Як приготувати львівський сирник: 6 найкращих рецептів
Гостинний Львів славиться своїми солодкими смаколиками, але перше місце серед найзнаменитіших десертів міста Лева, та й усієї Західної України, посідає знаменитий на весь світ львівський сирник. Гурмани з багатьох країн світу долають велику відстань, щоб відвідати гостинне місто та скуштувати цього популярного галицького пляцка. Автор рецепту – знаменита галицька кулінарка та авторка відомої на весь колишній Радянський Союз книги рецептів Д арія Цвек. Існує дуже багато варіантів приготування львівського сирника, але незмінним залишаються основні продукти, з яких його виготовляють: жирний кисломолочний сир, вершкове масло і домашні яйця.
Отже, пропонуємо вам приготувати львівський сирник за одним із шести рецептів, який вам найбільше припаде до душі.
1. Класичний львівський сирник
Ingredients
500 грамів кисломолочного жирного сиру (не мокрого!)
1 склянка цукру
130 грамів вершкового масла
4 яйця
1 столова ложка манної крупи
50 грамів родзинок
3 столові ложки сметани
2 столові ложки какао
цедра одного лимона
Directions
- Збити жовтки з цукром, додати манку, масло, родзинки і цедру лимона, після чого все ретельно вимішати. До отриманої суміші додати сир (якщо сир крупинками, пропустити через м’ясорубку або змолоти у блендері), усе збити міксером на низькій швидкості не більше хвилини. Білки збити до густої білосніжної піни і додати в сирну масу, акуратно перемішати і викласти у форму для запікання.
- У розігріту духовку поставити сирник, випікати 40-60 хвилин при температурі 180º.
- Поки сирник печеться, приготувати глазур. Столову ложку масла і 2 столові ложки цукру перемішати, поставити на невеликий вогонь, постійно помішуючи розтопити. Додати 3 столові ложки сметани і 2 столові ложки какао, вимішати до однорідності і довести до кипіння.
- Готовий сирник полити шоколадною глазур’ю і помістити в холодильник мінімум на 5 годин.
Рецепт львівського сирника у мультиварці
2. Львівський сирник з чорницями
Ingredients
500 грамів кисломолочного сиру
200 грамів цукру
4 яйця
120 грамів вершкового масла
півсклянки чорниць (можна заморожених)
1 столова ложка манної крупи
3 столові ложки сметани
2 столові ложки какао
цедра лимона
ванільний цукор до смаку
Directions
- Сир, манку, ванільний цукор, 100 грамів масла, цедру лимона і перетерті жовтки з цукром добре збити міксером. окремо збити білки до білосніжної густої піни і помаленьку ввести в сирну масу. Додати чорниці і обережно перемішати.
- Викласти отриману суміш в форму для запікання і помістити в розігріту духовку. Випікати сирник протягом години при температурі 190º.
- Коли спечеться, пляцок перевернути догори дном і залишити в формі, поки повністю не охолоне. Тим часом приготувати шоколадну глазур.
- Змішати в каструлі столову ложку масла, 3 столові ложки сметани, 2 столові ложки цукру і стільки ж какао. Довести до однорідності, постійно помішуючи на маленькому вогні.
- Полити сирник шоколадною глазур’ю, поставити в холод на кілька годин, а краще на ніч.
Рецепт справжнього львівського сирника
3. Львівський сирник у шоколадному тісті
Ingredients
750 грамів сиру
7 яєць
півсклянки цукрової пудри
2 склянки борошна
1 столова ложка крохмалю
ванільний цукор
175 грамів вершкового масла
1 склянка молока
2 столові ложки какао
півсклянки цукру
50 грамів молочного шоколаду
1 чайна ложка розпушувача для печив
Directions
- Щоб приготувати сирну масу, потрібно сир (пропущений через м’ясорубку або збитий у блендері), 4 жовтки, цукрову пудру, столову ложку борошна, ванільний цукор, 50 грамів масла і крохмаль вимішати до однорідності. Білки збити до консистенції крутої стійкої. Частину з’єднати із сирною масою.
- Для приготування шоколадної маси необхідно в каструлю вилити молоко, додати цукор, какао, 125 грамів масла і шоколад. Варити на маленькому вогні до утворення однорідної маси, постійно помішуючи. Просіяне борошно, розпушувач і жовтки додати до охолодженої шоколадної маси, все вимішати і наприкінці додати частину збитих білків, акуратно перемішати.
- У форму для запікання спершу викласти половину шоколадної маси, на неї ложкою рівномірно викласти сирну масу і залити все шоколадною сумішшю, що залишилась. Випікати близько години при температурі 180º.
- Охолоджувати у напіввідчиненій духовці, щоб сирник відразу не осів.
Рецепт краківського класичного сирника
4. Львівський сирник з вишнями
Ingredients
500 грамів кисломолочного сиру
3 яйця
120 грамів цукру
цедра одного лимона
1 столова ложка крохмалю або стільки ж манної крупи
0,5 чайної ложки куркуми
півсклянки сушених вишень без кісточок
ванільний цукор до смаку
Directions
- Сир, яйця, цукор і ванільний цукор перемішати у блендері. Додати куркуму, цедру лимона, крохмаль (манку) і збивати до однорідності.
- Залити сушену вишню окропом на 10 хвилин, обсушити і додати в сирну масу, перемішати і викласти у форму для запікання.
- Пекти протягом 50 хвилин при температурі 180º. Після випікання сирник необхідно охолодити, не виймаючи з форми, щоб він не розвалився.
- За бажання можна полити шоколадною глазур’ю.
Рецепт вівсяно-мигдального сирника з вишнями
5. Львівський сирник із вареною картоплею
Ingredients
800 грамів кисломолочного сиру
350 грамів цукру
6 яєць
150 грамів вершкового масла
3 варені картоплини
півсклянки родзинок
цедра одного апельсина
ванільний цукор
Directions
- Сир, ванільний цукор і картоплю подрібнити у блендері до однорідності або пропустити через м’ясорубку. Додати масло, цукор і жовтки яєць, усе добре збити і наприкінці додати родзинки з тертою цедрою апельсина.
- Окремо збити білки до густої білосніжної консистенції і акуратно вмішати їх у сирну масу, викласти сирне тісто у форму для випікання.
- Запікати при температурі 180º протягом 40 хвилин. Полити шоколадною глазур’ю. Бажано, щоб перед подачею на стіл сирник постояв 5-6 годин у холоді.
Рецепт сирно-шоколадного пирога “Сирний розсипайко”
6. Львівський сирник з маком
Ingredients
1 кілограм кисломолочного сиру
250 грамів цукру
4 яйця
180 грамів вершкового масла
100 грамів маку
по столовій ложці манної крупи і крохмалю
100 г родзинок
цедра одного лимона
ванільний цукор до смаку
цукрова пудра для оздоблення
Directions
- Сир перетерти з цукром і додати окремо збиті яйця, добре вимішати. До сирної маси додати манку, крохмаль, ванільний цукор, масло, цедру лимона і вимішати міксером. Додати декілька столових ложок сирної суміші до попередньо запареного і перетертого маку, ретельно вимішати і викласти у форму для запікання.
- Зверху викласти сирну масу, змішану з родзинками, і помістити в розігріту духовку.
- Випікати близько години при температурі 180º.
- Коли сирник охолоне, полити його шоколадною помадкою і притрусити цукровою пудрою.
Рецепт німецького макового сирника
Готуйте і насолоджуйтесь смаком корисного і популярного львівського сирника та не забувайте ділитися рецептами із друзями в соціальних мережах.