Як приготувати львівський сирник: 6 найкращих рецептів

Гостинний Львів славиться своїми солодкими смаколиками, але перше місце серед найзнаменитіших десертів міста Лева, та й усієї Західної України, посідає знаменитий на весь світ львівський сирник. Гурмани з багатьох країн світу долають велику відстань, щоб відвідати гостинне місто та скуштувати цього популярного галицького пляцка. Автор рецепту – знаменита галицька кулінарка та авторка відомої на весь колишній Радянський Союз книги рецептів Д арія Цвек. Існує дуже багато варіантів приготування львівського сирника, але незмінним залишаються основні продукти, з яких його виготовляють: жирний кисломолочний сир, вершкове масло і домашні яйця.


Отже, пропонуємо вам приготувати львівський сирник за одним із шести рецептів, який вам найбільше припаде до душі.

1. Класичний львівський сирник

Ingredients

  • 500 грамів кисломолочного жирного сиру (не мокрого!)

  • 1 склянка цукру

  • 130 грамів вершкового масла

  • 4 яйця

  • 1 столова ложка манної крупи

  • 50 грамів родзинок

  • 3 столові ложки сметани

  • 2 столові ложки какао

  • цедра одного лимона

Directions

  • Збити жовтки з цукром, додати манку, масло, родзинки і цедру лимона, після чого все ретельно вимішати. До отриманої суміші додати сир (якщо сир крупинками, пропустити через м’ясорубку або змолоти у блендері), усе збити міксером на низькій швидкості не більше хвилини. Білки збити до густої білосніжної піни і додати в сирну масу, акуратно перемішати і викласти у форму для запікання.
  • У розігріту духовку поставити сирник, випікати 40-60 хвилин при температурі 180º.
  • Поки сирник печеться, приготувати глазур. Столову ложку масла і 2 столові ложки цукру перемішати, поставити на невеликий вогонь, постійно помішуючи розтопити. Додати 3 столові ложки сметани і 2 столові ложки какао, вимішати до однорідності і довести до кипіння.
  • Готовий сирник полити шоколадною глазур’ю і помістити в холодильник мінімум на 5 годин.
львівський сирник

Рецепт львівського сирника у мультиварці

2. Львівський сирник з чорницями

Ingredients

  • 500 грамів кисломолочного сиру

  • 200 грамів цукру

  • 4 яйця

  • 120 грамів вершкового масла

  • півсклянки чорниць (можна заморожених)

  • 1 столова ложка манної крупи

  • 3 столові ложки сметани

  • 2 столові ложки какао

  • цедра лимона

  • ванільний цукор до смаку

Directions

  • Сир, манку, ванільний цукор, 100 грамів масла, цедру лимона і перетерті жовтки з цукром добре збити міксером. окремо збити білки до білосніжної густої піни і помаленьку ввести в сирну масу. Додати чорниці і обережно перемішати.
  • Викласти отриману суміш в форму для запікання і  помістити в розігріту духовку. Випікати сирник протягом години при температурі 190º.
  • Коли спечеться, пляцок перевернути догори дном і залишити в формі, поки повністю не охолоне. Тим часом приготувати шоколадну глазур.
  • Змішати в каструлі столову ложку масла, 3 столові ложки сметани, 2 столові ложки цукру і стільки ж какао. Довести до однорідності, постійно помішуючи на маленькому вогні.
  • Полити сирник шоколадною глазур’ю, поставити в холод на кілька годин, а краще на ніч.
сирник з чорницями

