Пісний обід: 6 простих рецептів супів

Під час посту харчуватися хочеться різноманітно і смачно, і пісна кухня, на щастя, це дозволяє – потрібно лише знати рецепти, і тоді обмеження в харчуванні не будуть здаватися такими вже важкими. Пісні рецепти супів допомагають не тільки правильно дотримуватися постів, але і організувати для шлунка «святкові розвантажувальні дні».
1. Класичний пісний гороховий суп-пюре
Цей рецепт горохового супу називається класичним тому, що він найпростіший у приготуванні. Для цієї страви не потрібно особливих навичок або незвичних продуктів. Такий простий і смачний супчик дуже добре підходить не тільки для пісного, а й для дієтичного харчування тих, хто хоче схуднути або стежить за своєю вагою.
Ingredients
300 г гороху
1500 мілілітрів води
30 г кореневої селери
20 грамів кореня петрушки
1 ріпчаста цибулина
1 середня морква
50 грамів рослинної олії
2 щіпки солі
мелений коріандр, кріп за смаком (для подачі)
Directions
- Для того, щоб приготувати такий суп, потрібно заздалегідь замочити горох у воді. Мінімум на п’ять годин, але можна поставити на ніч, так буде зручніше і зранку можна відразу починати готувати.
- Спочатку потрібно поставити варитися горох. Це займе півтори-дві години. В цей час займіться підготовкою решти продуктів.
- Порізати довгою соломкою коріння селери і петрушки і додати його до гороху, який повинен в цей час закипіти. Пам’ятайте головне — не солити! У цей час цибулю порізати дрібними кубиками, а моркву натерти на крупній тертці. Ці порізані овочі смажити на рослинній олії до золотистого кольору.
- У той час, коли горох буде майже готовий, додати в суп цибулю, моркву і залишити доварюватися все разом.
- Після того, як страва трішки охолоне, за допомогою блендера перетворити все в пюре. І лише після цього посолити і знову довести до кипіння.
- Подавати суп, трохи посипавши подрібненою зеленню кропу і не забудьте про незмінний компонент горохового супу – підсмажені гріночки. Все готово!
Спробуйте також рецепт горохового супу-пюре з імбиром
2. Пісний розсольник
Розсольник для багатьох – один із улюблених супів. Це пояснюється тим, що кислий смак добре зігріває, а це дуже актуально в холодну пору року. Цей ситний і густий смак і насичує, і заряджає бадьорістю і силами, і наповнює енергією. Це стосується і пісних його варіантів!
Ingredients
2 л води
1 склянка перлової крупи
5 середніх картоплин
1 морква
1 цибулина
1 невеликий білий корінь (пастернак, петрушка або селера)
3 квашені огірки
0,3 склянки огіркового розсолу
соняшникова олія
лавровий лист, чорний перець горошком, сіль за смаком
Directions
- Добре промити перлову крупу і залити гарячою водою приблизно на годину.
- Очистити і порізати кубиками картоплю, подрібнити цибулю, на грубу тертку натерти моркву і біле коріння. Огірки можна очистити від шкірки, порізати кубиками або півкружечками.
- Приготувати засмажку: на олії спасерувати цибулю, моркву і біле коріння.
- Перловку, що настоялася, зварити до готовності протягом 1-1,5 години. Потім додати картоплю, спеції, трохи солі і ще проварити 20 хвилин.
- Після того, як додасте засмажку і квашені огірки, поварити суп ще 15 хвилин.
- В кінці приготування додати розсіл і довести до кипіння. Подавати розсольник потрібно теплим. Смачного!
Варто спробувати також рецепт супу із черемшею
3. Пісний овочевий суп-пюре
Ingredients
головка цвітної капусти
2-3 картоплини
1 морквина
1 ріпчаста цибулина
кілька помідорів чері
зелень і спеції за власним смаком
дві щіпки борошна
Directions
- Картоплю, цвітну капусту порізати середніми шматочками.
- Закип’ятити воду, злегка підсолити і вкинути туди овочі.
- Цибулю подрібнити, обсмажити, додати до неї натерту моркву і ще смажити близько 7 хвилин. З помідорів чері зняти шкірку (перед тим опустивши їх в окріп), натерти на дрібній тертці і додати до моркви з цибулею.
- Далі до картоплі і капусти викласти всі тушковані овочі.
- Варити ще чверть години, потім за допомогою блендера їх подрібнити.
- Прикрасити готову страву зеленню. Пісний суп-пюре з овочів готовий!
Приготуйте ще гарбузовий суп-пюре
4. Пісний суп у мультиварці
Мультиварка користується великою популярністю серед сучасних домогосподарок. Адже за допомогою цього пристрою готуються дуже смачні страви, витрачається набагато менше часу і не потрібно постійно стояти біля плити. Пісні рецепти супів у мультиварці нині теж мають своїх кулінарних фанів. Адже сучасні жінки дбають не тільки про свою фігуру, а й про здоров’я всієї родини.
Ingredients
картопля
морква
цибулина
броколі
зелений горошок
рослинна олія
спеції (перець, коріандр, сіль) за власним смаком
Directions
- Овочі ретельно вимити, порізати середніми шматочками.
- У чашу мультварки налити кілька крапель олії і злегка підсмажити цибулю. Потім додати нарізані кубиками моркву і картоплю. Включити програму «Смаження» на дві хвилини. Далі додати броколі, зелений горошок, спеції і залити необхідною кількістю води. Потім виставити програму «Суп» на 45 хвилин і натиснути «Старт».
- Пісний суп у мультиварці готовий після 10-хвилинного настоювання.
- Подавати апетитну, ароматну і корисну гарячу страву з тостами або грінками із чорного або білого хліба (кому як подобається).
Рецепт бурякового супу з печерицями
5. Пісний капусняк з грибами
Ingredients
300-350 г квашеної капусти
250-350 г печериць
1 морквина
2-3 картоплини
1-2 стебла селери
пів цибулини
3-4 зубці часнику
1-2 ст. ложки оплатної пасти
2,5 л овочевого бульйону або води
2 ст. л. олії, лавровий лист, зелень
мелений коріандр, сіль, чорний мелений перець за смаком
Directions
- Капусту кілька разів промити холодною водою.
- Печериці порізати пластинками, моркву соломкою, картоплю брусочками.
- У каструлі розігріти олію, додати порізану цибулю і смажити приблизно 5 хвилин. Додати гриби і готувати на великому вогні приблизно 4-5 хвилин. Покласти подрібнений часник і готувати 30-45 секунд. Додати капусту, залити бульйоном і довести до кипіння на великому вогні. Варити приблизно 5 хвилин. Додати картоплю, порізану селеру, томатну пасту і спеції. Довести до кипіння, прикрити кришкою і варити 15 хвилин або до готовності овочів.
- Дати настоятися приблизно 10 хвилин і подавати.
Спробуйте також приготувати угорський грибний суп
6. Гострий овочевий суп з рисом
Секрет цього супу полягає в поєднанні зігрівальної гостроти перцю чилі з легкою лимонною кислинкою. А рис зробить юшку ще більш насиченою і живильною.
Ingredients
1 велика цибулина
2 ст. л. оливкової олії
2-3 зубці часнику
2 середні морквин
2 стебла селери
2 ч. л. сухого чебрецю
0,5 ч. л. сухого перцю чилі
3 цибулини-порей
2,5 л овочевого бульйону
1 банка (450 г) томатів у власному соку
2-3 ст. л. рису
сіль, перець – за смаком
1 ст. л. лимонного соку
Directions
- У великій каструлі нагріти оливкову олію на середньому вогні. Дрібно посікти цибулю і пасерувати протягом 5 хвилин, додати подрібнений часник і смажити ще 1 хвилину. Додати моркву і селеру, довільно порізані, чебрець, перець чилі і порізану кільцями цибулю-порей. Тримати на вогні протягом 3-4 хвилин, постійно помішуючи.
- лити бульйон, томати разом з рідиною (якщо вони цілі, порізати) і промитий рис.
- Довести до кипіння і зменшити вогонь до мінімального.
- Варити близько 30 хвилин.
- Додати сіль, перець і лимонний сік. Цим рецептом ви здивуєте ваших рідних!
І наостанок маленькі хитрощі приготування пісного супу:
- Для насиченого смаку бульйону овочі в ньому рекомендується варити не менше години на маленькому вогні.
- Обов’язково накривати каструлю із супом кришкою, щоб не руйнувалися вітаміни.
- Пісні овочеві супи не рекомендується вживати відразу ж після готування. Для поліпшення смаку потрібно дати їм деякий час (10-15 хвилин, щоб вони настоялися).
Отож, пісний обідній стіл може перетворитися на яскраве і смачне частування. Для цього потрібно зовсім небагато: ваша фантазія і наші поради. Смачного вам посту!