Таємниці, які криються у кропі, або Вся правда про найулюбленішу спецію українців

Важко навіть уявити собі українську кухню без зеленого ароматного кропу. Які ж без нього квашені огірки? А весняний салат із яйцем і цибулькою? А наваристий курячий бульйон, а молода картопелька? Здавалося б, що нового, окрім смаку, може повідати нам ця звична зелена травичка? Порізав дрібненько, кинув у суп – ось і все! Насправді властивості кропу досі до кінця не вивчені, і, окрім приємного смаку, апетитного аромату, кріп володіє ще й цілющими властивостями.


Таємниці, які криються у кропі

Зелений ароматний старожил

У середньовічній Європі кріп вживали не лише як смакову приправу. Вважалося, що він чудово зміцнює пам’ять, нерви, волосся та нігті.

Єгиптяни знали про цілющу дію ефірної олії кропу і користувалися кроповим відваром при головних болях.

У стародавньому Римі та Греції поети оспівували кріп у віршах, юнаки дарували букети з кропом коханим, гілочки кропу розвішували по кутках оселі, оскільки запах кропу здатний відлякувати комах, а вінками з кропу нагороджували олімпійських переможців.

Таємниці, які криються у кропі

Пахне, смакує, ще й лікує

Лікувальні властивості кропу були відкриті багато століть тому, проте наукове підтвердження цьому отримали не так давно. Виявляється, кріп – дуже сильний антиоксидант. Завдяки великій кількості аскорбінової кислоти і кверцетину (флавоноїд рослинного походження, що має протинабрякову, спазмолітичну та протизапальну властивість) він виводить токсини з організму. Ефірні олії кропу допомагають очистити дихальні шляхи в разі прояву алергічного кашлю, а в разі виникнення алергічного свербежу сприяють загоєнню шкіри.

Таємниці, які криються у кропі

Рецепт форкачі з кропом та часником.

Окрім аскорбінки, у зелені і насінні кропу великий вміст вітамінів, а також каротину і різних мінеральних речовин – кальцію, заліза, магнію, калію, фосфору.

Зелень кропу знижує артеріальний тиск, стимулює роботу серця при перевтомі, має сечогінну, жовчогінну, послаблюючу дію, заспокоює нервову систему при безсонні.

Через протизапальні та послаблюючі властивості кропу відвар з нього здавна використовували для полегшення кишкових кольок у немовлят.

Завдяки флавоноїдам і вітамінам групи B, що містяться в кропі, жінки, що регулярно вживають цю пряну травичку, можуть налагодити менструальний цикл і полегшити періодичні болі.

Таємниці, які криються у кропі

Обережно – у кропу є протипокази!

Лікарі не рекомендують захоплюватися стравами, рясно приправленими кропом, при діареї і під час вагітності, оскільки кріп тонізує мускулатуру кишківника і матку.

З великою обережністю слід приймати в їжу кріп людям зі зниженим тиском. У гіпотоніків він може викликати слабкість, погіршення зору і навіть непритомність. Також кріп протипоказаний тим людям, які мають індивідуальну непереносимість компонентів, що містяться в даному рослині, або алергію на них.

Шість найкращих рецептів соусів, у яких кріп дуже доречний – ТУТ.

Таємниці, які криються у кропі

Як готувати і до чого додавати кріп

Свіжий кріп чудово поєднується з будь-якими овочами, а також спеціями, молочними продуктами, стравами з риби, картоплі, яєць. Ця зелень чудово смакує у салатах, перших стравах і соусах. При кип’ятінні кріп втрачає аромат, саме тому його рекомендується додавати у вже готову страву.

Його додають в м’ясні, рибні, грибні, холодні закуски, салати, вінегрети. Тонкий ароматичний відтінок надає він холодним і гарячим супам, добре поєднується з другими стравами зі свинини, баранини, телятини, курки, індички, качки, дичини, риби. Додають посічений кріп у кисломолочні страви, приправляють начинки для несолодких пирогів.

Рецепт молодої картоплі з кропом та твердим сиром.

Таємниці, які криються у кропі

Як вибирати і де зберігати кріп

Вибирати краще свіжі пучки кропу, які мають яскравий аромат і соковитий зелений колір. Зів’ялий кріп втрачає не тільки свій зовнішній вигляд, а й аромат та частину вітамінів.

У кулінарії кріп найчастіше вживають у свіжому, сушеному або замороженому вигляді. Сушений кріп щодо енергетичної цінності вдвічі, а то й втричі перевершує свіжий. Висушити гілочки кропу досить легко, розклавши зелені гілочки на папері або полотні. Головне – виділити для цього достатньо простору і обрати добре вентильоване приміщення. Час від часу ворушити зелені стебла, щоб просушувався рівномірно. Бажано сушити кріп не під прямим сонячним промінням, оскільки воно руйнує його корисні властивості. Сушений кріп зберігати у полотняній торбинці або ємності для сипучих продуктів.

Як правильно заморожувати кріп та інші продукти – читайте ТУТ.

Таємниці, які криються у кропі

Ще один чудовий спосіб тривалого зберігання кропу – заморожування. Можна просто покласти дрібно порізаний кріп у торбинку і помістити в морозильну камеру. А можна покласти по дрібці у формочки для льоду і залити олією – такий спосіб зручний для приготування соусів та салатів.

Для особливо затятих «кропників» існує навіть спосіб, який дозволяє ласувати свіжою зеленою пряною травичкою цілу зиму. Для цього потрібно його просто посіяти насіння кропу в невеличку ємність із удобреною землею. У міру того, як зеленітиме і зростатиме рослинка, відщипувати від неї свіжі гілочки і споживати у будь-яких стравах.

Таємниці, які криються у кропі

Якщо ви – істинний любитель українських страв загалом і цієї пряності зокрема, якщо вам сподобалася (чи навіть не сподобалася) інформація, яку ви щойно прочитали і, можливо, дещо відкрили для себе нове – поділіться своїми враженнями у коментарях. Для нас надзвичайно важлива ваша думка!

Цікаво? Сподобалось? Поділись з друзямиPin on Pinterest0Share on VKTweet about this on TwitterShare on Reddit0Share on Google+0Share on Facebook0Print this pageEmail this to someone