Рецепт справжнього львівського сирника

3. Львівський сирник у шоколадному тісті

Ingredients

  • 750 грамів сиру

  • 7 яєць

  • півсклянки цукрової пудри

  • 2 склянки борошна

  • 1 столова ложка крохмалю

  • ванільний цукор

  • 175 грамів вершкового масла

  • 1 склянка молока

  • 2 столові ложки какао

  • півсклянки цукру

  • 50 грамів молочного шоколаду

  • 1 чайна ложка розпушувача для печив

Directions

  • Щоб приготувати сирну масу, потрібно сир (пропущений через м’ясорубку або збитий у блендері), 4 жовтки, цукрову пудру, столову ложку борошна, ванільний цукор, 50 грамів масла і крохмаль вимішати до однорідності. Білки збити до консистенції крутої стійкої. Частину з’єднати із сирною масою. 
  • Для приготування шоколадної маси необхідно в каструлю вилити молоко, додати цукор, какао, 125 грамів масла і шоколад. Варити на маленькому вогні до утворення однорідної маси, постійно помішуючи. Просіяне борошно, розпушувач і жовтки додати до охолодженої шоколадної маси, все вимішати і наприкінці додати частину збитих білків, акуратно перемішати.
  • У форму для запікання спершу викласти половину шоколадної маси, на неї ложкою рівномірно викласти сирну масу і залити все шоколадною сумішшю, що залишилась. Випікати близько години при температурі 180º.
  • Охолоджувати у напіввідчиненій духовці, щоб сирник відразу не осів.
сирник у шоколадному тісті

Рецепт краківського класичного сирника

4. Львівський сирник з вишнями

Ingredients

  • 500 грамів кисломолочного сиру

  • 3 яйця

  • 120 грамів цукру

  • цедра одного лимона

  • 1 столова ложка крохмалю або стільки ж манної крупи

  • 0,5 чайної ложки куркуми

  • півсклянки сушених вишень без кісточок

  • ванільний цукор до смаку

Directions

  • Сир, яйця, цукор і ванільний цукор перемішати у блендері. Додати куркуму, цедру лимона, крохмаль (манку) і збивати до однорідності.
  • Залити сушену вишню окропом на 10 хвилин, обсушити і додати в сирну масу, перемішати і викласти у форму для запікання.
  • Пекти протягом 50 хвилин при температурі 180º. Після випікання сирник необхідно охолодити, не виймаючи з форми, щоб він не розвалився.
  • За бажання можна полити шоколадною глазур’ю.
сирник з вишнями

Рецепт вівсяно-мигдального сирника з вишнями

5. Львівський сирник із вареною картоплею

Ingredients

  • 800 грамів кисломолочного сиру

  • 350 грамів цукру

  • 6 яєць

  • 150 грамів вершкового масла

  • 3 варені картоплини

  • півсклянки родзинок

  • цедра одного апельсина

  • ванільний цукор

Directions

  • Сир, ванільний цукор і картоплю подрібнити у блендері до однорідності або пропустити через м’ясорубку. Додати масло, цукор і жовтки яєць, усе добре збити і наприкінці додати родзинки з тертою цедрою апельсина.
  • Окремо збити білки до густої білосніжної консистенції і акуратно вмішати їх у сирну масу, викласти сирне тісто у форму для випікання.
  • Запікати при температурі 180º протягом 40 хвилин. Полити шоколадною глазур’ю. Бажано, щоб перед подачею на стіл сирник постояв 5-6 годин у холоді.
сирник з картоплею

Рецепт сирно-шоколадного пирога “Сирний розсипайко”

6. Львівський сирник з маком

Ingredients

  • 1 кілограм кисломолочного сиру

  • 250 грамів цукру

  • 4 яйця

  • 180 грамів вершкового масла

  • 100 грамів маку

  • по столовій ложці манної крупи і крохмалю

  • 100 г родзинок

  • цедра одного лимона

  • ванільний цукор до смаку

  • цукрова пудра для оздоблення

Directions

  • Сир перетерти з цукром і додати окремо збиті яйця, добре вимішати. До сирної маси додати манку, крохмаль, ванільний цукор, масло, цедру лимона і вимішати міксером. Додати декілька столових ложок сирної суміші до попередньо запареного і перетертого маку, ретельно вимішати і викласти у форму для запікання.
  • Зверху викласти сирну масу, змішану з родзинками, і помістити в розігріту духовку.
  • Випікати близько години при температурі 180º.
  • Коли сирник охолоне, полити його шоколадною помадкою і притрусити цукровою пудрою.
сирник з маком

Рецепт німецького макового сирника

Готуйте і насолоджуйтесь смаком корисного і популярного львівського сирника та не забувайте ділитися рецептами із друзями в соціальних мережах.

Максим Нікітін
Я не професійний кухар, але люблю проводити час на кухні. Я не є автором всіх текстів, але відповідаю за їх якість.
Усі публікації автора