13.02.2016

10 найкрутіших рецептів кручеників

Українську кухню неможливо уявити без вишуканих м’ясних страв. Саме такою оригінальною стравою, та ще й з пікантною родзинкою, є крученики.

Назва їх, скоріш усього, походить від слова «крутити» – адже щоб приготувати цю страву, потрібно відбити шматочок м’яса (або риби), розпластати його, як млинець, покласти в середину начинку і закрутити в щільний рулетик.

Начинками для кручеників можуть бути гриби, сир, овочі, сухофрукти – все, до чого додумається ваша кулінарна фантазія! Тож запасайтеся продуктами, обирайте рецепт і нумо чаклувати!


1. Курячі крученики на картоплі

Інгредієнти

  • 500 грамів курячого філе

  • 500 грамів картоплі

  • 150 грамів твердого сиру

  • 100 грамів бекону

  • 50 грамів вершкового масла

  • 3 столові ложки сметани

  • олія

  • зелень, мелений чорний перець, сіль

Приготування

  • Куряче філе порізати пластинами і легенько відбити, посолити, поперчити. Вершкове масло дістати з холодильника, залишити на деякий час при кімнатній температурі, щоб стало м’яким. Подрібнити зелень і перемішати з м’яким вершковим маслом і сметаною, ретельно перемішати.
  • Твердий сир натерти на крупній тертці і порізати шматочками бекон, все це додати до вершкової маси, добре перемішати. На шматки курячого філе покласти по ложці начинки, загорнути рулетиком і зафіксувати за допомогою зубочистки.
  • Картоплю почистити, помити і порізати кільцями. Форму для запікання застелити фольгою, змастити олією, викласти шар порізаної крукартоплі, а наверх покласти крученики, накрити фольгою, защепити краї. Відправити в розігріту до 180º духовку та запікати 1 годину.
1курячі крученики

Рецепт кручеників із грибами

2. Крученики зі свинини

Інгредієнти

  • 500 грамів свинячої корейки

  • 150 грамів твердого сиру

  • 2 цибулини

  • 1 морквина

  • 2 столові ложки сметани

  • пучок кропу і петрушки

  • панірувальні сухарі

  • мелений чорний перець, сіль, олія

Приготування

  • М’ясо порізати шматками як на відбивні та легенько відбити, поперчити, посолити. Одну цибулину порізати дрібними шматочками та підсмажити на сковорідці з олією до золотистого кольору, зняти з вогню і трішки остудити.
  • Подрібнити кріп і петрушку, натерти на крупній тертці твердий сир, додати смажену цибулю і перемішати. Викласти готову начинку на шматочок м’яса, загорнути рулетиком, закріпити зубочисткою або ниткою. Обваляти крученики в панірувальних сухариках та смажити на сковорідці з олією.
  • Цибулину та що залишилась порізати на дрібні шматочки, моркву натерти на крупній тертці, підсмажити до готовності, посолити, поперчити та додати сметану, перемішати. Викласти в сковорідку з соусом вже підсмажені крученики, накрити кришкою і залишити на маленькому вогні на 30 хвилин, щоб протушкувались.
2крученики зі свинини

Рецепт свинячого рулету з вишнями та курагою

3. Волинські крученики з капустою

Інгредієнти

  • 500 грамів м’яса свинини

  • 300 грамів квашеної капусти

  • 1 цибулина

  • 4 столові ложки сметани

  • мелений чорний перець

  • панірувальні сухарі, сіль, олія

Приготування

  • М’ясо свинини порізати шматочками та трішки відбити, посолити, поперчити. Цибулю порізати дрібними шматочками, підсмажити до золотистого кольору, додати в сковорідку до цибулі віджату квашену капусту, перемішати, посолити, поперчити і тушкувати на маленькому вогні близько 10 хвилин.
  • На шматочок м’яса викласти трішки начинки, згорнути рулетиком і зафіксувати зубочисткою або ниткою. Кожен крученик вмочити у сметану, обваляти в панірувальних сухариках і обсмажити до утворення золотистої скоринки.
  • Всі крученики скласти в сковорідку і протушкувати на маленькому вогні близько 15 хвилин, додавши трішки сметани, посолити, поперчити.
3волинські крученики

Рецепт квашених кручеників з капусти

4. Житомирські крученики з квашеними огірками

Інгредієнти

  • 200 грамів свинини

  • 2 квашені огірки

  • 1 цибулина

  • 3 столові ложки панірувальних сухарів

  • 2 столові ложки томатної пасти

  • борошно

  • мелений чорний перець, сіль, олія

Приготування

  • М’ясо порізати тонкими шматками, трішки відбити, посолити і поперчити. Цибулю порізати маленькими шматочками і підсмажити до золотистого кольору. Квашені огірки порізати невеличкими кубиками, перемішати їх зі смаженою цибулею і панірувальними сухарями, начинка готова.
  • На шматок м’яса покласти трішки начинки, загорнути рулетиком і зафіксувати ниткою або зубочисткою. Крученики обваляти в борошні і підсмажити до золотистої скоринки, викласти їх у каструлю, залити розведеною у воді томатною пастою, посолити, поперчити.
  • Поставити на маленький вогонь і тушкувати близько 25 хвилин.
4житомирські крученики

Рецепт рулетиків брізоль із м’ясним фаршем 

5. Крученики з грибами

Інгредієнти

  • 500 грамів свинини

  • 200 грамів свіжих печериць

  • 2 цибулини

  • мелений чорний перець, сіль, олія

Приготування

  • М’ясо порізати на тоненькі шматки, легенько відбити, посолити, поперчити. Цибулю порізати дрібно і підсмажити до прозорості. Додати порізані печериці, перемішати та смажити до готовності, зняти з вогню і остудити.
  • На шматочок м’яса викласти трішки начинки, загорнути рулетиком, зафіксувати ниткою або зубочисткою.
  • Крученики обсмажити до золотистої скоринки, всі скласти в сковорідку, долити трішки води, можна додати 3-4 ложки сметани, накрити кришкою і тушкувати на маленькому вогні протягом 15 хвилин.
5крученики з грибамт

Рецепт рулетиків з грибами до борщу 

6. Крученики з чорносливом 

Інгредієнти

  • 300 грамів курячого філе

  • 150 грамів чорносливу

  • 100 грамів майонезу

  • 50 мілілітрів вершків

  • 40 мілілітрів соєвого соусу

  • цибулина

  • мелений чорний перець, сіль

Приготування

  • Куряче філе помити, просушити і порізати шматками, трішки відбити, поперчити, посолити. Соєвий соус перемішати з майонезом до однорідності, і замочити в ньому відбите м’ясо і порізану півкільцями або кільцями цибулю. Чорнослив помити, висушити на паперовому рушничку.
  • Викласти на шматок м’яса одну сливочку, загорнути рулетиком, зафіксувати за допомогою нитки або зубочистки. У форму для запікання викласти крученики, залити маринадом із соєвого соусу і майонезу, на верх викласти кільця цибулі і полити вершками.
  • Помістити в розігріту духовку на 30 хвилин і випікати при температурі 180º.
6крученики з чорносливом

Рецепт салату з копченим м’ясом, грибами та чорносливом 

7. Крученики з телятини

Інгредієнти

  • 400 грамів телятини

  • 50 грамів бульйону

  • півсклянки сметани

  • 1 цибулина

  • 4 столові ложки рису

  • 1 куряче яйце

  • борошно

  • зелень

  • мелений чорний перець, сіль, олія

Приготування

  • М’ясо промити і порізати тонкими шматками, легенько відбити, посолити, поперчити. Рис промити та відварити, зняти з вогню, остудити. Куряче яйце зварити на круто. Цибулю посікти дрібно і підсмажити до золотистості, перемішати з порізаним яйцем, подрібненою зеленню і вареним рисом, поперчити, посолити.
  • На шматки м’яса покласти начинку, загорнути рулетиком і закріпити зубочисткою або ниткою. Крученики обваляти в борошні і підсмажити до золотистої скоринки.
  • В каструлю викласти крученики, залити сметаною і бульйоном, посолити, поперчити, довести до кипіння а тоді зменшити вогонь і тушкувати ще півгодини.
7крученики з телятини

Рецепт телячої печінки в яблучних “горщиках”

8. Крученики з цибулею

Інгредієнти

  • 400 грамів свинини

  • 4 цибулини

  • 1 столова ложка вершків

  • лавровий лист, чорний мелений перець, сіль

Приготування

  • М’ясо порізати, відбити, посолити і поперчити. Порізати цибулю півкілцями і покласти на кожен шматок, загорнути рулетиком і зафіксувати ниткою чи зубочисткою.
  • Обсмажити крученики до золотистого кольору і викласти їх у каструлю, додати воду, сметану, перець, сіль, помістити на маленький вогонь і тушкувати близько 40 хвилин.
8крученики з цибулею

Рецепт домашньої ковбаси у духовці

9. Крученики з салом

Інгредієнти

  • 500 грамів курячого філе

  • 150 грамів твердого сиру

  • 150 грамів сала

  • 50 грамів вершкового масла

  • сметана

  • мелений чорний перець, сіль

Приготування

  • Куряче філе порізати, легенько відбити, посолити і поперчити. Масло дістати з холодильника і залишити в кімнаті, щоб стало м’яким. Порізати сало кубиками, перемішати з потертим на крупній тертці сиром, м’яким маслом і сметаною.
  • Викласти готову начинку на шматок м’яса, загорнути рулетиком і зафіксувати зубочисткою або ниткою. Викласти у форму для запікання, додати трішки сметани, закрити зверху фольгою і запікати 40 хвилин при температурі 180º.
9крученики з салом

 12 простих та вишуканих рецептів закусок із сала

10. Крученики зі скумбрії

Інгредієнти

  • 2 скумбрії

  • 50 грамів вершкового масла

  • 50 грамів твердого сиру

  • 2 столові ложки лимонного соку

  • 2 зубці часнику

  • зелень, сіль, перець, олія

Приготування

  • Скумбрію розморозити, почистити і промити, розділити на філе, видалити кісточки, поперчити, посолити і збризнути лимонним соком, залишити на декілька хвилин щоб м’ясо промаринувалось.
  • Вершкове масло дістати з холодильника і залишити при кімнатній температурі, щоб воно стало м’яким. Зелень подрібнити і перемішати з маслом, подрібненим часником та натертим на крупній тертці сиром.
  • Рибне філе намастити приготованою начинкою, загорнути рулетиком, закріпити ниткою або зубочисткою. Покласти у форму для запікання, змастити рибні крученики олією та запікати близько 20 хвилин при температурі 200º.
10крученики зі скумбрії

Рецепт рибних кручеників з грибами

А які крученики любите та готуєте ви? Готуйте, експериментуйте, пригощайте гостей та діліться інформацією з друзями у соціальних мережах.

Максим Нікітін

Максим Нікітін

Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.

Instagram Facebook

Залишити коментар

Your email address will not be published.