікальних ферментів. Такий хліб має протизапальну, жовчогінну дію, а ще йому приписують полегшення болю.
Інгредієнти для хліба на заквасці
- Для закваски:
100 г сироватки
100 г цільного житнього борошна.
- Для хліба:
250 г води
250 г закваски
1 ч. ложка солі
Скуштуйте також бездріжджовий хліб на кефірі.
Як приготувати бездріжджовий хліб на заквасці
- Для закваски взяти 100 г сироватки і 100 г цільного житнього борошна, замісити тісто, як на млинці, залишити на дві доби за температури 25 градусів.
- Коли закисне, додати ще по 100 г сироватки і борошна (підживити).
- Дочекатися, коли знову закисне. Закваска готова. Якщо відразу не використовуєте її, то покладіть у холодильник, накрийте рушником.
- За день перед випіканням хліба закваску треба підживити: додати по 100 г води і борошна.
- Перед випіканням хліба за декілька годин дістати закваску з холодильника і підживити теплою водою і борошном. Вона має почати “грати”, тоді можна використовувати.
- Те, що залишається в посудині, знову підживити і поставити у холодильник.
- Взяти по 250 г кип’яченої (до 30 градусів) води і закваски, додати 1 ч. ложку солі, борошна – скільки вбере (можна додати висівки, насіння).
- Замісити тісто, як на вареники, сформувати хліб та викласти на деко, змащене олією.
- Хліб підходить 4-5 год. Якщо закваски дати менше на половину, то хліб підходитиме 6-7 год.
- Випікати приблизно 1 год за температури 200 градусів, поступово знижуючи температуру до 100 градусів. Викласти на дерев’яну дощечку, накрити рушником.
Приготуйте також хліб житній з висівками.