Бограч — мадярський гуляш | Угорський суп в казані

Бограч — мадярський гуляш, який вважається національною першою стравою угорської кухні. Проте на сьогодні, страва стала досить популярною і в закарпатській кухні. «Бограч» в перекладі з угорської, перекладається як «казан», тому пропонуємо приготувати угорський суп в казані. Адже саме в казані, мадярський гуляш виходить найсмачніший. Дізнайтеся, як готувати бограч вдома на вогнищі. Ми підготували смачний рецепт по-закарпатськи з відео.

Домашній Бограч — особливо добре смакує у холодну пору року, зігріває та збагачує наш організм. Проте на Закарпатті, угорський бограч готують протягом цілого року, не дивлячись на сезон та погоду. Від однієї порції – ви відчуєте, особливий приплив енергії, яка наситиь вас на весь день.

Як приготувати бограч

Бограч, це дуже смачна, навариста та ситна страва, яку складно назвати першою. Адже в такому угорському “супі” міститься багато м’яса, ковбаси та інших копченостей. Але ми пропонуємо приготувати легкий варіант страви, щоб отримати справжню першу страву, яка не лише наситить а й зігріє наш організм. Для ще більшого аромату, використовуйте різноманітні спеції: тим’ян, куркума, базилік, кмин, хмелі-сунелі, тощо.

За народними традиціями, наприкінці приготування, в мадярський гуляш, кладуть гілочку ялівцю або занурюють палаючий шматок дерева на кілька секунд. Це дозволить отримати легкий та приємний аромат, ніби страва приготована на природі. Ми цього робити не будемо, проте додамо в суп секретний інгредієнт, який замінить вугілля. Пропонуємо переглянути покроковий рецепт з відео. Щоб ви могли з легкістю приготувати смачний бограч у себе в дома в казані на вогнищі.

Для тих, хто немає змоги приготувати бограч в казані на вогнищі, ви можете приготувати цю страву на плиті в каструлі чи мультиварці у себе вдома. Або пропонуємо рецепт приготування бограча по-домашньому на кухні.

Рецепт бограчу в казані

М’ясо для супу можна використовувати будь-яке: свинину, телятину, баранину або взяти одразу кілька видів, але найкраще підходить яловичина. Традиційно, бограч готують на смальці (топлений жир) так і на салі, для цього використовують звичайне сало або з прожилками чи злегка підкопчене, але можна його замінити олією. Невід’ємною частиною угорської першої страви, є також “чіпетке”(щипане тісто), іншими словами це звичайні галушки або як їх ще називають — “кльоцки”, які відщипуються від тіста, трохи підсушуються, поки готується суп, потім кидають в гуляш.

Інгредієнти для закарпатського бограча

  • М’ясо

  • Копчена ковбаса

  • Картопля

  • Морква

  • Болгарський перець

  • Помідори

  • Гострий червоний перець

  • Томатна паста

  • Консервовані томати

  • Цибуля

  • Яйця

  • Борошно

  • Часник

  • Олія

  • Зелена цибуля, кріп

  • Спеції: сіль, перець, сушена петрушка та базилік, копчена та солодка паприка, хмелі сунелі.

Рекомендуємо, венгерський гуляш по-закарпатськи.

як приготувати Бограч в казані:

  • Картоплю, моркву та цибулю ріжемо заздалегідь.
  • Тепер готуємо кльоцки. Для цього висипаємо на робочу поверхню борошно, робимо невелике заглиблення та додаємо туди 2 яйця, ложку олії, максимально подрібнений часник, сушену петрушку і базилік. Починаємо замішувати тісто, не забуваючи вливати воду.
  • Тісто ділимо навпіл та робимо з нього невеликі ковбаски. Тепер нарізаємо наші майбутні кльоцки на однакового розміру частинки та посипаємо борошном, залишаємо відпочити.
  • Тепер розводимо багаття, ставимо казан та решітку. В казан вливаємо олію та смажимо при високій температурі цибулю (вона повинна стати золотистого відтінку).
  • Далі відправляємо моркву, томатну пасту, через 1-2 хвилини кладемо шматочки м’яса.
  • Коли всі компоненти протушкувалися та поєдналися між собою, додаємо консервовані томати та заливаємо нашу страву водою, закриваючи кришку. Готуємо приблизно 40 хвилин.
  • Обсмажуємо на грилі болгарський перець та додаємо його у наш казан. Туди ж відправляємо шматочки копченої ковбаси (моєене обрати будь-які копченості).
  • Тепер додаємо порізану картоплю, свіжі помідори, гострий червоний перець з насінням (можна і без), сіль, перець та хмелі-сунелі.
  • Коли картопля буде практично готова вкидаємо наші кльоцки в закарпатський бограч, готуємо приблизно 15 хвилин.
  • Після закінчення часу, вкидаємо подрібнений часник, кріп та зелену цибулю. Наша страва готова — смакуйте разом із нами!

Спробуйте, густий гуляш по-венгерськи.

Для галушків, можна сформувати з тіста кулю й від неї відщипувати невеликі шматочки, або можна зробити середні ковбаски і вже від них відрізувати або відщипувати обсипаними борошном руками малі шматочки розміром як інші компоненти в страві. Бограч дуже схожий на гуляш по-угорськи, проте головна відмінність в тому, що на відмінну від гуляшу, його готують з картоплею.

Якщо ви готуєте страву вдома на кухні, використовуйте глибоку чавунну сковороду, або каструлю з алюмінію з антипригарним покриттям. Не рекомендується посуд з нержавіючої сталі, адже компоненти потребують попереднього обсмажування, а робити це в каструлі з нержавійки досить незручно.

Якщо ви додаєте свіжі помідори, можна зніти з них шкірку, для цього, потрібно зробити зверху невеликі надрізи хрест-навхрест та помістити їх на 5-7 секунд в окріп, після цього шкірка зніматиметься дуже легко. Якщо ви не любите надто гострі страви, можете не додавати гострий перець чилі, вистачить пікантності паприки та чпснику. Перед подачею, рекомендуємо дати страві настоятися приблизно 15-20 хвилин. Досить цікава подача буде, якщоподати бограч в хлібі, таку страву можна і приготувати на святковий стіл.

Рекомендуємо: Угорський Бограч.

Теги: