Пісний обід: 6 простих рецептів супів

Під час посту харчуватися хочеться різноманітно і смачно, і пісна кухня, на щастя, це дозволяє – потрібно лише знати рецепти, і тоді обмеження в харчуванні не будуть здаватися такими вже важкими. Пісні рецепти супів допомагають не тільки правильно дотримуватися постів, але і організувати для шлунка «святкові розвантажувальні дні».


1. Класичний пісний гороховий суп-пюре

Цей рецепт горохового супу називається класичним тому, що він найпростіший у приготуванні. Для цієї страви не потрібно особливих навичок або незвичних продуктів. Такий простий і смачний супчик дуже добре підходить не тільки для пісного, а й для дієтичного харчування тих, хто хоче схуднути або стежить за своєю вагою.

Ingredients

  • 300 г гороху

  • 1500 мілілітрів води

  • 30 г  кореневої селери

  • 20 грамів кореня петрушки

  • 1 ріпчаста цибулина

  • 1 середня морква

  • 50 грамів рослинної олії

  • 2 щіпки солі

  • мелений коріандр, кріп за смаком (для подачі)

Directions

  • Для того, щоб приготувати такий суп, потрібно заздалегідь замочити горох у воді. Мінімум на п’ять годин, але можна поставити на ніч, так буде зручніше і зранку можна відразу починати готувати.
  • Спочатку потрібно поставити варитися горох. Це займе півтори-дві години. В цей час займіться підготовкою решти продуктів.
  • Порізати довгою соломкою  коріння селери і петрушки і додати його до гороху, який повинен в цей час закипіти. Пам’ятайте головне — не солити! У цей час цибулю порізати дрібними кубиками, а моркву натерти на крупній тертці. Ці порізані овочі смажити на рослинній олії до золотистого кольору.
  • У той час, коли горох буде майже готовий, додати в суп цибулю, моркву і залишити доварюватися все разом.
  • Після того, як страва трішки охолоне, за допомогою блендера  перетворити все в пюре. І лише після цього посолити і знову довести до кипіння.
  • Подавати суп, трохи посипавши подрібненою зеленню кропу і не забудьте про незмінний компонент горохового супу – підсмажені гріночки. Все готово!
пісний гороховий суп

Спробуйте також рецепт горохового супу-пюре з імбиром 

2. Пісний розсольник

Розсольник для багатьох – один із улюблених супів. Це пояснюється тим, що кислий смак добре зігріває, а це дуже актуально в холодну пору року. Цей ситний і густий смак і насичує, і заряджає бадьорістю і силами, і наповнює енергією. Це стосується і пісних його варіантів!

Ingredients

  • 2 л води

  • 1 склянка перлової крупи

  • 5 середніх картоплин

  • 1 морква

  • 1 цибулина

  • 1 невеликий білий корінь (пастернак, петрушка або селера)

  • 3 квашені огірки

  • 0,3 склянки огіркового розсолу

  • соняшникова олія

  • лавровий лист, чорний перець горошком, сіль за смаком

Directions

  • Добре промити перлову крупу і залити гарячою водою приблизно на годину.
  • Очистити і порізати кубиками картоплю, подрібнити цибулю, на грубу тертку натерти моркву і біле коріння. Огірки можна очистити від шкірки, порізати кубиками або півкружечками.
  • Приготувати засмажку: на олії спасерувати цибулю, моркву і біле коріння.
  • Перловку, що настоялася, зварити до готовності протягом 1-1,5 години. Потім додати картоплю, спеції, трохи солі і ще проварити  20 хвилин.
  • Після того, як додасте засмажку і квашені огірки, поварити суп ще 15 хвилин.
  • В кінці приготування додати розсіл і довести до кипіння. Подавати розсольник потрібно теплим. Смачного!
рецепти пісних супів розсольник

Варто спробувати також рецепт супу із черемшею 

3. Пісний овочевий суп-пюре

Ingredients

  • головка цвітної капусти

  • 2-3 картоплини

  • 1 морквина

  • 1 ріпчаста цибулина

  • кілька помідорів чері

  • зелень і спеції за власним смаком

  • дві щіпки борошна

Directions

  • Картоплю, цвітну капусту порізати середніми шматочками.
  • Закип’ятити воду, злегка підсолити і вкинути туди овочі.
  • Цибулю подрібнити, обсмажити, додати до неї натерту моркву і ще смажити близько 7 хвилин. З помідорів чері зняти шкірку (перед тим опустивши їх в окріп), натерти на дрібній тертці і додати до моркви з цибулею.
  • Далі до картоплі і капусти викласти всі тушковані овочі.
  • Варити ще чверть години, потім за допомогою блендера їх подрібнити.
  • Прикрасити готову страву зеленню. Пісний суп-пюре з овочів готовий!
пісний овочевий суп-пюре

Приготуйте ще гарбузовий суп-пюре 

4. Пісний суп у мультиварці

Мультиварка користується великою популярністю серед сучасних домогосподарок. Адже за допомогою цього пристрою готуються дуже смачні страви, витрачається набагато менше часу  і не потрібно постійно стояти біля плити. Пісні рецепти супів у мультиварці нині теж мають своїх кулінарних фанів.  Адже сучасні жінки дбають не тільки про свою фігуру, а й про здоров’я всієї родини.

Ingredients

  • картопля

  • морква

  • цибулина

  • броколі

  • зелений горошок

  • рослинна  олія

  • спеції (перець, коріандр, сіль) за власним смаком

Directions

  • Овочі ретельно вимити, порізати середніми шматочками.
  • У чашу мультварки налити кілька крапель олії і злегка підсмажити цибулю. Потім додати нарізані кубиками моркву і картоплю. Включити програму «Смаження» на дві хвилини. Далі додати броколі, зелений горошок, спеції і залити необхідною кількістю води. Потім виставити програму «Суп» на 45 хвилин і натиснути «Старт».
  • Пісний суп у мультиварці готовий після 10-хвилинного настоювання.
  • Подавати апетитну, ароматну і корисну гарячу страву з тостами або грінками із чорного або білого хліба (кому як подобається).
пісний суп в мультиварці

Рецепт бурякового супу з печерицями 

5. Пісний капусняк з грибами

Ingredients

  • 300-350 г квашеної капусти

  • 250-350 г печериць

  • 1 морквина

  • 2-3 картоплини

  • 1-2 стебла селери

  • пів цибулини

  • 3-4 зубці часнику

  • 1-2 ст. ложки оплатної пасти

  • 2,5 л овочевого бульйону або води

  • 2 ст. л. олії, лавровий лист, зелень

  • мелений коріандр, сіль, чорний мелений перець за смаком

Directions

  • Капусту кілька разів промити холодною водою.
  • Печериці порізати пластинками, моркву соломкою, картоплю брусочками.
  • У каструлі розігріти олію, додати порізану цибулю і смажити приблизно 5 хвилин. Додати гриби і готувати на великому вогні приблизно 4-5 хвилин. Покласти подрібнений часник і готувати 30-45 секунд. Додати капусту, залити бульйоном і довести до кипіння на великому вогні. Варити приблизно 5 хвилин. Додати картоплю, порізану селеру, томатну пасту і спеції. Довести до кипіння, прикрити кришкою і варити 15 хвилин або до готовності овочів.
  • Дати настоятися приблизно 10 хвилин і подавати.
пісні рецепти супів розсольник

Спробуйте також приготувати угорський грибний суп 

6. Гострий овочевий суп з рисом

Секрет цього супу полягає в поєднанні зігрівальної гостроти перцю чилі з легкою лимонною кислинкою. А рис зробить юшку ще більш насиченою і живильною.

Ingredients

  • 1 велика цибулина

  • 2 ст. л. оливкової олії

  • 2-3 зубці часнику

  • 2 середні морквин

  • 2 стебла селери

  • 2 ч. л. сухого чебрецю

  • 0,5 ч. л. сухого перцю чилі

  • 3 цибулини-порей

  • 2,5 л овочевого бульйону

  • 1 банка (450 г) томатів у власному соку

  • 2-3 ст. л. рису

  • сіль, перець – за смаком

  • 1 ст. л. лимонного соку

Directions

  • У великій каструлі нагріти оливкову олію на середньому вогні. Дрібно посікти цибулю і пасерувати протягом 5 хвилин, додати подрібнений часник і смажити ще 1 хвилину. Додати моркву і селеру, довільно порізані, чебрець, перець чилі і порізану кільцями цибулю-порей. Тримати на вогні протягом 3-4 хвилин, постійно помішуючи.
  • лити бульйон, томати разом з рідиною (якщо вони цілі, порізати) і промитий рис.
  • Довести до кипіння і зменшити вогонь до мінімального.
  • Варити близько 30 хвилин.
  • Додати сіль, перець і лимонний сік. Цим рецептом ви здивуєте ваших рідних!
гострий ововчевий суп

І наостанок маленькі хитрощі приготування пісного супу:

  • Для насиченого смаку бульйону овочі в ньому рекомендується варити не менше години на маленькому вогні.
  • Обов’язково накривати каструлю із супом кришкою, щоб не руйнувалися вітаміни.
  • Пісні овочеві супи не рекомендується вживати відразу ж після готування. Для поліпшення смаку потрібно дати їм деякий час (10-15 хвилин, щоб вони настоялися).

Отож, пісний обідній стіл може перетворитися на яскраве  і смачне частування. Для цього потрібно зовсім небагато: ваша фантазія і наші поради. Смачного вам посту!

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора